web analytics

Επαγωγικά φαινόμενα σε στρεφόμενο ημικύκλιο

Ένα συρμάτινο πλαίσιο έχει σχήμα ημικυκλίου, ακτίνας r = 1m, με αντίσταση ανά μονάδα μήκους R* = 0,5Ω/m. Με όριο τη διάμετρο ΑΓ, όπως φαίνεται στο σχήμα, υπάρχει ομογενές μαγνητικό πεδίο με την ένταση να είναι κάθετη στο επίπεδο του πλαισίου, έχοντας μέτρο Β = 1Τ. Το πλαίσιο τη χρονική στιγμή t = 0, αρχίζει να στρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα μέτρου ω =10,28rad/s κατά την αντιωρολογιακή φορά, γύρω από άξονα κάθετο στο επίπεδό του, που διέρχεται από το κέντρο Ο. Θεωρούμε το εμβαδικό διάνυσμα n της επιφάνειας του πλαισίου, ομόρροπο του Β.

α) Να εξηγήσετε γιατί το πλαίσιο διαρρέεται από ρεύμα.

β) Να βρείτε σε κάθε περίοδο περιστροφής του πλαισίου τη χρονική εξέλιξη της αλγεβρικής τιμής της μαγνητικής ροής, που διέρχεται από την επιφάνεια του πλαισίου. Στη συνέχεια να κάνετε τη γραφική παράσταση της αλγεβρικής τιμής της μαγνητικής ροής σε συνάρτηση με το χρόνο, σε βαθμολογημένους άξονες, για δύο περιόδους περιστροφής.

γ) Να βρείτε σε κάθε περίοδο περιστροφής του πλαισίου τη χρονική εξέλιξη της αλγεβρικής τιμής της έντασης του επαγωγικού ρεύματος. Στη συνέχεια να κάνετε τη γραφική παράσταση της αλγεβρικής τιμής της έντασης του επαγωγικού ρεύματος σε συνάρτηση με το χρόνο, σε βαθμολογημένους άξονες, για δύο περιόδους περιστροφής και να σχεδιάσετε στο σχήμα τη φορά της στη διάμετρο ΑΓ.

δ) Το επαγωγικό ρεύμα, που διαρρέει το πλαίσιο, θα το χαρακτηρίζατε συνεχές ή εναλλασσόμενο;
Αν είναι εναλλασσόμενο θα μπορούσατε να βρείτε την ενεργό ένταση και τη θερμική ενέργεια που αναπτύσσεται στο πλαίσιο σε χρονικό διάστημα μιας περιόδου;

Απάντηση(Word)

Απάντηση(Pdf)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα σε όλους
πρωτότυπη, παράξενη, αλλά και πολύ καλή, Ανδρέα
προσωπικά “φωνάζω” δεκαετίες, και από το περιοδικό “Φυσικός Κόσμος” της ΕΕΦ,
της καρδιάς μας τότε, άπειρες εργατώρες δωρεάν προσφοράς, καμία σχέση σήμερα,
ότι ο στρεφόμενος αγωγός μέσα σε μαγνητικό πεδίο έπρεπε να είναι μέρος της θεωρίας του σχολικού βιβλίου,
σιγά ούτε και ο μεταφερόμενος δεν είναι απολύτως “νόμιμος” τώρα, και ναι και όχι είναι, (και απαντώ στην απολύτως λογική ερώτηση: δεν το έγραψα εγώ αυτό το κεφάλαιο, αλλά και οι οδηγίες αυτές ήτανε, βέβαια και θα έγραφα περισσότερα, διότι κόντρα και εκεί…)
την άσκηση, ΄νταξ το παρακάνω με τις μειοψηφίες μου, υπερβάλλω, ίσως,
δεν θα την μελετούσα ως dΦ/dt, εννοείται χωρίς το αναθεματισμένο “-”, σιγά το πρόσωπο, λέω εγώ ο αρνητής του…
θα την μελετούσα ως αγωγός περιστρεφόμενος μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο,
αγωγός ακτίνα και περιφέρεια,
αλλά μόνο η περιστρεφόμενη ακτίνα “γεννάει” ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή,
η περιφέρεια νούκου, διότι είναι διαρκώς πάνω στην ταχύτητά της!
καλά κατά την έξοδο η πίσω ακτίνα “κάνει τη δουλειά”, άρα ανάποδη πολικότητα,
(όσοι θέλουν να δουν τί γράφαμε οι παλιοί, δεκαετίες πριν και χωρίς καμία αμοιβή, εδώ: https://ekountouris.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html)

Μανόλης Μαργαρίτης
25/05/2021 11:40 ΜΜ

Ανδρέα εξαιρετικό και πρωτότυπο ,εναλλασσόμενο σταθερού μέτρου

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
26/05/2021 7:32 ΠΜ

Καλημέρα Βαγγέλη.
αλλά μόνο η περιστρεφόμενη ακτίνα “γεννάει” ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή,”
αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που μου γεννήθηκε βλέποντας την άσκηση!
Αλλά προς θεού μην το μάθει μαθητής αυτό!!! Απαγορεύεται…

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλημερα Βαγγελη.Η περιφέρεια είναι διαρκώς πάνω στην ταχύτητά της! Πολυ μου αρεσε αυτη η εκφραση! Μονο ενας Αλεξοπουλικος θα την χρησιμοποιουσε.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
26/05/2021 7:45 ΠΜ

Καλημέρα Κωνσταντίνε.
Μήπως το αρχείο Word το ανοίγεις απευθείας, χωρίς αποθήκευση στο δίσκο.
άνοιξα και τα δύο αρχεία και τα δυο σχήματα είναι απολύτως όμοια.
comment image

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Σου το εστειλα με μειλ αυτο που μου ανοιγει.Η γραφικη παρασταση Φ(t) ειναι τελειως διαφορετικη.Προφανως ο Ανδρεας το διορθωσε και εμενα για καποιο μυστηριο λογο εξακολουθει να μου ανοιγει το παλιο.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Εγω βλεπω αυτη την γραφικη παρασταση στης συναρτησης Φ(t).στο αρχειο word που μου ανοιγει.
comment image

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
26/05/2021 8:53 ΠΜ

Κωνσταντίνε, κατέβασε από εδώ το αρχείο Word.
Δεν περιέχει την εικόνα που βλέπεις, αλλά αυτή:
comment image

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Αυτη την εβλεπα και εγω στο αρχειο pdf. Το συζητησα και με τον Γιάννη χτες.Στο Word εβλεπα την αλλη η οποια προφανως δεν ειναι σωστη για αυτο εκανα το σχολιο.Οκ Διονυση ευχαριστω.