Καταραμένη Φυσική!

  

“Καταραμένη Φυσική!”

του Θοδωρή Πιεράττου

Μολονότι η Καταραμένη Φυσική εντάσσεται στην εφηβική λογοτεχνία, η πλοκή και οι ιδέες που παρελαύνουν από τις σελίδες της θα γοητεύσουν και όσους εμπλέκονται με την επιστήμη και τη διδασκαλία της αλλά και όσους, κοιτώντας ένα καλοκαιρινό βράδυ τον νυχτερινό ουρανό, αναρωτιούνται για τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν.

Το βιβλίο γράφτηκε, απευθυνόμενο καταρχάς στις κόρες του συγγραφέα, με σκοπό να καταρρίψει την άποψή τους ότι η επιστήμη είναι μια βαρετή και ακατανόητη δραστηριότητα που απευθύνεται σε λίγους. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, ένα πανόραμα ανθρώπων και ιδεών στο οποίο η επιστήμη με την τέχνη συνελίσσονται, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της Φυσικής με την καθημερινή ζωή και εκλαϊκεύοντας μερικές από τις πιο παράξενες συλλήψεις της.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο τόσο από τον εκδότη, όσο και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Πρωτοπορία, ΙΑΝΟΣ, Public, Πολιτεία). Περισσότερα, http://fysikapeiramatika.blogspot.com/2019/01/blog-post.html

Δυο λόγια για την πλοκή

«Κάποτε, ο Αϊνστάιν είπε ότι, ίσως, η πιο όμορφη εμπειρία που μπορούμε να έχουμε είναι το μυστήριο. Είναι η κινητήρια δύναμη που βρίσκεται πίσω τόσο από την επιστήμη όσο και από την τέχνη. Άρα, τι πιο ενδιαφέρον από ένα παιχνίδι, ένα κυνήγι επίλυσης γρίφων που καλύπτεται από πέπλα μυστηρίου, τα οποία πρέπει να σηκώσετε μεθοδικά και να αποκαλύψετε ό,τι κρύβεται πίσω από αυτά…»

Ο Μάνος, ο Αλέξανδρος και η Αρετή, μαθητές της Α’ Λυκείου, θεωρούν τη Φυσική ως το πιο αδιάφορο, βαρετό και άχρηστο μάθημα στο σχολείο. Ένα διαγώνισμα και μία απρόσμενη καταιγίδα εγκλωβίζουν τα τρία παιδιά στο σπίτι της Αρετής. Με αυτή την ευκαιρία οι γονείς της, ο κύριος Δημήτρης, φυσικός στο πανεπιστήμιο, και η κυρία Μυρτώ θα προσπαθήσουν να τους αλλάξουν γνώμη για τη Φυσική στήνοντας ένα ιδιαίτερο «παιχνίδι». Ένα παιχνίδι που, μέσα από απλά πειράματα και γρίφους, θα τους εκθέσει στους πιο σημαντικούς σταθμούς της εξέλιξης των ιδεών για τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν.

Όλα ξεκινούν με ένα περίεργο μήνυμα στο κινητό της Αρετής:

«Τα Μεδίκεια άστρα τον κόσμο αλλάξαν,
η πανούκλα και τα μήλα στη γη το φεγγάρι ρίξαν,
στο Πάνθεον η Γη σα σβούρα γυρίζει
και τα νησιά του ουρανού στο άπειρο ξορκίζει,
στο άκουσμα της γέννησης των πάντων
προσφέρονται θυσία λευκά περιστέρια…»

Θα καταφέρουν οι τρεις φίλοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του παιχνιδιού που εμπλέκει την επιστήμη με την τέχνη; Θα λύσουν τους γρίφους που καλούνται να αντιμετωπίσουν; Θα μπορέσουν να κατακτήσουν το πολύτιμο έπαθλο;

Ποιος είναι;

Ο Θοδωρής Πιερράτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Έχει σπουδάσει Φυσική και έχει διδακτορικό δίπλωμα στη διδακτική της Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 2003 και από το 2012 είναι Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ευόσμου

Μια άποψη

Έτυχε να το διαβάσω στην πρώτη γραφή, πριν την έκδοση του. Σας βεβαιώ ότι απόλαυσα την διαπραγμάτευση της επιστήμης σαν φιλομαθής έφηβος και ως εθισμένος αναγνώστης αστυνομικών, την πλοκή του.

