web analytics

Ταχύτητες και επιταχύνσεις σε ένα παλμό

Κατά μήκος ενός γραμμικού ελαστικού μέσου (μιας χορδής), το οποίο ταυτίζεται με τον άξονα x και από αριστερά προς τα δεξιά διαδίδεται ο παλμός του διπλανού σχήματος με ταχύτητα υ.

i) Για τις ταχύτητες στη διεύθυνση y των σημείων Α και Β ισχύει:

α) uΑ < uΒ,    β)  uΑ = uΒ,    γ)  uΑ > uΒ.

ii) Για το μέτρο της ταχύτητας του σημείου Β ισχύει:

α) uΒ < υ,     β)  uΒ=υ,     γ)  uΒ > υ.

iii) Να σημειώστε πάνω στο σχήμα τις επιταχύνσεις των σημείων Α, Β, Γ και Δ.

iv) Να εξετασθεί αν μπορεί να υπάρξει διάδοση των παρακάτω παλμών, κατά μήκος μιας χορδής.

Δίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε μικρές εγκάρσιες απομακρύνσεις στη διεύθυνση y, με αποτέλεσμα να ισχύει η διαφορική εξίσωση του κύματος.

Απάντηση:

ή

Ταχύτητες και επιταχύνσεις σε ένα παλμό

Ταχύτητες και επιταχύνσεις σε ένα παλμό

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Νίκος Παναγιωτίδης
25/07/2017 10:26 ΠΜ

Διονύση καλημέρα και σ΄ ευχαριστούμε που μας βάζεις προβλήματα για να μας κρατάς ξύπνιους! Αλλά εγώ διαφωνώ για τα τελικά σου συμπεράσματα για τον ΠΑΛΜΟ Α και τον ΠΑΛΜΟ Β. Στον μεν ΠΑΛΜΟ Α η επιτάχυνση θα είναι όντως άπειρη στο τελικό σημείο εκτός αν αυτό δεν ήταν κορυφή γωνίας. Αν βάλεις μια καμπυλότητα στην κορυφή η επιτάχυνση θα γινόταν μεγάλη αλλά όχι άπειρη.

Στον ΠΑΛΜΟ Β προκύπτει πρώτη παράγωγος αρνητική και δεύτερη θετική. Ισχυρίζεσαι λοιπόν ότι δεν μπορεί η ταχύτητα να είναι αρνητική, δηλαδή το σημείο να κινείται προς τα κάτω, και η επιτάχυνση θετική. Αλλά εγώ δεν βλέπω πρόβλημα. Μην ξεχνάς ότι ο παλμός κινείται προς τα δεξιά. Αν κινούταν αντίθετα θα υπήρχε πρόβλημα γιατί τότε ένα αρχικά ακίνητο σημείο μετά από λίγο χρόνο θα έπρεπε να ήταν κάτω από τον άξονα αφού η ταχύτητα βγαίνει αρνητική. Και αφού θα αποκτούσε αρνητική ταχύτητα θα έπρεπε και η επιτάχυνση να είναι αρνητική, αλλά είναι θετική.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
25/07/2017 12:33 ΜΜ

Καλημέρα Διονύση

Δεν παίζεσαι … όχι μόνο συνεχίζεις εκεί όπου όλοι έχουν σταματήσει …

αλλά παραμένεις ευρηματικότατος

δεν τα είχα σκεφτεί όλα αυτά …

Όντως μια μικρή καμπύλη στηνουρά του Α παλμού θα το έσωζε ( με τον ίδιο τρόπο που σώζεις και τη μορφή του μετώπου του Α παλμού … οι περιγραφές μας οφείλουν να σέβονται την … "συνέχεια" … )

Αλλά και στον Β παλμό η ασυνέχεια στο Κ είναι αδύνατη … δεν μπορεί ξεκινώντας με μηδενική κατακόρυφη ταχύτητα να αποκτά ακαριαία ταυτόχρονα θετική επιτάχυνση και αρνητική ταχύτητα όποιος και αν είναι ο ρυθμός μεταβολής της επιτάχυνσης και κάθε τάξης παράγωγος αυτής … 

Να σαι καλά.

 

Νίκος Παναγιωτίδης

Γειά σου Διονύση.

Έγινε μια παρεξήγηση που οφείλεται στο γεγονός ότι έγραψες:

Παλμός Β: Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα! Τα σημεία ξεκινούν με μηδενική ταχύτητα αποκτώντας επιτάχυνση με φορά προς τα πάνω, ενώ αποκτούν ταχύτητα προς τα κάτω!!!

