Επιστημονικότητα και συναδελφικότητα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματικά δεν μπορούσα να μην τοποθετηθώ σε όσα γράφονται αυτές τις ημέρες σε σχέση με ένα πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο από την ΕΕΦ. Παράλληλα όμως δεν θα μπορούσα να αναρτήσω σχόλιο σε ένα θέμα με τίτλο ανακριβή και προσβλητικό για την ΕΕΦ, όπως ότι για άλλη μια φορά ντροπιάζει τους Φυσικούς! Θα ήθελα έστω μία φορά να έχει γίνει μία ανάρτηση για όσα θετικά γίνονται από την ΕΕΦ προς όφελος της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά προφανώς το καλό είναι καθήκον και δεν αξίζει να το αναφέρουμε…σωστά;

Διοργανώνονται πλήθος μαθητικές εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται πειράματα από επιστήμονες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ομάδες πειραματικών σχολείων, στα πανελλήνια συνέδρια Φυσικής συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές απολύτως καταξιωμένοι στον χώρο τους, έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής, είναι υπό έκδοση πρότυπο διδακτικό εγχειρίδιο, διεξάγονται για μαθητές και προσφάτως και για φοιτητές θερινά σχολεία στων οποίων το πρόγραμμα αρκεί μία απλή ματιά για να διαπιστώσει κάποιος ότι κοσμούν και τιμούν την επιστήμη της Φυσικής και τόσα άλλα…

Το αν κάποιος επιθυμεί να είναι μέλος ή όχι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αλλά το επιχείρημα που εμείς οι νεώτεροι ακούμε επανειλημμένως από τους παλαιότερους, ότι διαγράφηκαν επειδή πριν από τριάντα χρόνια κάτι δεν λειτουργούσε σωστά στερείται σοβαρότητας. Τόσο αυστηροί είμαστε πια με το επιστημονικό μας σωματείο; Ποτέ σε αυτά τα τριάντα χρόνια δεν άξιζε να δοθεί από κάποιον μία δεύτερη ευκαιρία; Όσο για τα επίτιμα μέλη, αυτό προβλέπεται από το καταστατικό το οποίο ισχύει από το 1930, ότι άτομα που προάγουν την επιστήμη της Φυσικής δύνανται να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη. Ποιο το λάθος να αποδοθεί αυτός ο τίτλος σε μία δημοσιογράφο η οποία δημιούργησε ντοκιμαντέρ για το CERN και τα μυστήρια του Σύμπαντος; Ποιος αντιλέγει στο ότι δικαιούται μία καθηγήτρια Γαλλικής να παρουσιάσει την βραβευμένη εργασία των μαθητών της και της ίδιας, η οποία απέσπασε πρώτο βραβείο στο CERN σε διεθνή διαγωνισμό;

Και φτάνοντας στο προκείμενο, θεωρώ αντισυναδελφικό να αναπαράγεται δημοσίευση εκπαιδευτικής ιστοσελίδας – την οποία προσωπικά δεν μπόρεσα να κατανοήσω, καθώς σε αυτή θίγονται ετερόκλητα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο βιβλίο – και αυτό να αποτελεί πρώτη είδηση σε μία ιστοσελίδα που μόνο προσφέρει και αποτελεί φιλόξενο τόπο για όλους τους συναδέλφους, όπως το ylikonet! Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι απόψεις ενός συγγραφέως δεν εκφράζουν τον εκδότη. Εάν υπήρχε η όποια ένσταση δεν έπρεπε αυτή να αποσταλεί επωνύμως με έναν από τους τόσους τρόπους επικοινωνίας που πλέον υπάρχουν, προς την ΕΕΦ και να ζητηθεί η τοποθέτηση της προτού αρχίσει αυτός ο διασυρμός; Υπάρχει το οποιοδήποτε νόημα να λιθοβολείται κάποιος, ακόμα και αν διέπραξε ένα ατόπημα, κατ’ αυτόν τον τρόπο; Είμαστε πάνω από όλα συνάδελφοι!!! Και ως τέτοιοι πρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να μαθαίνει ο ένας από τα θετικά του άλλου και να διορθώνει τα λάθη του. Φαντάζεστε τι εικόνα θα σχημάτιζε ένας μαθητής αν παρακολουθούσε αυτόν τον διάλογο; Στις μαθητικές κοινότητες και όχι μόνο, υπάρχει αλληλεγγύη και προστασία μεταξύ των μελών! Τι παράδειγμα δίνουμε με αντιπαραθέσεις τέτοιου τύπου;

