Ένα ορθογώνιο πλαίσιο αφήνεται να πέσει από ορισμένο ύψος, με το επίπεδό του κατακόρυφο και την πλευρά ΑΒ οριζόντια. Σε μια στιγμή συναντά στην πορεία του ένα ομογενές οριζόντιο μαγνητικό πεδίο, με δυναμικές γραμμές κάθετες στο πλαίσιο, και στο σχήμα φαίνεται η θέση του πλαισίου κάποια στιγμή, όπου η ταχύτητά του είναι ίση με 4m/s. Τη στιγμή αυτή στο πλαίσιο παράγεται θερμότητα με ρυθμό dQ/dt= 0,8 J/s.
- Δυο μαθητές διαφωνούν, στο ερώτημα για το ρυθμό μεταβολής της μαγνητικής ροής που διέρχεται από το πλαίσιο την παραπάνω στιγμή. Ο Αντώνης (Α) υποστηρίζει ότι είναι θετικός, ενώ ο Βασίλης (Β) ότι είναι αρνητικός. Ποιος έχει δίκιο;
- Να σχεδιάσετε στο σχήμα την ένταση του ρεύματος που διαρρέει το πλαίσιο στη θέση αυτή, δικαιολογώντας την φορά της.
- Να αποδείξετε ότι το πλαίσιο δέχεται κατακόρυφη δύναμη από το μαγνητικό πεδίο, της οποίας να βρείτε τα χαρακτηριστικά της.
- Αν το πλαίσιο παρουσιάζει αντίσταση R=0,2Ω, να υπολογιστεί η ΗΕΔ που αναπτύσσεται στο πλαίσιο στην θέση αυτή.
ή
Άλλη μια πτώση πλαισίου σε μαγνητικό πεδίο
Άλλη μια πτώση πλαισίου σε μαγνητικό πεδίο
![]()

Διονύση καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Πολύ καλό θέμα όπως και οι απαντήσεις που δίνεις.
Όπως είναι λογικό το ηλεκτρικό ρεύμα , δεν θα ασχοληθεί με την φορά που διαλέγουμε εμείς για το εμβαδικό διάνυσμα προκειμένου να αποφασίσει αν θα πάει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.
Οι μαθητές λοιπόν σωστά, καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα γιατί αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα κι ας διαφωνούν για το πρόσημο του ρυθμού μεταβολής της μαγνητικής ροής που περιέχει μια θεμιτή μαθηματική αυθαιρεσία.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμφωνήσουν και σε κάτι άλλο ουσιώδες.
Ότι η μαγνητική ροή κατά την είσοδο του πλαισίου στο πεδίο αυξάνεται, επειδή αυξάνεται η επιφάνεια που διαρρέεται από τις δυναμικές του γραμμές.
Καλημέρα και από εδώ Μανώλη.
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και την κατάθεση της σκέψης σου.
Για το τελευταίο με το "αυξάνεται" της ροής, ας δούμε το σχήμα:
Με βάση τα μαθηματικά, το μέγεθος Α αυξάνεται, ενώ το μέγεθος Β μειώνεται.
Νομίζω και για την ροή ισχύει το ίδιο. Αν θέλουμε βέβαια μπορούμε να πούμε ότι:
"Η μαγνητική ροή, κατ' απόλυτο τιμή, αυξάνεται".
Τότε θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο συνομιλητών, άσχετα με την κατεύθυνση της κάθετης.
Καλημέρα Διονύση και Χρόνια Πολλά.
Σε αναμονή της "ΖΗΝΟΒΙΑΣ" , όλοι μας περιμένουμε και στην Αθήνα να δούμε λίγο χιόνι (!) , όπως μας πληροφορούν οι μετεωρολόγοι, κι εσύ βρήκες την ευκαιρία να ..διδάξεις και πάλι, μέσω της αναρτησής σου!
Πού είναι ο Βαγγέλης να μας πει τις ενστάσεις του, αν βέβαια υπάρχουν ακόμη!!
Αν σε παγκόσμιο επίπεδο είχε γίνει η σύμβαση να θεωρείται θετική φορά , η φορά των δυναμικών γραμμών, όλα διευθετούνται νομίζω.
Αν τότε, αυξάνεται η ροή , η ΗΕΔ επαγωγής και το επαγωγικό ρεύμα θα είναι αρνητικά μεγέθη, η δύναμη , Laplace θα καθοριστεί από τον κανόνα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού κ.λ.π.
Καλησπέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Δεν ξέρω γιατί επιζητείς τον ερχομό της Ζηνοβίας, αλλά με λίγο Ήλιο σήμερα, νοτιότερα της πρωτευούσης, μια χαρά ήταν!!!