ΘΕΜΑ Δ: Στο σχήμα φαίνεται μια διάταξη που περιλαμβάνει: ελατήριο σταθεράς k=200N/m , τροχαλία μάζας m1=2kg ακτίνας R=0,1m, ροπής αδράνειας Icm=1/2 m1 R^2, σώμα μάζας m=3kg δεμένο με μη εκτατό αμελητέας μάζας νήμα ,που είναι τυλιγμένο αρκετές φορές στην τροχαλία και το άλλο άκρο του είναι δεμένο στο άκρο του ελατηρίου. Το νήμα που συνδέεται με το ελατήριο είναι οριζόντιο ενώ αυτό που συνδέεται με το m είναι κατακόρυφο. Ο λεπτός κύλινδρος μάζας m2=3kg στο κεντρικό του τμήμα εγκοπή ακτίνας r=0,05m όπου έχουμε τυλίξει πολλές φορές νήμα, που εφάπτεται του κύκλου της εγκοπής και είναι κατακόρυφο, καταλήγοντας στο σώμα m. Η ακτίνα του κυλίνδρου είναι R=0,1m, με ροπή αδράνειας I(cm,2)=1/2 m2 R^2 και είναι σε επαφή με το κεκλιμένο επίπεδο. Το όλο σύστημα ισορροπεί. Δίνονται g=10m/s2 , φ=30ο .
θέματα
απαντήσεις
Από τον Βασίλη Δουκατζή καλλωπισμένο το διαγώνισμα ΕΔΩ
![]()
Καλησπέρα Πρόδρομε
Δυνατό διαγώνισμα από αυτά που σε χαρακτηρίζουν. Δύσκολα τα Α,Β αλλά και το Γ το οποίο ίσως με καλύτερο σχήμα να ήταν πιο κατανοητο. Κάνεις καλή επανάληψη στα ρευστά με το Γ.
Το τεταρτο δύσκολο με την έννοια ότι πρέπει να είναι κάποιος προπονημενος στα ερωτήματα με την ταλάντωση του σώματος για να απαντήσει. Έχω ένα έτοιμο τέτοιας φιλοσοφίας και έλεγα ότι ειναι Προδρομικο σε μια συνομιλια που είχα με τον Τάσο Αθανασιαδη.
Χρήστο καλησπέρα κι ευχαριστώ για το σχόλιο.
Το έγραψα και πριν, ότι είναι σχετικά δύσκολο διαγώνισμα, και οι 3 ώρες φτανουν οριακά για τη διεκπεραίωσή του από έναν υποψήφιο. Δεν το έχω δώσει σε κανέναν μαθητή μου, ίσως το κάνω εντός της εβδομάδας. Είναι 2-3 μαθητές που έχουν υψηλούς στόχους και έχουν τελειώσει την ύλη στα φροντιστήριά τους. Θα το δώσω να το γράψουν σπίτι τους.
Όσο για το σχήμα του Γ θέματος, ίσως να το κάνω αύριο λίγο πιο κατανοητό!
Να είσαι καλά.
Για όποιον κατέβασε τις λύσεις, ας τις ξανακατεβάσει, γιατί έκανα κάποιες διορθώσεις στα αποτελέσματα. Φυσικά ο Κώστας Ψυλάκος είναι αυτός που μου τα υπέδειξε.
Υ.Γ. Τώρα πρέπει να είναι όλα καλά. Το έχω για ..γούρι να γίνονται λάθη!! Πλάκα κάνω, δεν τα βλέπω δυστυχώς!!! Να με συγχωρείτε!
Καλησπέρα Πρόδρομε.
Άργησα αλλά θα την κάνω κι εγώ την κριτική μου, αφού ξέρω πως την επιζητείς.
Θεμα Α: Λογικό πλην του Α4 ,που μου άρεσε μεν αλλά λοξοκοιτάζει προς Β΄
Θεμα Β :
Β1) Με άσκηση μου μοιάζει
Β2) ,Β3) Καλά
Θέμα Γ: Δεν καταλαβαίνω μιλάς για δεξαμενή και ύψη Η και h1 ανύπαρκτα στο σχήμα.
Υποθέτω πως η δεξαμενή είναι πάνω από το Α (σχήμα της εκφώνησης) και h1 είναι το ΑΓ
(στο σχήμα της λύσης δεν υπάρχουν).
Στη λύση του Γ2 «λες εφαρμόζω Bernoulli από την επιφάνεια του νερού στη δεξαμενή μέχρι το Γ» αλλά βλέπω στο 1ο μέλος και το h3 που πάει μέχρι το Δ.