Ανήκω και εγώ στους συναδέλφους που αμέσως μετά την ορκωμοσία μου πραγματοποίησα την εγγραφή μου στην ΕΕΦ, πριν από δεκαπέντε χρόνια, με διάθεση να προσφέρω και να συμμετέχω στο επιστημονικό μας σωματείο. Και το πρόσημο μετά από δεκαπέντε χρόνια είναι θετικό! Όποιος δουλεύει κάνει λάθη… αλλά και πολλά σωστά! Αυτό το έχουμε διδαχθεί διαχρονικά! Όποιος μένει αδρανής όχι… Πιστεύω πως μόνο συμμετέχοντας έχουμε δικαίωμα λόγου. Η αποχή και απομάκρυνση δεν είναι λύση… Για εμένα είναι τιμή να ανήκω στην ΕΕΦ και να προσπαθώ για το καλύτερο! Πριν ενάμιση μήνα πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μία νέα διετία ξεκινά! Εμείς καλούμε όλους σας να συμμετέχετε για να χαίρεστε με τις επιτυχίες και να εντοπίζετε τις αστοχίες ώστε να προχωράμε μπροστά προς όφελος της επιστήμης που αγαπάμε και υπηρετούμε!

Με τις πιο θερμές ευχές μου για το νέο έτος,

Παρασκευή Κλειδέρη

Αστροφυσικός-Εκπαιδευτικός ΔΕ

Γενική Γραμματέας Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

(Visited 11,036 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
129 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Καλησπέρα κα Κλειδέρη.

Θα σχολιάσω το:

Και φτάνοντας στο προκείμενο, θεωρώ αντισυναδελφικό να αναπαράγεται δημοσίευση εκπαιδευτικής ιστοσελίδας – την οποία προσωπικά δεν μπόρεσα να κατανοήσω, καθώς σε αυτή θίγονται ετερόκλητα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο βιβλίο – και αυτό να αποτελεί πρώτη είδηση σε μία ιστοσελίδα που μόνο προσφέρει και αποτελεί φιλόξενο τόπο για όλους τους συναδέλφους, όπως το ylikonet! 

Πολλές φορές γίνεται παραπομπή σε άρθρα ή δημοσιεύσεις αναρτημένες σε κάποια σελίδα. Ο συνάδελφος που έκανε την παραπομπή θεώρησε πως έχει ενδιαφέρον. Η μεγάλη “επισκεψιμότητα” στο υλικονέτ (περιπου 5.000) δείχνει πως απασχόλησε τους συναδέλφους.

Η κριτική δεν είναι αντισυναδελφική πράξη. Μπορεί οιοσδήποτε να υποστηρίξει το βιβλίο ή την έκδοσή του ή και τα δύο. Μπορεί να αντικρούσει την κριτική που δημοσιεύτηκε.

Χρήστος Παπανικολάου
2 έτη πριν

 

Καλημέρα και από εμένα,

εγώ που παρακολουθώ το θέμα από μακριά, θα ήθελα / περίμενα μία απάντηση σε όσα γράφονται και όχι ένα κείμενο για το αν μπορούμε να κάνουμε κριτική …

Νομίζω ότι η κριτική είναι πράξη ευθύνης – φυσικά βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα και λογικά επιχειρήματα, ενώ θα πρέπει να εκφράζεται με ευγένεια.

Να είστε καλά και βέβαια Καλή Χρονιά!

 

Κατσής Θανάσης
2 έτη πριν

Πρωτον, δεν καταλαβαίνω σε πιο προσβλητικό ύφος μιλάει η κυρία Κλειδέση. Εγώ άλλους είδα να βρίζουν και να ειρωνεύονται.

Δευτερον, το οτι κάνετε το λογικό και την δουλειά σας (δηλαδή να προάγεται τα συμφέροντα των φυσικών) δεν σας δίνει το δικαίωμα να λέτε ουσιαστικά ´μην μιλάτε γιατι εμείς τρέχουμε για εσάς´

Τριτον, η κυρία Τσαρούχα δεν μιλάει μεταφορικά για την κβαντική φυσική. https://m.youtube.com/watch?v=Cw1o3TsuTq4

το βίντεο νομιζω τα λεει όλα. Οτι εσείς (η ένωση φυσικών) έχετε βάλει στο ίδιο τραπέζι φυσικούς και μέντιουμ. Αν δεν τα πιστεύεται αυτά απλά διώξτε το επίτιμο μέλος γιατι λεει επιεικώς απαράδεκτα πράγματα που μας προσβάλλουν όλους. Δεν κάνει κανένα καλό, παρά μόνο προκαλεί σύγχυση σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, οπως τα παιδιά.

