
Πλάτωνας ή Αριστοτέλης; Μαθηματικά ή Φυσική; Ένα πανάρχαιο Φιλοσοφικό ερώτημα στο προσκήνιο…
Το άρθρο
![]()
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…

Πλάτωνας ή Αριστοτέλης; Μαθηματικά ή Φυσική; Ένα πανάρχαιο Φιλοσοφικό ερώτημα στο προσκήνιο…
Το άρθρο
![]()
Εξαιρετικό Πάνο!
Στέκομαι σε τμήμα της εισαγωγής σου:
Έχω ακούσει από πολλούς μαθητές να λένε: «κύριε εμένα μου αρέσουν τα Μαθηματικά αλλά δεν μου αρέσει η Φυσική» όπως και το αντίστροφο.
Είχα μαθητές που κατά δήλωσίν τους γοητεύονταν από τα εξωτικά της Φυσικής με κάπως μεταφυσικό τρόπο. Όμως απεχθάνονταν τα προβλήματα.
Άλλοι απεχθάνονταν τη διδασκόμενη Φυσική που εδώ που τα λέμε είναι κατ’ επίφασιν Φυσική. Μικρά τμήματα Φυσικής (απουσία φαινομένων, εξηγήσεων και προβλέψεων) αποτελούν προφάσεις για να κάνουν πράξεις σε τύπους που δίνονται στο τυπολόγιο.
Κατανοώ αντιπάθεια προς τη Γεωμετρία. Αντιπαθούσα κάπως το ποδόσφαιρο μια και δεν τα κατάφερνα σ’ αυτό.
Κατανοώ και κάθε αντιπάθεια προς τις θετικές επιστήμες γενικώς μια και οι άνθρωποι διαφέρουμε.
Δεν πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει ελκυστικό προς όλους αν παρουσιαστεί μερακλήδικα.
Θα συμφωνήσω Γιάννη στην άποψή σου ότι κατανοείς κάθε αντιπάθεια προς τις θετικές επιστήμες μιάς και οι άνθρωποι διαφέρουμε. Πιστεύω όμως ότι μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικές σε περισσότερους μαθητές ( όχι βέβαια σε όλους) αν παρουσιαστούν μερακλήδικα.
Θεωρώ ότι οι βασικές γνώσεις γύρω από τις φυσικές επιστήμες αποτελούν μία παγκόσμια κληρονομιά που είναι υποχρέωση των κοινωνιών να την κάνει κτήμα σε όσο δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Το ίδιο αντίστοιχα πρέπει να συμβαίνει και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Και αυτό γιατί θεωρώ αμόρφωτο έναν πολίτη που δεν γνωρίζει την ατομική θεωρία ή το νόμο της παγκόσμιας έλξης ή τη θεωρία του big-bank ή τη βασική δομή του ηλιακού μας συστήματος ή τα βασικά του περιοδικού συστήματος όσο καλός φιλόλογος ή δικηγόρος ή ιστορικός και να είναι. Το ίδιο πιστεύω και για έναν φυσικό ή γιατρό ή μηχανικό που δεν γνωρίζει κάποια ποιήματα του Ελύτη του Καβάφη, του Βάρναλη του Ρίτσου ή δεν ξέρει τίποτα από το έργου του Καζατζάκη ή του Καραγάτση ή του Ντοστογέφκι κλπ.
Γι αυτό είμαι της άποψης ότι οι Φυσικές επιστήμες που διδάσκονται στα πλαίσια της γενικής παιδείας θα πρέπει να έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτές που διδάσκονται στις κατευθύνσεις.
Ναι πρέπει να έχουν διαφορετική φιλοσοφία.
Φιλοσοφία γενικής παιδείας.
Καλησπέρα Παναγιώτη. Ωραίο άρθρο και ενδιαφέρουσες παραπομπές, ευχαριστούμε!
Οι Φυσικοί όμως, αξιολογούμαστε ικανότεροι στο να διδάξουμε Χημεία, Βιολογία και Γεωγραφία – Γεωλογία, παρά Μαθηματικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο…
Δυστυχώς Μίλτο…