web analytics

Επιφανειακή συμβολή και φάση.

 Στην επιφάνεια ενός υγρού υπάρχουν δύο πηγές εγκαρσίων κυμάτων Π1 και Π2, οι οποίες, κάποια στιγμή t0=0, αρχίζουν να ταλαντώνονται ταυτόχρονα με εξισώσεις:

y1=Α∙ημ(ωt) και y2=Α∙ημ(ωt)

Έτσι δημιουργούνται επιφανειακά κύματα, τα οποία θεωρούμε ότι

διαδίδονται με σταθερά πλάτη και με μήκος κύματος λ=0,8m. Τα κύματα συμβάλουν σε ένα σημείο Ο, το οποίο ταλαντώνεται με πλάτος 0,1m και στο σχήμα δίνεται η φάση της απομάκρυνσής του, σε συνάρτηση με το χρόνο.

ii)  Ποιο το πλάτος ταλάντωσης των πηγών και πόσο απέχει το σημείο Ο από τις πηγές των κυμάτων;

iii) Να βρεθεί η διαφορά φάσης μεταξύ της απομάκρυνσης του σημείου Ο και της πηγής Π1 τη χρονική στιγμή t1=3,25s.

iv)  Αν η απόσταση των  δύο πηγών είναι (Π1Π2)=d=0,6m, πόσα σημεία πάνω στο ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει την πηγή Π1 και το σημείο Ο, ταλαντώνονται με μέγιστο πλάτος;

ή

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
21 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
15/12/2016 12:45 ΜΜ

Διονυση ωραιο θεμα !!! 

Ομολογω οτι στην αρχη σκεφτηκα πιο πονηρα απο οσο θα επρεπε και μαλλον λανθασμενα μιας και θεωρησα οτι το διαγραμμα σου αναφερονταν απο την συμβολη και μετα …… ΛΑΘΟΣ μου βεβαια!

Τωρα για το τελευταιο ερωτημα καπως αλλοιως . Το σημειο 0.3m το μεσον του ευθυγραμμου τμηματος των πηγων ειναι σημειο ενισχυτικης συμβολης . Το επομενο σημειο ενισχυτικης συμβολης του ευθυγραμμου τμηματος και αριστερα του 0.3m απεχει (λ/2)=0.4m .Αρα δεν υπαρχει αλλο σημειο ενισχυτικης συμβολης μεταξυ του μεσου Μ (0.3m) και της πηγης Π1 αρα δεν εχουμε και κανενα σημειο ενισχυτικης συμβολης στο ευθυγραμμο τμημα ΟΠ1.

Παταω το κουτακι το πρωτο να λαμβανω ειδοποιησεις για νεα σχολια και οχι το δευτερο. Για να δουμε τι αποτελεσμα θα εχει . Θα λαμβανω mail για νεα σχολια ???

 

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
15/12/2016 12:55 ΜΜ

Προφανως αναφερεται απο την συμβολη και μετα ,συμπληρωνω το πιο πανω σχολιο, αλλα για καποιον λογο το σκεφτηκα πολυ διαφορετικα ! Ειδα οτι το tσυμβ=2sec οτι σε ενα sec  εχω Δφ=π rad=> (T/2)=1s βρηκα την υδ=λf=0.4m/s οποτε r2=υδ*tσυμβ =0.8 m  ομως μετα ….. σκεφτηκα οτι το φ0 της συμβολης οτι ειναι μηδεν δεν ειχα ομως στοιχεια για να βρω το r1 . Σου γραφω την σκεψη μου γιατι εκτιμω οτι σου δινω με αυτο τον τροπο μια σκεψη για ασκηση με αυτο το περιεχομενο.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
16/12/2016 12:10 ΠΜ

Διονύση καλησπέρα 

Ευφυές το στήσιμο του διαγράμματος. Στην πραγματικότητα είναι το διάγραμμα της συμβολής του σημείου που είναι ίδιο και για το κάθε κύμα ξεχωριστά!