Δεν θα αναφερθώ καν στις αεικινητες μηχανές που παρουσιάζατε πιο παλιά…

Γρηγόρης Μπουλούμπασης
2 έτη πριν

Καλημέρα.

Κυρία Κλειδέρη ,πράγματι η ΕΕΦ πραγματοποιεί διάφορες δράσεις, αυτό όμως που με ενοχλεί είναι ότι σχεδόν σε όλες όσες αναφέρονται σε μαθητές ζητάτε χρήματα. Σε εποχές όπου είχαμε λιποθυμίες μαθητών σε σχολεία δεν το θεωρώ σωστό να ζητάτε έστω και μικρό ποσό. Θα μπορούσε η χρηματική συμμετοχή να είναι προαιρετική για όποιον θέλει να πάρει υλικό ή μικρό γεύμα. Επίσης δημιουργείται και η αντίληψη στα παιδιά ότι η γνώση που παρέχουν οι φορείς όπως η ΕΕΦ είναι μόνο για όσους έχουν οικονομική άνεση.

Για το θέμα του βιβλίου, νομίζω ότι η ΕΕΦ δεν είναι εκδοτικός οίκος, ούτε μαγαζί κανενός , για να εκδίδει κάθε είδους βιβλία. Στα σχολεία προτρέπουμε τους μαθητές μας , στην εποχή του διαδικτύου, να προσέχουν την πηγή της πληροφορίας που βρίσκουν. Φανταστείτε ο ιατρικός σύλλογος να εκδώσει ένα βιβλίο που να γράφει ότι αν σας πονάει το κεφάλι σας βάλτε την πεθερά σας να σας φτύσει τρείς φορές στο ένα μάγουλο και τρείς στο άλλο. Εγώ προσωπικά θα το εφάρμοζα.

Νίκος Παναγιωτίδης
2 έτη πριν

Αγαπητή Κυρία Κλειδέρη.
Είμαι φίλος της ΕΕΦ, συμμετέχω ενεργά στις εκδηλώσεις της, αλλά κάποιες ενέργειές της τις κατακρίνω. Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο που εκδίδει, ή που προλογίζει, ή κάθε άρθρο που μπαίνει σε έντυπό της, πρέπει να περνάει πρώτα από κρίση. Θα σας εξηγήσω τι πρόβλημα είχε δημιουργηθεί πρόσφατα από άρθρο στο “Physics news” κάποιου που δεν ήταν καν φυσικός. Στο άρθρο ο συγγραφέας «ανέτρεπε τη βάση όλης της φυσικής».
Κάποια φυσικός που διάβασε το άρθρο θεώρησε ότι έχει ήδη ανατραπεί η φυσική που γνωρίζουμε και ρωτούσε αν θα έπρεπε να διδάσκει την καινούργια φυσική πριν πει το ΟΚ το υπουργείο. Κι αυτό επειδή θεώρησε ότι δεν μπορεί η ΕΕΦ να κάνει λάθος και να εγκρίνει ένα άρθρο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εμείς δεν θέλουμε η ΕΕΦ να αποκτήσει τη λαδιά της «Ένωσης κάποιων γραφικών που πιστεύουν στην Αστρολογία και στη μαντεία». Φανταστείτε να αποκτήσει αυτή την ιδέα ο Υπουργός Παιδείας. Και μετά να πάει εκπρόσωπος της ΕΕΦ να συζητήσει με τον Υπουργό για ανανέωση του αναλυτικού προγράμματος της φυσικής. Δεν νομίζω πως θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν του τα επιχειρήματά του.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
Στάθης Λεβέτας (@spoudesphysikisgmail-com)
2 έτη πριν

Αγαπητή κυρία Κλειδέρη,

θα προσπαθήσω να απαντήσω στα επιχειρήματά σας γιατί και πάλι τεχνηέντως το όλο ζήτημα ξεφεύγει.

