Στο σχήμα παρουσιάζεται απλουστευμένα ένα σχεδιάγραμμα του συστήματος αποχέτευσης όμβριων υδάτων από τη σκεπή ενός σπιτιού το οποίο διαθέτει και ημιυπόγειο. Το νερό της βροχής που πέφτει στη κεκλιμένη στέγη συγκεντρώνεται σε οριζόντιες υδρορροές από τα άκρα της στέγης και κατόπιν αποστραγγίζεται από κατακόρυφες υδρορροές ….
Με απαντήσεις στο τέλος σε Word και σε PDF
![]()

Ντίνο είναι άριστο.
Δεν το λέω αυτό μόνο διότι εκφράζει την άποψή μου για την δομή, το πλήθος και την έκταση των θεμάτων.
Η υδρορροή καλώς μπήκε στη βιτρίνα της ανάρτησης.
Καλημέρα Κωνσταντίνε. Εξαιρετική δοκιμασία. Τα θεωρητικά ερωτήματα είναι ιδιαίτερα εύστοχα και καλόγουστα.
Εξαιρετικό διαγώνισμα Ντίνο, με "ιδιαίτερες" ερωτήσεις, από τον πραγματικό κόσμο, που για να απαντήσει κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την ύλη, ώστε να είναι σε θέση να τα επεξεργαστεί!!!
Να είσαι καλά και να δίνεις τη δική σου άποψη στο " πώς πρέπει να είναι τα θέματα"!
Γιάννη, Αποστόλη και Πρόδρομε ευχαριστώ.
Τα θέματα (βάσει τω περσινών), πέραν των ερεθισμάτων που δέχομαι από εξωτερικούς παράγοντες, πχ. Υλικό ΦΧ, διαμορφώνονται, βήμα το βήμα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των αντίστοιχων της τάξης. Έτσι το διαγώνισμα προκύπτει αβίαστα αλλά σε μεγάλο χρόνο με στόχους όσα αναφέρατε.
Καλό βράδυ
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Εξαιρετικές ερωτήσεις, που διερευνούν σε βάθος τη γνώση των μαθητών, στα ρευστά.
Με το πρόβλημα της αποχέτευσης είχα ασχοληθεί παλιότερα ΕΔΩ, πάνω σε ένα θέμα του Μιχάλη Πετρόπουλου – τον οποίο δε βλέπω πλέον στα μέλη του Υλικού… Εκεί ο Δημήτρης Γκενές είχε δώσει ένα link με ένα βιβλίο του Ευγενίδειου Ιδρύματος που αφορούσε υδραυλικά, αλλά δε λειτουργεί πλέον. Αν μας διαβάζει, ας μας το ξαναδώσει γιατί ήταν πολύ καλό βιβλίο. Το παράδοξο που αναφέρεις, θα βοηθήσει τα παιδιά να εμπεδώσουν τη σχέση πίεσης – ταχύτητας στη ροή.
Το Γ΄ θέμα, θα μπορούσε να δοθεί και σε διαγωνισμό Φυσικής. (Διόρθωσε τον εκθέτη του Α1, στον οριζόντιο άξονα).
Στην ερώτηση 15, πιστεύεις ότι ο μαθητής μπορεί να βρει την απάντηση, αφού στο βιβλίο διδάσκεται η ενεργειακή απόδειξη;
Νάσαι καλά!
Αντρέα ευχαριστώ
Η ανάρτησή σου το 2018 (τη διάβασα τώρα), που δεν τη είχα υπόψη μου (το βιβλίο των HR μου έδωσε το έναυσμα), είναι όντως (σχεδόν) ίδια με αυτή του διαγωνίσματος.
Για την ερώτηση 15 νομίζω ότι μπορούν να την απαντήσουν. Τους υπενθυμίζω (εν συντομία για να θυμηθούν ότι τα ίδια πράγματα έχουμε πολλούς τρόπους να τα πούμε) πάντοτε τη διαδικασία απόδειξης του θεωρήματος έργου – κινητικής ενέργειας από την Α τάξη (2ος νόμος συν ορισμοί κινητικής ενέργειας και έργου) και του ισοδύναμου της ΑΔΕ (με αντιστοίχηση σε κάθε έργο μια μορφή ενέργειας) και το υπερτονίζω κάθε φορά στην τάξη, παρόλο ότι στο βιβλίο της Γ η απόδειξη δίνεται βάσει του ΘΕΚΕ και την οποία ακολουθώ (δεν έχω λόγους να τους μπερδεύω με άλλες αποδείξεις).
Καλό βράδυ
Καλησπέρα Ντίνο
Το δίωρο φαίνεται εξαιρετικό και η υπογραφή το εγγυάται.
Θέλω να το δουλέψω και αν χρειαστεί θα επανέλθω . Προς το παρόν ευχαριστώ.
……
ΑΝΔΡΕΑ :Ναι τα διαβάζω σχεδόν όλα αλλά πολύ αργά πια και γράφω ακόμα πιο αργά.
Μάλλον είχα αναρτήσει αυτό
και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες εκδόασεις του Ιδρύματος Ευγενένιδου διασώθηκαν από μέσω βάσης δεδομένων της eef ….