Στο σχήμα απεικονίζεται μια διάταξη σε ισορροπία και περιλαμβάνει: κατακόρυφη ράβδο μήκους ΟΒ=L=1m μάζας Μ=3kg που μπορεί να στρέφεται γύρω από το άκρο του Ο χωρίς τριβές, σώμα Σ2 μάζας m2=1kg που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο επίπεδο, και είναι δεμένο με το άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k=100N/m , και με το άκρο Β της ράβδου ,μέσω οριζόντιου νήματος ΒΓ, αμελητέας μάζας, μη εκτατό. Το άκρο Β δένεται με όμοιο νήμα που διέρχεται από τροχαλία αμελητέας μάζας , καταλήγοντας σε σώμα Σ1 μάζας m1=3kg .
Δίνονται g=10 m/s2 , ημθ=0,6 ,συνθ=0,8 , ΟΕ=ΟΒ=L=1m , Icm=(1/12) ML^2
1. Υπολογίστε την επιμήκυνση του ελατηρίου όταν τα σύστημα ισορροπεί.
Κόβουμε το νήμα ΒΓ τη χρονική στιγμή to=0 , οπότε το σώμα Σ1 εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση, ενώ η ράβδος κινείται στρεφόμενη γύρω από το Ο, και όταν φτάσει στην οριζόντια θέση ΟΕ, κόβεται και το νήμα που συνδέει το άκρο Β με το σώμα Σ1 μέσω της τροχαλίας.
2. Να γράψετε τις χρονικές εξισώσεις απομάκρυνσης και ταχύτητας του Σ2 στην ταλάντωσή του, θεωρώντας θετική τη φορά προς τα δεξιά.
Υπολογίστε
3. την γωνιακή επιτάχυνση της ράβδου τη χρονική στιγμή t=0
4. τη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου στην οριζόντια θέση
5. τη γωνία φ που θα σχηματίζει η ράβδος με την ΟΕ τη στιγμή που σταματά στιγμιαία.
6.τη δύναμη που ασκεί στη ράβδο ο άξονας στο Ο, όταν η ράβδος είναι οριζόντια και κατέρχεται. Ποιος είναι ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειάς της εκείνη τη στιγμή;
Απαντήσεις εδώσε pdf
![]()
Καλησπέρα Πρόδρομε.
Με ένα σμπάρο δυο τριγόνια ή κόβοντας δύο νήματα;
Ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση του Βαγγέλη Κορφιάτη:
Ποια ταχύτητα είναι η προβολή της άλλης;
Καλησπέρα Διονύση. Δεν μπόρεσα να ανοίξω το αρχείο του αείμνηστου Βαγγέλη Κορφιάτη, αλλά κατάλαβα το πνεύμα του! Ήδη το διόρθωσα.
Η ταχύτητα του Σ1 άρα και του νήματος, είναι η προβολή της γραμμικής ταχύτητας του Β στη διεύθυνση του νήματος, κάθε χρονική στιγμή!
και να σκεφτείς ότι πριν μερικά χρόνια, είχα αναρτήσει την ..αντίθετη αυτής, δηλαδή η ράβδος αρχικά είναι στην οριζόντια θέση,την αφήναμε, και ζητούσαμε την γωνιακή ταχύτητά της όταν γίνονταν κατακόρυφη. Μόνο που στην παλιά η τροχαλία είχα μάζα.
να είσαι καλά κι ευχαριστώ.
Καλημέρα Πρόδρομε.
Διόρθωσα και τον σύνδεσμο στην ανάρτηση του Βαγγέλη, που σε μένα άνοιγε, αλλά πρέπει σε σένα να ζητούσε δικαιώματα…
Καλημέρα Διονύση. Τώρα είναι εντάξει.
Ο αείμνηστος Βαγγέλης το έλυνε με παραγώγιση, και στο τέλος το απλοποιούμε. Αξιόλογη δουλειά!
Ο Διονύσης Μητρόπουλος με Γεωμετρικό τρόπο το απέδειξε κατανοητά.
Πάντως είναι εύκολο να γίνει η στραβή αν δεν προσέξει κανείς.
Εγώ την “έπαθα”, αν και στο ίδιο σχεδόν θέμα πριν μερικά χρόνια, το είχα όπως πρέπει.
Να είσαι καλά.
Βρήκα την ανάρτησή μου του Μαίου 2013
με τίτλο ” στρεφόμενη ράβδος και τροχαλία σε αλληλεπίδραση” εδώ