web analytics

Είναι το αίμα …Νευτώνειο Ρευστό;

Καλησπέρα Φίλοι μου .

Είναι το αίμα …Νευτώνειο ρευστό ; 

Θα ήθελα την γνώμη σας στην παραπάνω ερώτηση . Το σχολικό βιβλίο …γράφει:

” Το αίμα παρουσιάζει κάποια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Το αίμα είναι ένα αιώρημα στερεών σωματιδίων μέσα σε υγρό. Καθώς αυξάνει η ταχύτητα ροής, για να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι εσωτερικές τριβές, τα σωματίδια παραμορφώνονται και προσανατολίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τη ροή.”

Δεν παίρνει καθαρή θέση. Τι θα μπορούσε να απαντήσει ένας μαθητής σε μια πιθανή ερώτηση;

Σας ευχαριστώ.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
21/02/2019 11:13 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη

Όχι το αίμα δεν είναι νευτώνειο ρευστό . Προκύπτει και από το απόσπασμα του σχολικού βιβλίου … ” δεν είναι το ιξώδες εθέως ανάλογο της ταχύτητας ροής ”  Η σχέση δεν είναι γραμμική . Μάλιστα εξηγεί και γιατί : Αφού το αίμα (ως πυκνό κολλοειδές σύστημα) διασποράς με αύξηση της ταχύτητες μεταβάλλει το σχήμα των μεγάλων σωματιδίων ( αιμοσφαιρίων ).

Και προς τεκμηρίωση μια ακόμα πηγή : ( με διπλό δεξί κλικ στην εικόνα )

πηγή  http://users.ntua.gr/mmakro/Biophysics-2week.pdf

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
22/02/2019 12:11 ΠΜ

Γιάννη καλησπέρα

Θα συμφωνησω με τον Δημήτρη.

Θα προσθέσω κάτι να ευθυμήσουμε.

Σε διαγώνισμα ρευστών σε ερωτηση σωστου-λαθους έχουμε βάλει την εξής ερώτηση.

“Το αίμα του Νεύτωνα αν ήταν νευτωνειο ρευστό”

Φυσικά η ερώτηση μπορεί να επιδέχεται δύο απαντησεις

Α) Σωστό. Το αίμα του Νεύτωνα ήταν δικό του άρα ήταν νευτώνεια.

Β). Λάθος. Αν μιλάμε για το είδους του ρευστού δεν ανήκε στην κατηγορία των νευτωνειων ρευστων.
Και οι δύο απαντησεις λήφθηκαν σωστές.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Γιάννη. Πολύ καλή η ερώτηση που έθεσες, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται κάτι που το σχολικό βιβλίο δεν διαφωτίζει επαρκώς.

Είναι και χρονοεξαρτώμενο το ιξώδες, δεν το είχα σκεφτεί!

Επίσης εξαρτάται και από τη θερμοκρασία, κάτι που υπονοείται , αφού στον πινακα που παραθέτει έχει για το νερό σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες ,άλλες τιμές.

Να είσαι πάντα καλά.

 

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
22/02/2019 8:13 ΠΜ

Καλημέρα Γιάννη.

Χαίρομαι που σε βλέπω ξανά στην παρέα μας.

Όσον αφορά το ερώτημά σου, νομίζω ότι τα είπε όλα ο Μήτσος.

Βασίλειος Μπάφας
22/02/2019 8:36 ΠΜ

Πολύ καλή ερώτηση από τον Γιάννη.

Χρήστο η ερώτηση για το αίμα του Νεύτωνα μόλις προστέθηκε στο ρεπερτόριό μου.

Δημήτρη ευχαριστούμε για την απάντηση.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη

Έστω και έτσι…δηλώνουμε ότι το μη Νευτώνειο ρευστό ρέει στα κανάλια μας.

Εκκρεμεί μια τομή στις τροχιές μας …

Ευχαριστούμε το Μήτσο για τα προς τεκμηρίωση και το Χρήστο με τις “ανέκδοτες” απαντήσεις στο ερώτημα.

Να είσαι πάντα καλά

 

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
22/02/2019 7:12 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη.

Δεν νομίζω ότι από τις μονάδες μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα ρευστό είναι νευτώνειο…

Για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε δύναμη ανάλογη της ταχύτητας, πράγμα που ισοδύναμα προϋποθέτει σταθερή τιμή του n (για ορισμένη θερμοκρασία).

Αν με την μεταβολή της ταχύτητας αλλάζει το μέγεθος των αιμοσφαιρίων, σημαίνει ότι αλλάζει το ιξώδες και η εξίσωση δεν εφαρμόζεται (ενώ προφανώς οι μονάδες βγαίνουν σωστές…).

 

 

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
22/02/2019 7:51 ΜΜ

Καλησπέρα

Θυμίζει το ερώτημα για την δύναμη σε εξαναγκασμένη ταλάντωση. Η εξίσωση F=f(x) και η εξίσωση F=f(x(t)) περιγράφουν την ίδια συνάρτηση. Νομίζω όχι . Στην πρώτη η αναξάρτητη μεταβλητή είναι η xενώ στην δεύτερη η ανεξάτητη μεταβλητή είναι το t.

Γιάννη στα μη Νευτώνεια υγρά η συνάρτηση είναι :

F = n(υ) A u / l 

δηλαδή η δύναμη εξαρτάται από την ταχύτητα υψωμένη σε εκθέτη ( συνήθως μεταξύ 1,5 και 2 )

Αλλά η μονάδα προκύπτει από τον ορισμό και όχι από τον νόμο. Η μονάδα 1Ω προκύπτει από τον ορισμό R=V/I  αλλά όχι από τον νόμο R=ρ(1+αΘ)L/A . Ότι η αντίσταση ενός κινητήρα μετριέται σε Ω δεν προκύπτει πως η αντίσταση αυτή είναι ανεξάτητη της τάσης στα άκρα τους κάτι που ισχύει μόνο για ωμικούς αντιστάτες.

Και η αντίσταση στην κίνηση μιας φθινουσας ταλάντωσης μετριέται σε Ν αλλά εξαρτάται από την ταχύτητα ( F=bυ ) και όχι από την μάζα και την επιτάχυνση.

Γιάννης Μήτσης
Αρχισυντάκτης
22/02/2019 8:49 ΜΜ

Το φυσικό μέγεθος “συντελεστής ιξώδους” οφείλει να έχει την ίδια μονάδα μέτρησης είτε αναφερόμαστε σε νευτώνεια είτε σε μη νευτώνεια ρευστά.

Όπως για παράδειγμα το φυσικό μέγεθος “ταχύτητα” οφείλει να έχει την ίδια μονάδα μέτρησης είτε αναφερόμαστε σε ΕΟΚ είτε σε ΑΑΤ.