Ένας λεπτός μεταλλικός δίσκος ακτίνας r = 0,2m, μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο, γύρω από ακλόνητο οριζόντιο άξονα περιστροφής που διέρχεται από το κέντρο του Ο. Τοποθετούμε μια λεκάνη με υδράργυρο κάτω από το δίσκο, έτσι ώστε το κατώτατο σημείο Α του δίσκου να εφάπτεται στην επιφάνεια υδραργύρου. Συνδέουμε με καλώδια τους πόλους μιας μπαταρίας, ΗΕΔ Ε = 6V και μηδενικής εσωτερικής αντίστασης, στον άξονα του δίσκου και την επιφάνεια του υδραργύρου, όπως στο παραπάνω σχήμα. Με έναν ισχυρό πεταλοειδή μαγνήτη μπορούμε να δημιουργήσουμε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης μέτρου Β = 2Τ και ύψους h = r από την επιφάνεια του υδραργύρου. Όταν κλείσουμε το διακόπτη Δ, θα παρατηρήσουμε ότι o δίσκος περιστρέφεται.
α) Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί περιστρέφεται ο δίσκος;
![]()
Καλημέρα Ανδρέα.
Ωραίος στα νόμιμα και στα παράνομα που τείνει να αυξηθεί η ζήτηση τους…!
Θα έλεγα αφού ‘’έμπλεξες’’ στην παρανομία θα μπορούσε να αποδειχθεί η σχέση που δίνει την ΗΕΔ στον περιστρεφόμενο τροχό ‘’αναλύοντάς’’ τον σε πλήθος λεπτών ράβδων (ακτινικών) με το ένα άκρο τους στο κέντρο και το άλλο στην περιφέρεια, να βρεθεί η ΗΕΔ σε μια τέτοια ράβδο (ΔΦ=Β ΔS=…), να τονισθεί ότι το σύνολο των ράβδων ισοδυναμεί με πλήθος ΗΕΔ παράλληλα συνδεμένων (άλλη απαγορευμένη γνώση
) που το σύνολο ισοδυναμεί με την μία ΗΕΔ που υπολογίσαμε (αυτή που δίνεις)
Καλή βδομάδα ‘’με νόμιμες παρανομίες’’
Καλησπέρα Παντελεήμονα. Πολύ ωραία η ιδέα σου, αλλά "παράλληλα συνδεδεμένες πηγές" έχουμε να δούμε από εποχής Αλκίνοου Μάζη. Αν μείνει κανείς από μπαταρία όμως, πως συνδέει το θύμα τη μπαταρία του με την άλλη την "καλή"; Καλή βδομάδα.