
Τα σώματα Α και Β έχουν ίσες μάζες. Τα δύο ιδανικά ελατήρια είναι όμοια.
Το δάπεδο του Α είναι λείο ενώ του Β παρουσιάζει τριβές.
Θα ακινητοποιηθούν στιγμιαία:
- Ταυτόχρονα
- Πρώτα το Α και έπειτα το Β.
- Πρώτα το Β και έπειτα το Α.
Αναζητάμε σύντομη απάντηση.
Η απάντηση θα γραφεί, είτε προκύψει συντομότερη , είτε όχι.
![]()
Καλησπέρα
Πολύ ωραίο θέμα όπως το έθεσες Γιάννη
Έχει παλαιότερα συζητηθεί εδώ το θέμα προσδιορισμού του χρόνου κίνησης σε περίπτωση σώματος που εκτός τη δύναμη ελαστικότητας δέχεται και δύναμη τριβής.
Εδώ δεν ισχύει ο τύπος της περιόδου της "γνωστής μας" φθίνουσας αφού η δύναμη απόσβεσης δεν είναι της μορφής -bv.
Εδώ επειδή μέχρι να μηδενιστεί η ταχύτητα η δύναμη τριβής παραμένει σταθερή στο κομμάτι αυτό της κίνησης αυτή προσιδιάζει με Α.Α.Τ σταθερής κ και βάσει αυτού οι προς σύγκριση χρόνοι είναι ίδιοι
Ευχαριστώ Μανώλη.
Νομίζω ότι ο Διονύσης Μητρόπουλος το είχε αναδείξει.
Γιάννη εγώ θυμάμαι ότι συζητήθηκε με την ευκαιρία ενός τρίτου θέματος που μάλιστα δεν έκανε καλή εντύπωση γιατί τα νούμερα που δίνονταν δεν ήταν τόσο καλά. Είχε γράψει σχετικά με αυτό που συζητάμε τώρα και ο Ανδρέας Κασέτας τότε.
Ήταν το τρίτο θέμα του 2013.
Δεν θυμάμαι Μανώλη.
Στη συζήτηση τότε ειπώθηκε ότι αντί να μπει κάτι με ταλάντωση μπήκε κάτι που ουσιαστικά απαιτούσε αποκλειστικά γνώσεις προηγούμενων τάξεων. Ειπώθηκε λοιπόν τότε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί και ως ταλάντωση.
Μανώλη καλησπέρα!
Όλα ΟΚ τώρα, έτσι;
Μου φαίνεται είσαι και συ ο "Ξενοφών" που σαρώνει τα πάντα!!!
Το Θέμα για τις φθίνουσες ταλαντώσεις με σταθερού μέτρου τριβή είχε αναδειχθεί από το 2010 εδώ. Αργότερα αναρτήθηκε στο δίκτυο και μια εκτεταμένη εργασία, εδώ. Αρκετοί συνάδελφοι (τα ονόματά τους και οι αναρτήσεις τους αναφέρονται στις πηγές, στο τέλος αυτής της εργασίας) έχουν ασχοληθεί ποικιλοτρόπως με το θέμα. Ναι, ήταν το 2013 που ένα τέτοιο θέμα μπορούσε να λυθεί και έτσι. Είχε λάβει θέση επ΄αυτού και ο Δ. Μητρόπουλος.Είχε βρεθεί γραπτό που προσδιόριζε τη θέση, όπου το σώμα θα σταματούσε για πρώτη φορά με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Γιάννης.
Βασίλη καλησπέρα και καληνύχτα
Ευχαριστώ
Μανώλη Καλησπέρα, γράφαμε μαζί.
Τάσο καλησπέρα!
Μην βάζεις παραπάνω από ένα σύνδεσμο σε κάθε σχόλιο γιατί δεν εμφανίζεται χωρίς έγκριση.
(θα στο εγκρίνουμε βέβαια αλλά ίσως να χρειαστεί να περιμένεις, αν δεν παρακολουθεί την ροή, κανένας διαχειριστής)
Καλημέρα σε όλους,
Ας δοκιμάσω μια σύντομη απάντηση
Στο σώμα κατά την οριζόντια διεύθυνση, εκτός της τάσης του ελατηρίου, ασκείται επιλέον η τριβή ολίσθησης, που θα παραμείνει σταθερή όσο δεν αλλάζει η φορά της κίνησης, μέχρι δηλαδή τον επόμενο μηδενισμό της ταχύτητας.
Μια τέτοια δύναμη όμως δεν επηρεάζει τη σταθερά επαναφοράς της ταλάντωσης, που θα είναι πάλι D = k, αλλά μόνο τη θέση ισορροπίας. Ο χρόνος επομένως ανάμεσα τα δύο διαδοχικούς μηδενισμούς της ταχύτητας θα είναι ο ίδιος και για τα δύο σώματα:
Δt = T/2 = π√(m/k), σωστή η απάντηση 1.
Καλημέρα Διονύση.
Αυτή είναι η βασική ιδέα. Μια μετάθεση της θέσης του παρατηρητή έχουμε.
Ευχαριστώ Βασίλη για την υπενθύμιση. Να είσαι καλά!