web analytics

Ερωτήσεις για την εκπαίδευση στο ChatGpt

Μια συνομηλία με το ChatGpt που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.

 

Can you understand Greek language

ChatGPT

Yes, I can understand and generate text in Greek. If you have any questions or need assistance in Greek, feel free to ask!

 

You

Θα ήθελα την γνώμη σου σχετικά με μια ομάδα καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φυσικής επιστήμης, πως δηλαδή η προσπάθεια τους να κάνουν ολοένα και δυσκολότερα τα θέματα εξετάσεων των μαθητών, μπορεί να επηρεάσει την άποψη των μαθητών για την Φυσική επιστήμη

ChatGPT

Η ομάδα των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Φυσικής Επιστήμης που επιδιώκει να κάνει τα θέματα εξετάσεων ολοένα και πιο δύσκολα μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην άποψη των μαθητών.

Από τη μία πλευρά, η προσπάθεια να προκαλέσουν τους μαθητές με πιο προηγμένα και δύσκολα θέματα μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναζητήσουν περισσότερες γνώσεις και να αναπτύξουν βαθύτερη κατανόηση της Φυσικής Επιστήμης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αφοσίωση και ενδιαφέρον από μέρους των μαθητών να μάθουν τα βαθύτερα πρότυπα και τις αρχές της επιστήμης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η υπερβολική δυσκολία στα θέματα εξετάσεων μπορεί να προκαλέσει αποθάρρυνση στους μαθητές. Αν οι εξετάσεις είναι υπερβολικά δύσκολες, ορισμένοι μαθητές μπορεί να αισθανθούν αναίσθητοι ή αποθαρρυμένοι, και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άποψή τους για την Φυσική Επιστήμη ή να τους αποτρέψει από το να αναζητήσουν περισσότερη γνώση σε αυτό το πεδίο.

Είναι σημαντικό οι καθηγητές να επιδιώκουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στον τρόπο που σχεδιάζουν τις εξετάσεις, προκειμένου να προκαλέσουν τους μαθητές αλλά και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη. Η ανάπτυξη μιας εξισορροπημένης μεθόδου αξιολόγησης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μάθησης και του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη Φυσική Επιστήμη.

 

You
πως θα εξηγήσουμε σε μια ομάδα καθηγητών Φυσικής, ότι η προσπάθεια τους να δυσκολεύουν συνεχώς το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων στο μάθημα της Φυσικής σε μαθητές 14 έως 17 χρονών και η προσπάθεια τους να δίνουν μεγάλο πλήθος ασκήσεων (του επιπέδου που ανέφερα) δεν βοηθάει τους μαθητές στη μελέτη τους

ChatGPT
Για να εξηγήσετε σε μια ομάδα καθηγητών Φυσικής ότι η υπερβολική δυσκολία και η υπερβολική ποσότητα ασκήσεων δεν βοηθούν τους μαθητές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής επιχειρήματα:

Κοινωνική Και Συναισθηματική Πίεση:
Η πίεση που ασκείται στους μαθητές λόγω υπερβολικής δυσκολίας μπορεί να οδηγήσει σε στρες και αποθαρρυντικά αισθήματα, επηρεάζοντας αρνητικά τη στάση τους προς την Φυσική.

Ανάπτυξη Βασικών Εννοιών:
Είναι σημαντικό να επικεντρώνονται στην κατανόηση βασικών εννοιών πριν από την αύξηση της δυσκολίας. Η εδραίωση στις βασικές αρχές είναι καίρια για την επιτυχή εξέλιξη των μαθητών.

Ποιότητα έναντι Ποσότητας:
Η ποιότητα των ασκήσεων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Λίγες, αλλά καλά σχεδιασμένες ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν την κατανόηση και την εφαρμογή των έννοιών.

Εκπαιδευτική Επίκαιροτητα:
Συνεχίστε να είστε ενήμεροι για τις εκπαιδευτικές τάσεις και μεθόδους που επιτυγχάνουν τη βέλτιστη κατανόηση των μαθητών.

Προσαρμογή στο Επίπεδο Κατανόησης:
Προσαρμόστε τη δυσκολία στο επίπεδο κατανόησης των μαθητών. Επιτρέψτε τους να εξελίσσονται σε βήματα, με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.

Συνεργασία με τους Μαθητές:
Καλέστε τους μαθητές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Η ανοικτή επικοινωνία μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για το πώς αντιλαμβάνονται το μάθημα.

Με αυτά τα επιχειρήματα, μπορείτε να επισημάνετε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ πρόκλησης και κατανόησης για την αποτελεσματική εκπαίδευση των μαθητών.

