Απορία στο νόμο Neumann

Καλημέρα σε όλους.

Θέλουμε να μετρήσουμε το φορτίο που διέρχεται από το ευαίσθητο γαλβανόμετρο κατά τη διάρκεια της μεταβολής της μαγνητικής ροής στο σωληνοειδές, λόγω της κίνησης του μαγνήτη, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Ο νόμος Neumann δίνει το φορτίο αυτό στο Α’ τεύχος της Γ’ Λυκείου ως Q=ΔΦ/Rολ, οπού αναφέρει συγκεκριμένα “από μία διατομή ενός αγωγού”.

Στο Β’ τεύχος όμως (παλιό βιβλίο κατεύθυνσης της Β’ Λυκείου) το σχολικό γράφει Q=NΔΦ/Rολ. (παράδειγμα 5,1)

 

Αν στο παραπάνω παράδειγμα ζητηθεί το φορτίο που μετράει το γαλβανόμετρο ποιόν τύπο πρέπει να πάρουμε;

Η άποψή μου είναι τον πρώτο. Η δική σας;

 

Αν αντίστοιχα ζητηθεί πόσο φορτίο περνά από όλο το σωληνοειδές;;;

Εγώ πάλι τον πρώτο θα έπαιρνα. Εσείς;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
29 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Λαζαρος Λατσκος
09/10/2019 11:25 ΠΜ

καλημέρα

οι δυο ερωτήσεις σου, νομίζω ότι ταυτίζονται. (Αν και θεωρώ ότι η διατύπωση της δεύτερης δεν είναι σωστή).το γαλβανόμετρο συνδέεται στα άκρα του σωληνοειδούς οπότε η μεταβολή της μαγνητικής ροής αναφέρεται στο σωληνοειδές. (όχι σε μια σπείρα του).

Λαζαρος Λατσκος
09/10/2019 11:37 ΠΜ

Το δεύτερο. 

Λαζαρος Λατσκος
09/10/2019 12:05 ΜΜ

Το επαγωγικό ρεύμα το δημιουργεί η τάση από επαγωγή στα άκρα του πηνίου.

Η τάση από επαγωγή στα άκρα του πηνίου οφείλεται λόγω της ΔΦ στο πηνίο.

Διονύσης Μάργαρης
09/10/2019 12:07 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Δημήτρη και οι δυο εξισώσεις "μπορούν" εξίσου σωστά να μετρήσουν το φορτίο.

Αν γράψουμε Q=ΔΦ/R αυτό το ΔΦ είναι η συνολική ροή που περνά από την επιφάνεια που μας ενδιαφέρει. Ποια είναι αυτή;

Αν είναι ένα πλαίσιο, είναι το εμβαδόν του πλαισίου. Αν είναι σωληνοειδές είναι η συνολική επιφάνεια, οπότε η ροή είναι Ν φορές η ροή από μια σπείρα.

Στη γραφή  Q=NΔΦ/Rολ απλά προτιμήθηκε να αναφερθεί στη ροή από μια σπείρα και το πλήθος τω νσπειρών να το βάλει σαν συντελεστή.

Βαγγέλης Κουντούρης

κατ΄αρχήν, Δημήτρη, στο δικό μας βιβλίο ο τύπος είναι Q=ΔΦ/R και κακώς δεν γίνεται διευκρίνηση συμβόλων, στο άλλο βιβλίο, που αναφέρεις, δεν το έχω πρόχειρο, δέχομαι ότι είναι ο΄πως το γράφεις, δεν γνωρίζω αν εκεί γίνεται διευκρίνηση συμβόλων (προσωπικά άποψη: ο τύπος, όπου δεν γίνεται διευκρίνηση συμβόλων είναι λειψός έως επικίνδυνος)

στο ερώτημα τώρα: και οι δύο τύποι είναι σωστοί, αν διευκρινιστούν σωστά τα σύμβολα: Q το φορτίο που θα δείξει το γαλβανόμετρο, ΔΦ η μεταβολή της ροής κάθε σπείρας, Ν το πλήθος των σπειρών

