Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πάνος Μουρούζης
31/01/2019 9:49 ΠΜ

Εξαιρετικό εκπαιδευτικά βίντεο!!! Θεωρώ πάντως ότι κάνουμε ένα σύνηθες λάθος λέγοντας ότι το Η/Μ κύμα συμπεριφέρεται άλλοτε κυματικά και άλλοτε σωματιδιακά επικαλούμενοι το φωτοηλεκτρικό, το φαινόμενο Comton καθώς και την ακτινοβολία μέλανος σώματος. Νομίζω ότι η κβαντομηχανική ισχύει για όλα τα  κύματα. Ακόμη και στα ηχητικά κύματα, η ενέργεια δεν μεταδίδεται συνεχόμενα αλλά με κβάντα τα οποία τα λέμε φωνόνια. Απλά ο σωματιδιακός χαρακτήρας σε αυτά τα κύματα είναι δύσκολο να αναδειχθεί αφού το κβάντο έχει πολύ μικρότερη ορμή και ενέργεια. Τ

Πάνος Μουρούζης
31/01/2019 9:51 ΠΜ
Απάντηση σε  Πάνος Μουρούζης

Το ίδιο συμβαίνει και για την αρχή διατήρησης της υλοενέργειας. Ισχύει σε όλο το φάσμα των ενεργειακών μετατροπών. Απλά σε μία καύση η μεταβολή της μάζας είναι τόσο μικρή που δεν είναι ανιχνεύσιμη. Σε μία όμως πυρηνική αντίδραση, η ενεργειακή μετατροπή είναι μετρήσιμη.

Βαγγέλης Κουντούρης

ομολογώ ότι δεν εντυπωσιαστηκα, ειδικά από τα κύματα στο νερό, η κατασκευή μου φάνηκε πρόχειρη, όπως και η πηγή δημιουργίας ενός, μόνο, κύματος (το χέρι, αντί π.χ. ταλαντούμενο σύστημα;)

Πάνος Μουρούζης
31/01/2019 12:30 ΜΜ

Οι τεχνικές λεπτομέρειες όντως Βαγγέλη δεν είναι οι καλύτερες. Αλλά νομίζω ότι αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το φως συμπεριφέρεται σαν κύμα. Η ιδέα – άμμος, νερό, φως νομίζω ότι είναι πολύ καλή.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλό μεσημέρι Πάνο

όντως η ιδέα με την άμμο είναι πρωτότυπη και αξιόλογη

(“ενός, μόνο, κύματος” εννοούσα μιας-δυο περιόδων, δεν προλαβαίνεις, άρα, οπτικά να “χαρείς” τη συμβολή)