web analytics

266. Ρευστό και ταλάντωση

Μανομετρικός σωλήνας ΑΒΓΔ σταθερής διατομής σχήματος ανεστραμμένου Π, είναι ανοικτός στα δυο του άκρα. Το ελατήριο του σχήματος έχει σταθερά Κ=20Ν/m. Αν στο ελεύθερο άκρο του δέσουμε σώμα μάζας m=100g και το τοποθετήσουμε στο σκέλος ΑΒ του μανομέτρου τότε αυτό ισορροπεί όπως φαίνεται στο σχήμα ενώ κλείνει αεροστεγώς το σωλήνα.

Αν τραβήξουμε προς τα κάτω τα σώμα κατά x0=20cm και το αφήσουμε ελεύθερο τότε να αποδείξετε ότι πραγματοποιεί α.α.τ, να υπολογίσετε την περίοδό της και να γράψετε την εξίσωση x(t) της α.α.τ. (Θεωρείστε την προς τα πάνω φορά θετική).

Δίνεται το εμβαδό εγκάρσιας διατομής του μανομέτρου Α=10cm2, η πυκνότητα του νερού ρ=1000Kg/m3 και η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s2.

 Συνοπτική λύση:

ή εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Μιχάλη και συγχαρητήρια για την όμορφη και σχετικά δύσκολη άσκησή σου!
Συνδυασμός ταλάντωσης εμβόλου δεμένο σε ελατήριο και σε επαφή με υγρό που βρίσκεται σε σωλήνα σχήματος ανάποδου Π!
Η “συνοπτική λύση” σου τι παραπάνω έπρεπε να έχει για να είναι πλήρης;
Νομίζω ότι είναι πλήρως κατανοητή, δεν χρειάζεται καμία εξήγηση παραπάνω.
Να είσαι πάντα καλά.

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Μιχαήλ, καλησπέρα Πρόδρομε.
Πολύ όμορφη άσκηση Μιχαήλ. Συγχαρητήρια!