
Ρίχνουμε ένα δακτύλιο στο κεκλιμένο επίπεδο ώστε το CM να έχει u0 = 9 m/s και το αντιδιαμετρικό σημείο από το σημείο επαφής να έχει ταχύτητα μηδέν . Αν το CM ανέβει μέχρι h=2.25 m και η γωνία του κεκλιμένου είναι 30 μοίρες να βρεθούν :
α) H Τριβή
β) Η κινητική ενέργεια της σφαίρας στο ύψος h=2.25 m
γ) Η θερμική ενέργεια που έχει παραχθεί ( m=1kgr , Icm=mR^2 )
Απάντηση:
 
 by
by 
Καλησπέρα Κώστα.
Σε ευχαριστώ για την παραπάνω ανάρτηση. Έτσι για να έχουμε και ένα κέρδος από την διπλανή συζήτηση

Διονυση σε ευχαριστω για το εκτελεστικο μερος της ολης διαδικασιας!
Οπως ειπα και σε σχολιο μου σκεφτηκα να την φτιαξω με εναν τετοιο τροπο χωρις να ξεφυγω πολυ απο την αρχικη ιδεα που εθεσε ο συναδελφος Πανος Μουρουζης .
Την ετοιμασα καπως γρηγορα οποτε η αναλυση στην λυση δεν ειναι και τοσο λεπτομερης . Το σχημα ομως που εχω κανει βοηθα αρκετα . Μπορει καποιος να προσθεσει και αλλα ερωτηματα βεβαια. Οπως ποσο ειναι το διαστημα ολισθησης ή κατι σχετικο με ενεργειακα ποσοστα .
Κώστα δες την προσομοίωση.
Κώστας
Μια αλλαγή φοράς στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής παρουσιάζεται.
Μπράβο Κώστα ,πάρα πολύ καλή! Θα μπορούσε κάποιος να βάλει και άλλα ερωτήματα, όπως ας πούμε, με τι ταχύτητα φτάνει στη βάση.
Η συνθέτη κίνηση με ολίσθηση, νομίζω ότι έχει θέση στο Στερεό , μιά και προσεγγίζει την πραγματικότητα!
Με ανάποδα φάλτσα λοιπόν Κώστα!!! πολύ ωραία άσκηση και διδακτική.
Καλημέρα Κώστα.
Μπαμ και κάτω λοιπόν! Μικρή αλλά όχι λιτή. Περιεκτική διδακτική και εύκολα να την πατήσει κάποιος.
Κώστα Καλησπέρα
Πολύ ωραία άσκηση και ωραία και η συζήτηση που εγινε δίπλα.
Την ασκηση την κλεβω για την επανάληψη.
Καλημέρα Κώστα , έκανες πολύ καλή εκτέλεση της άσκησης , συγχαρητήρια .
H ασκηση ειχε στηθει αρχικα με σφαιρα . Ομως προεκυψε ενα προβλημα . Στην αρχικη εκτιμηση που πρεπει να γινει για το ποια κινηση τερματιζεται πιο γρηγορα ,προεκυπτε οτι αυτο συνεβαινε για την περιστροφικη. Οποτε υπηρχε το ενδεχομενο στην συνεχεια να επιτευχθει ΚΧΟ .
Αυτο εξαρταται τοσο απο τον συντελεστη του (m*R^2) στην ροπη αδρανειας οσο και απο την εφφ του κεκλιμενου αλλα και απο τον συντελεστη τριβης ολισθησης . Οποτε κρατωντας σταθερα τα υπολοιπα δεδομενα ηταν πιο ασφαλες να χρησιμοποιηθει Δισκος ή Δακτυλιος ωστε να εξασφαλιστει πρωτα ο τερματισμος της κινησης του CM. Προτιμησα τον Δακτυλιο για πιο ευκολες πραξεις και καλυτερα νουμερα. Θελει επομενως πολυ μεγαλη προσοχη το στησιμο μιας τετοιας ασκησης !!!
Να ευχαριστησω και απο εδω τον Γ.Αγγελοπουλο που μου επισημανε την αρχικη μου αβλεψια !
Χαιρομαι που την βρηκατε χρησιμη – ευστοχη !
Καλησπέρα Κώστα.
Μου συμβαίνει ενίοτε να μελετώ μια ανάρτηση συνήθως εκτελώντας
τη λύση και πριν σχολιάσω …κάτι θα συμβεί και θα σηκωθώ οπότε το σχόλιο που νόμιζα πως έστειλα …δεν το έστειλα.
Με παραξένεψε το μηδενικής ταχύτητας ανώτερο σημείο, μου άρεσε το ασύνηθες και
συνειρμικά χρόνια πίσω πήγα και θυμήθηκα ''το τσέρουκλο'' (μεταλλικό δακτυλίδι από βαρέλι)
που του δίναμε μια υcm σε ανηφορίτσα και μια ω τέτοια που πήγαινε γλιστρώντας πάνω
και στη συνέχεια κατέβαινε περιστρεφόμενο όπως και στην άνοδο…
Όμορφο πρόβλημα.
Να΄σαι καλά