Τάξη αντίδρασης;

Στη σελίδα 95 του σχολικού βιβλίου της Χημείας Γ΄ Λυκείου τεύχος Α΄ υπάρχει ένα σχήμα, που σύμφωνα με τη λεζάντα δείχνει τις ενεργές συγκρούσεις σε μια αντίδραση και με βάση αυτό ζητά την τάξη της αντίδρασης. Μήπως θα μπορούσε να με διαφωτίσει κάποιος τι εννοεί ο ποιητής;

Ευχαριστώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ειρήνη Ρούγγα
17/06/2021 10:05 ΜΜ

Υποθέτω εννοείς σελίδα 97 (εκτός αν έχω λίγο παλιότερη έκδοση).
Κάθε γραμμή που ενώνει τα μόρια-μπαλακια είναι μια ενεργή σύγκρουση (και αντιστοιχεί σε κάποια ταχύτητα της αντίδρασης).
Στο πρώτο σχήμα 1 πορτοκαλί μόριο-αντιδρών και 1 πράσινο μοριο-αντιδρών κάνουν μια ενεργή σύγκρουση. Στο 2ο σχήμα 2πλασιαζονται τα μόρια (και τα δύο) άρα αυτό παριστάνει ότι διπλασιάζονται οι συγκεντρώσεις τους. Παρατηρούμε ότι τετραπλασιάζονται οι ενεργές συγκρούσεις, άρα και η ταχύτητα (4U). Στο 3ο σχήμα, σε αντιδιαστολή με το 2ο, διπλασιάστηκε μόνο η συγκέντρωση των μπλε μορίων και παρατηρείται ότι διπλασιάζονται και οι συγκρούσεις, σε σχέση πάντα με το 2ο, άρα και η ταχύτητα (2U). Άρα τάξη αντίδρασης ως προς το μπλε μόριο είναι 1. Και με βάση την 1η διαπίστωση, ότι αύξηση των συγκεντρώσεων και των δύο αντιδρώντων τετραπλασιάστηκε η ταχύτητα, άρα και ως προς το πορτοκαλί μόριο η τάξη είναι 1. Το τελευταίο σχήμα επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Ελπίζω να βοήθησα.