Γράφετε: “…Και φτάνοντας στο προκείμενο, θεωρώ αντισυναδελφικό να αναπαράγεται δημοσίευση εκπαιδευτικής ιστοσελίδας – την οποία προσωπικά δεν μπόρεσα να κατανοήσω, καθώς σε αυτή θίγονται ετερόκλητα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο βιβλίο – και αυτό να αποτελεί πρώτη είδηση σε μία ιστοσελίδα που μόνο προσφέρει και αποτελεί φιλόξενο τόπο για όλους τους συναδέλφους, όπως το ylikonet! Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι απόψεις ενός συγγραφέως δεν εκφράζουν τον εκδότη. Εάν υπήρχε η όποια ένσταση δεν έπρεπε αυτή να αποσταλεί επωνύμως με έναν από τους τόσους τρόπους επικοινωνίας που πλέον υπάρχουν, προς την ΕΕΦ και να ζητηθεί η τοποθέτηση της προτού αρχίσει αυτός ο διασυρμός; Υπάρχει το οποιοδήποτε νόημα να λιθοβολείται κάποιος, ακόμα και αν διέπραξε ένα ατόπημα, κατ’ αυτόν τον τρόπο; Είμαστε πάνω από όλα συνάδελφοι!!! Και ως τέτοιοι πρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να μαθαίνει ο ένας από τα θετικά του άλλου και να διορθώνει τα λάθη του. Φαντάζεστε τι εικόνα θα σχημάτιζε ένας μαθητής αν παρακολουθούσε αυτόν τον διάλογο; Στις μαθητικές κοινότητες και όχι μόνο, υπάρχει αλληλεγγύη και προστασία μεταξύ των μελών! Τι παράδειγμα δίνουμε με αντιπαραθέσεις τέτοιου τύπου;

Δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα αν οι απόψεις του συγγραφέως εκφράζουν τον εκδότη, αλλά αν είναι σωστό η ΕΕ Φυσικών να παρουσιάζει και να εκδίδει καθαρά αντιεπιστημονικές απόψεις (όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό). Τι μήνυμα στέλνει αυτήν η κίνηση στην κοινωνία και στους μαθητές; Μήπως κάπως έτσι νομιμοποιείται το να μπορεί  να λέει ο καθένας ότι θέλει στο όνομα της επιστήμης; (θυμηθείτε τι επικαλέστηκε γνωστός ιεράρχης όταν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν πλανήτες πέραν της γης, φίλο του επιστήμονα). Το ότι η φυσική μαθαίνεται τόσο εύκολα χωρίς κόπο, το ότι οτιδήποτε μπορεί να αιτιολογηθεί μέσω αυτής, το ότι ο επιστημονικός λόγος δεν έχει ανάγκη κριτικής σκέψης και αυστηρούς πειραματκής επαλήθευσης, δεν το περίμενα να προωθείται από μία ένωση φυσικών!

Στα περί “διασυρμού”, πραγματικά σας “χάνω”. Διασυρμός είναι η κριτική, μόνον αν ο κρινόμενος νοιώθει να διασύρεται από μόνος του, με τις πράξεις του. Αν δεν διασύρεται η κριτική είναι απλά κριτική…. και προφανώς δεν θα πάρω άδεια από κανέναν για να κρίνω την ΕΕΦ. Αν δε σε κάποια σημεία γράφτηκαν σχόλια τα οποία ξέφευγαν και διέσυραν πραγματικά, αυτό δεν έγινε από κανέναν συνάδελφο του Υλικού, για αυτό και κανείς μας δεν ζήτησε να σβηστούν τα σχόλιά του (ούτε εδώ ούτε οπουδήποτε αλλού). Είναι και θα είναι εδώ για να τα βλέπουν όλοι.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας εκφράσω κάποιες σκέψεις μου. Το ότι στην Ελλάδα του 2018, επιστήμονες και δυστυχώς κάποιοι με θεσμικό ρόλο, συζητούμε για τον “κβαντικό ηθοποιό” ή για την θεωρία που θα καταρρίψει ολόκληρη την φυσική κ.λπ., είναι δείγμα της βαθιάς κρίσης που περνά αυτήν η χώρα. Κρίση που κατά την γνώμη μου το οικονομικό της μέρος είναι απλά ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αιτία, κατ’ εμέ, είναι ότι ως κοινωνία κάπου στον δρόμο απωλέσαμε την Λογική και την Κριτική σκέψη. Υιοθετήσαμε σε όλες τις δράσεις μας τον εύκολο δρόμο του παραλογισμού και της ήσσονος προσπάθειας. Η δική μου η γενιά (είμαι 47), θεωρώ ότι είναι λίγο -πολύ “καμένη”. Αν θέλουμε όμως οι γενιές των παιδιών μας να ζήσουν σε μία καλύτερη κοινωνία, πρέπει ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι να δώσει την προσωπική του μάχη να επιστρέψει κατά πρώτον η λογική πίσω. Σε αυτόν τον αγώνα θα μπορούσατε, ως ΕΕΦ, να έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντ’ αυτού αναλώνεστε κάποιες φορές (ευτυχώς όχι πάντα) σε άσκοπες συζητήσεις, ημερίδες, εκδόσεις βιβλίων για ότι πιο παράλογο. Τολμώ να πω ότι κάποιες φορές, σε κάποιες δράσεις σας, φαίνεται σαν το life style να είναι αυτό που αποτελεί πρωτεραιότητα…

Νά στε καλά, καλή χρονιά με υγεία.