Τέλος …βρύση λες ,βρύση δε βλέπω . Δεν ξέρω ίσως εγώ δεν είμαι καλός υδραυλικός (αστειεύομαι)
Με κατάλληλο ρετους στο σχήμα μάλλον θα γίνει κατανοητή και είναι καλή, αλλά ολίγον υπέρβαρη για Γ.
Θεμα Δ
Ε… Προδρομικό σενάριο ,εκτός συναγωνισμού. Ωραίο είναι …το ΠΡΟΒΛΗΜΑ !
Παντελή σ'ευχαριστώ για την ενασχόλησή σου! Όλες οι επισημάνσεις σου είναι όπως πάντα εύστοχες.
Διόρθωσα ήδη το h3 και κάτι άλλα λαθάκια.
Το σχήμα το περιγράφω, δεν μπορούσα να κάνω όλο το σχήμα σε ενιαίο χώρο. Κι αυτά που έκανα μου πήραν αρκετές ώρες, .. ακόμη να μάθω το σχεδιαστικό του word.,
Να είσαι πάντα καλά υγιής και ευτυχής.
Πρόδρομε καλησπέρα….
Το διαγώνισμα όπως πάντα… είναι πολύ καλό.. αλλά για δυνατούς μαθητές…..
Ευχαριστώ Γιώργο να είσαι πάντα καλά.
Το έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιό μου, ότι θέλει 3ωρο και να "τρέχεις" χωρίς σταματημό. Όμως αν κάποιος μαθητής περάσει τον "κάβο" του διαγωνίσματος, δεν πρέπει να φοβάται τίποτε!
Καλησπέρα Πρόδρομε, ωραία θέματα και τολμηρή η πρόταση σου για 3ο θέμα αμιγώς στα ρευστά που σημαίνει παραγκωνισμό των ταλαντώσεων , κυμάτων , κρούσεων, χωρίς αυτό να είναι μεμπτό , για όλα υπάρχει μια αρχή.Νομίζω ότι το επίπεδο δυσκολίας δεν έχει να κάνει τόσο με τη δυσκολία επίλυσης των θεμάτων , όσο με την επάρκεια του χρόνου , αλλά και αυτό είναι μέρος της εξέτασης.
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Ξενοφώντα κι ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Όπως έγραψα, η διεκπεραίωση του διαγωνίσματος από τον υποψήφιο, είναι και το κυνήγι του χρόνου ! Κάτι που δημιουργεί ένα " τεχνητό" από μέρους μου άγχος, η διαχείριση του οποίου είναι συνάρτηση και της απόδοσής του, διότι δεν είναι μόνο οι γνώσεις του και η δυνατότητα επίλυσης των θεμάτων!
Όσο για το Γ θέμα σε ρευστά, νομίζω πως είναι δυνατόν να τεθεί. Το θέμα που έβαλα αποτελείται από τμήματα ασκήσεων του σχολικού βιβλίου, δεν ενέχει κάτι το άγνωστο.
Το θέμα Δ ξεκινά από μια ισορροπία συστήματος σχετικά απαιτητική, το Δ2 έχει απόδειξη ταλάντωσης σώματος που αλληλεπιδρά με τροχαλία (δεν έχει τεθεί ποτέ σχετικό θέμα!), το Δ3 είναι μια κύλιση σε κεκλιμένο επίπεδο κλασσική, και το Δ4 σχετίζεται με το Δ2 αλλά θα μπορούσε να απαντηθεί και ανεξάρτητα με το Θ.Μ.Κ.Ε !
Τέλος πάντων, είναι ένα σχετικά δυακοδύ διαγώνισμα όπως προείπα, που " ακτινογραφεί" την ετοιμότητα του υποψηφίου!
Να είσαι πάντα καλά φίλε.
Δύσκολο διαγώνισμα Πρόδρομε για γρήγορα σαίνια.
Τάσο ευχαριστώ για το σχόλιο, να'σαι καλά.
Το ομολογώ, είναι για.. δυνατούς λύτες!
Όμως , όταν μπορείς και περνάς από τη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη", δε φοβάσαι τις "Σειρήνες" που χαϊδεύουν αυτιά με τη μουσική της .. κολακείας, ρίχνοντας και .. στάχτες στα μάτια…
Θέλει κάποιος υποψήφιος να εθελοτυφλεί; Αν ναί, ας μη κάνει το διαγώνισμα, κι ας το διαβάσει. Κέρδος θα έχει νομίζω.
Από το Βασίλη Δουκατζή έλαβα στο mail μου καλλωπισμένο το διαγώνισμα. Τον ευχαριστώ θερμά!
βάζω το link από όπου μπορεί να το κατεβάσει κάποιος εδώ