Το συστήνω θερμά!

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

καλά, ρε, συ, φίλε, Γιώργο…
αρνούμαι να διαβάσω την άποψη κάποιου,
που απέρριψε πρωτότυπη, και ίσως ενδιαφέρουσα, ανάρτησή μου
στο περιοδικό “Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση”,
πριν μερικά χρόνια, δεν θυμάμαι, ακριβώς πότε,
“η αναγκαιότητα εισαγωγής της έννοιας πυκνότητα”,
επειδή, λέει, δεν έγραψα και σχετική βιβλιογραφία…,
μα, τα πρωτότυπα δεν έχουν βιβλιογραφία,
διότι είναι πρωτότυπα, διάολε!
και βέβαια, και, εννοείται, εάν το εγνώριζα ότι…,
δεν θα ζητούσα ποτέ έγκριση, σιγά,
από 20, τουλάχιστον, χρόνια νεώτερο συνάδελφο,
που, ίσως, και να διάβαζε, ως μαθητής, τις ασκήσεις μου
στον “Φυσικό Κόσμο” στα χρόνια της δεκαετίας του 80…
(και για όσους ενδιαφέρονται η αρχική ανάρτηση εδώ:
http://ekountouris.blogspot.com/2015/03/blog-post_20.html
και μακάρι ο Διονύσης να βρει την μετέπειτα στο ylikonet…)

Κώστας Παπαδάκης
07/02/2019 6:10 ΜΜ

Ενδιαφέρον τίτλος για ένα βιβλίο εφηβικής λογοτεχνίας.

Ωραίο εξώφυλλο και πρωτότυπη πλοκή.

Μου αρέσει ότι βοηθάει την διάδοση της επιστήμης.

Να σχολιάσω το trailer: δεν ήξερα την ταινία.

Κατερίνα Αρώνη
07/02/2019 6:46 ΜΜ

Μπορεί το βιβλίο να είναι πολύ καλό, αλλά ο τίτλος προσωπικά δεν μου αρέσει.

Μου θύμισε “Το καταραμένο σωματίδιο” (“The Goddamn Particle”) που έγινε τελικά “Το σωματίδιο του Θεού” (“The God Particle”)

Βαγγέλης Κουντούρης

να είσαι καλά Γιώργο

(ενδιαφέρων, Κώστα, επειδή σέβεσαι τους παλιούς, άλλως δεν…)

Κώστας Παπαδάκης
08/02/2019 5:04 ΜΜ

Ενδιαφέρων, δάσκαλε.

 

Άγγελος Μακρής
03/04/2019 9:56 ΜΜ

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό.

Χαίρομαι που του έδωσα προτεραιότητα στο διάβασμα!

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Πήρα το βιβλίο, δώρο στο γιό μου. Τελικά κατέληξα να το διαβάσω πρώτος, κυριολεκτικά το ρούφηξα μέσα σε μια μέρα. Επιστήμη, τέχνη, ιστοριογραφία, ρητορική και προώθηση του επιστημονικού λόγου, λογοτεχνία, ποίηση, νοσταλγία (οι αναφορές σε Ε.Τ. και PacMan μου θύμισαν πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος…) και μυστήριο διαπλέκονται σε μια ιστορία, στην οποία οι πιτσιρικάδες πρωταγωνιστές της, μέσω δοκιμής και σφάλματος (κύριο χαρακτηριστικό της επιστημονικής πρακτικής) οδηγούνται στη λύση ενός γρίφου, που στήθηκε από τον μπαμπά (φυσικό) ενός εκ των παιδιών. Πρωταγωνιστής βέβαια η Φυσική, ενώ ο χαρακτηρισμός της στον τίτλο του βιβλίου ως 'Καταραμένη', αποδομείται με επιτυχία και αντικαθίσταται τελικά με το 'Δεν είχα φανταστεί ότι υπήρχε κάτι τόσο γοητευτικό στον κόσμο…'.

Πολύ καλή δουλειά, η οποία αν και έχει ως κύριο αποδέκτη εφήβους, σίγουρα έχει να δώσει και σε μεγαλύτερους. Άλλωστε, σύμφωνα με τον συγγραφέα, παιδί είναι όποιος δεν έχει ξεχάσει να θέτει ερωτήματα…

Θα μπορούσε να ανέβει άνετα και σε θεατρική σκηνή!