
Στο διπλανό σχήμα βλέπετε μια λεία λεπτή ισοπαχή και ομογενή ράβδο μήκους (ΑΒ) = D,να ισορροπεί ακίνητη, ακουμπώντας με το άκρο της Α σε κατακόρυφο λείο τοίχο και με κάποιο σημείο της Γ στην ακμή ενός λείου σκαλοπατιού ,όπως στο σχήμα (κατακόρυφη τομή)
1) Να υπολογιστεί η γωνία θ που σχηματίζει η ράβδος με την οριζόντια διεύθυνση σε σχέση με τα d ,D.
2) Ποια η σχέση μεταξύ d και D ώστε θ=600
Η συνέχεια με κλικ … εδώ
![]()
Χρόνια πολλά Παντελή και μπράβο για την ωραία ασκησή σου!!!
Σαν λάτρης της Γεωμετρίας που είσαι, θα ανέμενε κάποιος από σένα , να την "παντρέψεις" με τη Φυσική! Και το έκανες. Είναι ένα πολύ καλό Β θέμα, από τα "ζόρικα" , όπου ο υποψήφιος δοκιμάζεται και στη μαθηματική διαχείριση των σχέσεων που προκύπτουν απο τις σχέσεις που προκύπτουν απο την ισορροπία!
Καλημέρα Πρόδρομε.
Είπαμε πολλοί οι αγαπητικοί μα …μεγάλη η αγκαλιά της και τα χαρίσματά της. Ο Διονύσης και ο Σπύρος έβαλαν στο θέμα πολύτιμα στοιχεία. Σ' ευχαριστώ για την εκτίμηση και εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία .
Καλησπέρα Παντελή
Χρόνια Πολλά
Ωραιότατο θέμα λυμένο υποδειγματικά. Πολύ όμορφη καί η παρέμβαση Μητρόπουλου.
Καλησπέρα Παντελή και Χρόνια πολλά.
Το θέμα που αναλύεις μου θύμισε για λίγο την ισορροπία της σκάλας του σχολικού.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι μαθητές ότι μια βασική διαδικασία στην επίλυση των ασκήσεων είναι όχι μόνο η λύση τους α΄λλά και η επαληθευσή τους.
Και επαλήθευση σημαίνει 2ος τροπος επίλυσης που θα κουμπώνει με τον πρώτο… οδηγώντας στο ίδιο αποτέλεσμα…
Αυτό επιτυγχάνεται και στο όμορφο θέμα που αναδεικνύεις.
Να σαι καλά.
Καλησπέρα Μανώλη, καλησπέρα Νεκτάριε.
Χαίρομαι που βρήκε θέση στα γούστα σας .Πάντως η ''πενιές'' του Διονύση και του Σπύρο το φώτισαν πιότερο !
Αυτές οι αντανακλάσεις και οι αντηχήσεις που συμβαίνουν δίνουν ανάσες στη νησίδα…
Χρόνια Πολλά …καλό βράδυ.