Αυτό με οδήγησε να υποθέσω ότι αυτά τα σημεία τα οποία ξεκινούν με μηδενική ταχύτητα είναι αυτά που βρίσκονται αριστερά του παλμού. Τώρα προσανατολίστικα και κατάλαβα τι θες να πεις. Ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παλμοί που να φέρουν γωνίες.

Ας πάρουμε την κορυφή Μ στον παλμό Α. Αν ήθελες να αποφύγεις την κοφτή γωνία θα έκανες ένα μικρό στρογγύλεμα. Αυτό το στρογγύλεμα παρουσιάζει πολύ μεγάλη κυρτότητα. Κυρτότητα σημαίνει θετική επιτάχυνση. Πολύ μεγάλη θετική επιτάχυνση σημαίνει ότι πεπερασμένη αρνητική ταχύτητα μηδενίζεται σχεδόν ακαριαία. Με την κορυφή Κ στον παλμό Β συμβαίνει το αντίθετο. Αν τη στρογγυλέψεις το στρογγύλεμα παρουσιάζει πολύ μεγάλη κοιλότητα. Δηλαδή πολύ μεγάλη αρνητική επιτάχυνση. Το σημείο που λίγο πριν ήταν ακίνητο, σχεδόν ακαριαία αποκτά μεγάλη αρνητική ταχύτητα. Το υπόλοιπο τμήμα της καμπύλης μέχρι το ίσιωμα είναι κυρτό, η επιτάχυνση θετική, η ταχύτητα αυξάνεται αλλά, επειδή στο Κ είχε ήδη αρκετά μεγάλη αρνητική τιμή, παραμένει να έχει αρνητική τιμή μέχρι να μηδενιστεί στο τέλος του παλμού.

Νίκος Παναγιωτίδης

Το πρόβλημα Διονύση το δημιούργησες επειδή θεώρησες ότι η ταχύτητα στο Κ είναι 0. Δηλαδή στην πραγματικότητα μας παραπλάνησες. Στο Κ συναντώνται δυο κομμάτια με διαφορετικές κλίσεις, υπάρχουν επομένως δυο ταχύτητες ταυτόχρονα. Και επειδή κανένα σημείο δεν έχει δύο ταχύτητες ταυτόχρονα, δεν ορίζεται ταχύτητα στο Κ. Σε όσους αρέσει να παίζουν με το άπειρο, λένε ότι εκείνη τη στιγμή το σώμα απέκτησε άπειρη επιτάχυνση και βρέθηκε από ταχύτητα 0 σε πεπερασμένη ταχύτητα σε χρόνο 0. Αλλά στους φυσικούς της μαθηματικής σχολής δεν αρέσουν αυτά και λένε: η καμπύλη δεν είναι κλάσεως C2 γιατί έχει ανωμαλία στο Κ.

Αφού έφερες προς συζήτηση αυτόν τον παλμό είναι ευκαιρία να σου θέσω το εξής πρόβλημα: το σημείο στο Κ, σαν σημείο, έχει μηδενική μάζα. Για να αποκτήση άπειρη επιτάχυνση η συνισταμένη δύναμη είναι πεπερασμένη. Ποιές είναι οι ασκούμενες δυνάμεις και ποιά η συνισταμένη;

Νίκος Παναγιωτίδης

Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λες. Σας απώτερο στόχο όμως είχα να εξετάσουμε πως συνδέεται η κινηματική των δονούμενων χορδών με τη δυναμική. Έριξες μια ματιά εδώ;

Νίκος Παναγιωτίδης
25/07/2017 11:51 ΜΜ

Αν έχεις διαβάσει το παράθεμα του Ανδρέα, εκεί ο Fowler προσδιορίζει την προβολή της απειροστής συνισταμένης των δυνάμεων που ασκούνται στο στοιχείο και την βγάζει ανάλογη της δεύτερης παραγώγου του y ως προς x. Για να εφαρμόσουμε σωστά τον δεύτερο νόμο του Νευτωνα δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η δύναμη είναι κατά τον y άξονα, αλλά να την αφήσουμε ελεύθερη. Η τελική εξίσωση δεν είναι η κυματική αλλά μια άλλη της οποίας η κυματική είναι προσέγγιση πρώτης τάξης.