Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το πως θα βρεθούν τρόποι να κάνουμε τους μαθητές μας να ενδιαφέρονται για τις Φ.Ε. πέρα από το στεγνό ασκησιολόγιο. Στη κατεύθυνση αυτή, μπορούμε (ευκολότερα στις μικρότερες τάξεις) να εντάξουμε στο εργαστηριακό μας μάθημα, κάποιες ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με την βοήθεια των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει πως το ενδιαφέρον τους ανεβαίνει κατακόρυφα, ιδιαίτερα δε των λιγότερο “καλών μαθητών”. Στα πλαίσια αυτά ανεβάζω μια άσκηση στην οποία υπολογίζεται η σταθερά k ενός ελατηρίου με τη βοήθεια ενός έξυπνου τηλεφώνου.
Την άσκηση μπορείτε να βρείτε σε word εδώ και σε pdf εδώ.
![]()
Μπράβο Κώστα.
Αν με δεις να χειρίζομαι κινητό θα σκάσεις στα γέλια. Ούτε θα υποπτευόμουν τέτοια χρήση και εφαρμογή.
Κε Κυριακόπουλε ευχαριστώ. Υπάρχει πληθώρα ασκήσεων σαν την παραπάνω που μπορούν να γίνουν στο εργαστήριο αξιοποιώντας τους αισθητήρες των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων. Τα τηλέφωνα έχουν επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες μαγνητικού πεδίου, αισθητήρες φωτός, κ.α. ιδιαίτερα υψηλής ακρίβειας. Έχω βάλει στο εργαστήριο πιλοτικά μερικές τέτοιες ασκήσεις με ιδιαίτερη επιτυχία. Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να προσθέσω και άλλες εδώ. Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία.
Εννοείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
Πολλοί έχουμε δει το μουλτιλόγκ και τους αισθητήρες του.
Σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν εργαστήρια με την συνήθη μορφή.
Ούτε λόγος για μουλτιλόγκ.
Πολλοί (μεταξύ αυτών και εγώ) αγνοούμε πολλές χρήσεις του κινητού.
Ακόμα και την τζι πι ές χρήση του την έμαθα από τους γιους μου.
Τέτοια λείπουν από το υλικονέτ.
Σας ευχαριστώ. Θα επανέλθω λοιπόν με ασκήσεις με χρήση κινητού, αλλά και με χρήση αισθητήρων, καθ’ ότι διαθέτω μια συλλογή που έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες εργαστηρίου.
καλή η ιδέα Κώστα, και σωστά γραμμένη ως Εργαστηριακή άσκηση,
προφανώς και δεν την έχω πραγματοποιήσει, διότι στον καιρό μου με το κινητό ούτε τηλέφωνο δεν έπαιρνες…
διόρθωσε, όμως, ότι η άσκηση είναι για το Λύκειο και όχι για το Γυμνάσιο,
(η άσκηση όπως παλιά)
Καλησπέρα Κώστα. Σε ευχαριστούμε για την φρέσκια ιδέα. Το smartphone έχει κι άλλες χρήσεις εκτός από τα social media. Αναμένουμε και τη συνέχεια.
Καλησπέρα Κε. Κουντούρη. Σας ευχαριστώ για την επισήμανση, θα τη βάλω για το Λύκειο, αν και με τροποποιήσεις και μικρές και ανώδυνες “εκπτώσεις” μπορεί να διδαχθεί και στη Γ’ Γυμνασίου. (Μάλλον όμως θα πρέπει να με βοηθήσει ο διαχειριστής σε αυτό, γιατί δεν ξέρω σε ποια κατηγορία να το τοποθετήσω).
Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
στο δικό σου κείμενο κάνε παρέμβαση, Κώστα, στη δεύτερη σειρά της Εισαγωγής (δεν νομίζω για Γυμνάσιο, ούτε τύπο της περιόδου γνωρίζουν, ούτε ενεργή μάζα, ούτε κλίση καμπύλης)
Καλησπέρα Κώστα.
Πολύ καλή εφαρμογή, η οποία ανοίγει και μια μεγάλη πόρτα.
Να είσαι καλά να μας προσφέρεις και άλλες τέτοιες εφαρμογές!
Οκ, διορθώθηκε, ευχαριστώ!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο Κώστα πολύ καλό , τα κινητά χμ σε λίγο να δεις με το 5G τι θα γίνει
Συνάδελφε Κώστα κάνεις πολύ καλά που αναδεικνύεις τη χρησιμότητα των κινητών στην εκπαίδευση. Τα smart phone είναι πράγματι πολύτιμα εργαλεία αφού είναι πλήρεις υπολογιστές στη τσέπη όλων σχεδόν των μαθητών.
Ίσως η διάταξη να γινόταν πιο απλή αν αντί για φωτεινή πηγή πάνω στο ελατήριο να βάζαμε ένα μικρό μαγνητάκι και δουλεύαμε με τον αισθητήρα του μαγνητικού πεδίου.
Νομίζω ότι η πειραματική διάταξη θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα αν μετά την ανάλυση βάζαμε και μία άγνωστη μάζα και μέσω της μέτρησης της περιόδου υπολογίζαμε την άγνωστη μάζα. Τέλος να αναφέραμε ότι αυτή η μέθοδος είναι και η μέθοδος που μετράνε τη μάζα τους οι αστροναύτες αφού στο διαστημικό σταθμό δεν λειτουργούν ούτε δυναμόμετρα ούτε ζυγαριές.
Κύριε Μουρούζη, ευχαριστώ για το σχόλιο. Έχετε δίκιο, μπορεί να γίνει και με τον αισθητήρα του μαγνητικού πεδίου. Μάλιστα, θα είναι στην ανάρτηση που θα ακολουθήσει, η οποία θα πραγματεύεται τον υπολογισμό του g χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα του μαγνητικού πεδίου και το εκκρεμές. Σας ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο.