Ένα σώμα μάζας m είναι δεμένο στο άκρο ενός νήματος μήκους r και κινείται σε οριζόντιο επίπεδο με αρχική ταχύτητα υ0.
Στο α΄ πείραμα, το νήμα δένεται σε κατακόρυφο στύλο ακτίνας R1 και καθώς το σώμα κινείται το νήμα μαζεύεται. Ζητείται η ταχύτητα του σώματος, όταν το νήμα έχει μήκος r1.
Στο β΄ πείραμα το νήμα περνά από μια τρύπα και στο άλλο άκρο του ασκούμε μια δύναμη F. Ποια είναι η ταχύτητα…..
Η συνέχεια στο Blogspot.
(Visited 272 times, 1 visits today)
Σχόλια στην ανάρτηση:
ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΝΑ ΜΗ ΙΣΧΥΕΙ Η Α.Δ.Σ;
Φίλε Αλέκο.

Ως προς ποιο σημείο να διατηρείται η στροφορμή; Προφανώς πρέπει να βρούμε ένα σταθερό σημείο και να δούμε, αν ως προς αυτό διατηρείται η στροφορμή. Καλύτερο σημείο από το κέντρο Ο του στύλου, δεν μπορώ να φανταστώ.
Αλλά ως προς το σημείο αυτό η στροφορμή του υλικού σημείου μεταβάλλεται με ρυθμό dL/dt=Στ=Τ∙R1, όπου R1 η ακτίνα του στύλου.
Πολύ ωραίο πείραμα Διονύση. Ως συνήθως !
Για τη μελέτη της κίνησης του σώματος στο πρώτο πείραμα του Διονύση σκέφτηκα να δουλέψω με τη γενικευμένη μορφή του 2ου νόμου, Στ=dL/dt, και όχι με το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας.

Κατέληξα λοιπόν σε μια λύση, που παραθέτω στη συνέχεια, η οποία, νομίζω, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το μέτρο της ταχύτητας είναι σταθερό.
Μπράβο Διονύση. Πάλι πρωτότυπη άσκηση. Και στην Ίριδα συγχαρητήρια, πολύ όμορφη απόδειξη.
Και γιατί Διονύση όταν το νήμα τυλίγεται γύρω από το στύλο, το στιγμιαίο κέντρο της τροχιάς είναι το σημείο στην περιφέρεια του στύλου που τυλίγεται το νήμα;
Το ερώτημα μου τέθηκε τηλεφωνικά από φίλο.
-Να το σκεφτώ του απαντώ, δεν έχω έτοιμη απάντηση.
……
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι η τάση του νήματος παίζει το ρόλο της κεντρομόλου, συνεπώς κατευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου. Ναι, αλλά ποιο σημείο του νήματος; Αυτό που δεν έχει ταχύτητα. Και αυτό είναι το σημείο στην περιφέρεια του στύλου.
Οπότε και η καθετότητα ταχύτητας- νήματος αυτονόητη.