Κατσής Θανάσης
2 έτη πριν

Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός. Τελικά η ΕΕΦ κάθεται στο ίδιο τραπέζι με μέντιουμ όπως λέει το επίτιμο μέλος σας, κυρία Κλειδέση; Συμφωνείτε τελικά με αυτή τη θέση ή όχι; Αν όχι την αποδοκιμάζεται σαν ένωση;

http://eef.gr/enimerosi/1457-orthodoxia-kai-fisikes-epistimes.html

Βέβαια με τα πνευματικά δεν τα πάτε και πολύ άσχημα απο οτι βλέπω. Πως παίρνεται σαν ένωση τέτοιες αποφάσεις που μας χαρακτηρίζουν όλους. Αν είμασταν στην τουρκια θα κάναμε ημεριδίδα το Ισλάμ και η φυσικη;Ο ρόλος σας ειναι επιστημονικός και όχι πνευματικός. Αυτό ας το βρει ο καθένας μόνος του.

Δημήτρης Δημόπουλος
Δημήτρης Δημόπουλος (@dimitrisdimopoulos)
2 έτη πριν

Αυτή τη στιγμή ο κ. αντιπρόεδρος έχει εκστομίσει αθλιότητες στο πρόσωπο μας, έχει αποδώσει την κριτική μας σε “στέρηση SEX”, μας έχει κατονομάσει ως “καθίκια αριστερούς”, “αριστερούς και βλαμένους” και έρχεται η κ. Κλειδέρη και μέμφεται εμάς (!) για αντιδεοντολογική και προσβλητική συμπεριφορα! Ο κύριος μέλος του ΔΣ έχει αποκαλέσει συνάδελφο του “χοντρούλη”, “μπουλάκο”, “παχύσαρκο χωρίς φίλους” και μάλιστα τον έχει απειλήσει δημόσια ότι θα πάει στον πρόεδρο του τμήματος Φυσικής Θεσ/κης για να πει ψέμματα και να χάσει ο συνάδελφος την ερευνητική του δουλειά και η κ. Κλειδέρη αγανακτά γιατί δε στείλαμε επιστολή πριν κρίνουμε δημόσια.

Κυρία Κλειδέρη καταρχάς ευχαριστούμε που δεν μας βρίσατε δημοσίως και δεν μας απειλείσατε όπως οι συνάδελφοι σας.

Δε θα μπω στην ουσία του βιβλίου και της αντιεπιστημονικής έκδοσης, αν δε το καταλαβαίνετε από μόνη σας δεν έχει νόημα.

Συμφωνώ για το νέο lifestyle που εξήγησε ο συνάδελφος Στάθης Λεβέτας πιο πάνω. Το lifestyle οτι δε χρειάζεται να σπουδάσεις φυσική, οτι φυσική μαθαίνεται εύκολα χωρίς κόπο και μπορείς να δικαιολογήσεις τα πάντα με αυτή.

ΥΓ. Η κ. Παρασκευοπούλου είναι επίτιμο μέλος της ΕΕΦ. Η κ. Λάμπου -καθηγήτρια Γαλλικών- είναι επίτιμο μέλος της ΕΕΦ. Η κ. Τσαρούχα -κβαντική ηθοποιός- είναι επίτιμο μέλος της ΕΕΦ. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν σύμφωνα με το καταστατικό δικαίωμα ψήφου όμως και οι 3 κυρίες ψήφισαν στις εκλογές και μάλιστα η κ. Λάμπου ήταν και υποψήφια για το ΔΣ της ΕΕΦ. Δε σέβεστε ούτε το καταστατικό σας το οποίο επικαλεστήκατε ως ΓΓ.

Νίκος Παναγιωτίδης
2 έτη πριν

Κι από κει φαίνεται ότι το καταστατικό της ΕΕΦ είναι “κβαντικό” (ακολουθεί την αρχή της απροσδιοριστίας).