Το υποβρύχιο ylikonet βρίσκεται βυθισμένο στη θάλασσα σε βάθος 6m και κινείται με σταθερή ταχύτητα μέτρου 18km/h και φορά όπως φαίνεται σχήμα. Η πυκνότητα του θαλασσινού νερού στο βάθος αυτό είναι ρ=1025 kg/m3.
α) Ποιο σύστημα συντεταγμένων πρέπει να πάρουμε ώστε η ροή να είναι μόνιμη και να μπορεί να εφαρμοστεί η εξίσωση του Bernoulli;
Καλημέρα Χρήστο, πολύ καλή ανάρτηση (δεν την ήξερα).
Γενικά στην έννοια της μόνιμης ροής δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή, με αποτέλεσμα τα πολλά προβλήματα στην κατανόηση της ροής.
Αναφέρω για παράδειγμα ότι στο σχολικό ορίζει τις ρευματικές γραμμές ως τις τροχιές “σωματιδίων” νερού οι οποίες δεν τέμνονται γιατί σε κάθε σημείο τους η ταχύτητα είναι εφαπτόμενη (δηλαδή υπονοείται ότι αν τέμνονταν στο σημείο τομής θα είχαμε δύο ταχύτητες)… λες και τα σωματίδια νερού δεν είνια δυνατόν να συγκρουστούν!
Στάθη καλημέρα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Αυτή και ο σωλήνας pitot ήταν από τις πρώτες αναρτήσεις που είχα κάνει στα ρευστά και ήταν στο παλιό site στη ning. Με τη μεταφορά πήγαν όλες μαζί στο τέλος.
Αν καταλάβα καλά το βιβλίο το δικαιολογεί εννοώντας ότι το ίδιο μόριο δεν μπορεί να έχει δύο ταχύτητες
Καλημέρα Χαράλαμπε, συμφωνώ ότι κάτι τέτοιο υπαινίσσεται το σχολικό βιβλίο. Αλλά και πάλι δεν είναι σωστό από μόνο του.
Το σκέφτομαι ως εξής:
Ένα μόριο δεν μπορεί να έχει σε καμία περίπτωση δύο ταχύτητες σε οποιαδήποτε θέση της τροχιάς του (είτε σε μόνιμη είτε σε μη μόνιμη ροή).
Αλλά δύο μόρια σε μία μη μόνιμη ροή μπορεί να έχουν διαφορετικές ταχύτητες στο ίδιο σημείο μίας ροής.
Υπό αυτήν την έννοια οι ρευματικές γραμμές δεν τέμνονται στην μόνιμη ροή.