πιο γενικός είναι ο τύπος του άλλου βιβλίου: Roλ=ΝR (αν δεν υπάρχουν άλλοι αντιστάτες), άρα Q=ΝΔΦ/Rολ=ΝΝΔΦ/R=ΔΦ/R, προφανώς τό φορτίο που περνάει από κάθε σπείρα περνάει και από το γαλβανόμεντρο, άρα το σωληνοειδές "συμπεριφέρεται" σαν να έχει μία, μόνο, σπείρα

 

Βαγγέλης Κουντούρης

ο δαίμων (κάποιος τελοσπάντων δαίμων) "έφαγε στην προτελευταία σχέση ένα Ν πριν το R και το έβαλε στην αρχή της σχέσης (εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα…) η σωστή σχέση είναι ΝΔΦ/ΝR

(Διονύση, πάλι διάλειμμα κάνεις από το βάψιμο;)

 

Λαζαρος Λατσκος
09/10/2019 12:36 ΜΜ

Βαγγέλη ήθελα να γράψω αυτό

«Αν το ΔΦ είναι της μιας σπείρας τότε θα πρέπει και η αντίσταση να είναι της μιας σπείρας (δηλαδή Rολ/Ν) οπότε πάλι καταλήγουμε στο δεύτερο.»

αλλά το φοβήθηκα γιατί αν το γαλβανόμετρο είχε αντίσταση θα είχαμε νομίζω «πρόβλημα».

Βαγγέλης Κουντούρης

γι αυτό, Λάζαρε, αποδέχτηκα ότι ο τύπος του άλλου βιβλίου είναι πληρέστερος, τότε Rολ=NR+Rγ, κατά κανόνα, πάντως, σιωπηλά νοείται Rγ=0

Αϊλαμάκης Γιάννης
09/10/2019 2:24 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Στο σχολικό βιβλίο της Φυσικής Προσανατολισμού Γ΄Λυκείου (τεύχος Β)  στη σελίδα 186 αναφέρει ότι:

Αν το κύκλωμα αποτελείται από Ν σπείρες και ΔΦ είναι η μεταβολή της μαγνητικής ροής σε κάθε σπείρα, ο νόμος της επαγωγής γράφεται Eεπ=Ν|ΔΦ|/Δt (5.1)

Στο παράδειγμα 5.1 (σελ 187) αντικαθιστά την Εεπ απο τη σχέση 5.1 στον τύπο Δq=(Eεπ/R)Δt  και καταλήγει στη σχέση                Δq=Ν.|ΔΦ|/R (5.4)

Eπομένως , όπως σωστά επεσήμανε ο συνάδελφος Διονύσης Μάργαρης παραπάνω, το ΔΦ στον τύπο Δq=Ν.|ΔΦ|/R  συμβολίζει τη μεταβολή της μαγνητικής ροής  μέσα από  μία σπείρα.

Το R είναι η αντίσταση του πλαισίου.

Μπορείτε να δείτε τις σελίδες 186, 187 ΕΔΩ

 

Βαγγέλης Κουντούρης

μάλλον δεν μας διαβάζεις όλους, Γιάννη

Αϊλαμάκης Γιάννης
09/10/2019 3:46 ΜΜ

Βαγγέλη καλησπέρα . 

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την παράλειψη να μην αναφερθώ και στις δικές σου επισημάνσεις , όπως και των άλλων συναδέλφων, στο θέμα που έβαλε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

 

Σπανός Γιάννης
11/10/2019 6:06 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους. Στον νόμο του Newmann το βιβλίο υπολογίζει στο α τεύχος το φορτίο που μετατοπίζεται αρα μας ενδιαφέρει η φορά κίνησης των ηλεκτρονίων. Δεν θα έπρεπε να έχει και το (-) στο νόμο του Faraday όταν κάνει την απόδειξη; Απο την άλλη για να βρούμε το συνολικό φορτίο που μετακινήθηκε(χωρίς να μας ενδιαφέρει η φορά) στο β τεύχος χρησιμοποιεί τον νόμο με την απόλυτη τιμή-αυτό πρέπει να είναι το σωστό  .Κάποια υπόδειξη για τα παραπάνω ;Ευχαριστώ.