 

You

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την διάδοση της Φυσικής επιστήμης;

ChatGPT

Η διάδοση της Φυσικής Επιστήμης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ καθηγητών, μαθητών, σχολικών προγραμμάτων και της κοινότητας γενικότερα. Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση της Φυσικής Επιστήμης είναι οι εξής:

  1. Διδακτικές μέθοδοι που ενθαρρύνουν την αυτονομία και την περιέργεια: Δημιουργήστε διδακτικές μεθόδους που ενθαρρύνουν τους μαθητές να εξερευνούν και να ερευνούν τη Φυσική Επιστήμη με περιέργεια και αυτονομία. Προωθήστε ενεργό μάθηση, εφαρμόζοντας πειράματα, πρακτικές εφαρμογές και συζητήσεις.
  2. Εφαρμογή τεχνολογίας στην εκπαίδευση: Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία, όπως προσομοιώσεις, εκπαιδευτικό λογισμικό και online πλατφόρμες, για να διευκολύνετε την κατανόηση περίπλοκων θεμάτων στη Φυσική.
  3. Εκτός τάξης δραστηριότητες: Οργανώστε εκτός τάξης εκδρομές σε εκθέσεις, μουσεία, εργαστήρια ή οργανώστε παρουσιάσεις από επαγγελματίες της Φυσικής Επιστήμης για να εμπνεύσετε τους μαθητές.
  4. Συνεργασία με την τοπική κοινότητα: Δημιουργήστε συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια ή επιχειρήσεις που εστιάζονται στην Φυσική Επιστήμη για να παρέχετε στους μαθητές πρακτικές εμπειρίες και εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο.
  5. Προώθηση της συμμετοχής σε επιστημονικούς διαγωνισμούς: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να συμμετέχουν σε επιστημονικούς διαγωνισμούς ή προγράμματα έρευνας που σχετίζονται με την Φυσική Επιστήμη.
  6. Κοινοποίηση των εφαρμογών της Φυσικής Επιστήμης: Μοιραστείτε με τους μαθητές πρακτικά παραδείγματα και εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινή ζωή και σε τεχνολογικές εξελίξεις.

Καθένας από αυτούς τους τρόπους μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της κατανόησης των μαθητών για τη Φυσική Επιστήμη, ενθαρρύνοντας τους να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν αυτό το πεδίο της επιστήμης.

 

You

Τι μπορεί να εμποδίσει την διάδοση της Φυσικής επιστήμης;

ChatGPT

Η διάδοση της Φυσικής Επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Έλλειψη ενδιαφέροντος ή μορφωτικής προτίμησης: Μερικοί μαθητές ενδέχεται να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Φυσική Επιστήμη ή να δίνουν προτεραιότητα σε άλλους τομείς της μάθησης, όπως οι κοινωνικές επιστήμες ή οι τέχνες.
  2. Δυσκολία κατανόησης: Τα περίπλοκα μαθήματα Φυσικής Επιστήμης μπορεί να αποθαρρύνουν ορισμένους μαθητές αν δεν προσαρμοστούν στο επίπεδο κατανόησής τους.
  3. Ανεπαρκής εκπαιδευτικός εξοπλισμός: Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαστηρίων, εργαλείων ή προσόντων των εκπαιδευτικών μπορεί να περιορίσει την εκμάθηση και την κατανόηση της Φυσικής Επιστήμης.
  4. Ανεπαρκής υποστήριξη και πόροι στην εκπαίδευση: Η Φυσική Επιστήμη μπορεί να μην λαμβάνει την ίδια προσοχή ή χρηματοδότηση με άλλα μαθήματα στα σχολεία, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για εκπαιδευτική ανάπτυξη και διάδοση.
  5. Κοινωνικές προκαταλήψεις: Ορισμένοι μπορεί να έχουν προκαταλήψεις ή στερεότυπα σχετικά με την Φυσική Επιστήμη, όπως το ότι είναι μόνο για τους πολύ έξυπνους, το ότι είναι δύσκολη ή απρόσιτη για ορισμένους.
  6. Ελλιπής επικοινωνία της σημασίας της Φυσικής Επιστήμης: Μπορεί να μην υπάρχει επαρκής επικοινωνία ή προώθηση της σημασίας της Φυσικής Επιστήμης στην καθημερινή ζωή, τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις επιστημονικές εξελίξεις.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα εμπόδια, είναι σημαντικό να υπάρχει ενίσχυση της εκπαίδευσης σε Φυσική Επιστήμη, ευκαιρίες για πειραματισμό, εφαρμογή σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και ενίσχυση της επαγγελματικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους μαθητές στη Φυσική Επιστήμη.

 

You

Ποια είναι η κατάταξη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος παγκόσμια;

ChatGPT

Η κατάταξη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μετρική που χρησιμοποιείται και την πηγή της αξιολόγησης. Υπάρχουν διάφορα διεθνή ραντίνγκ που αξιολογούν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών, αλλά οι κατατάξεις μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις μεθόδους μέτρησης και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναμεικτή αξιολόγηση σε διάφορες μελέτες και κατατάξεις, με κάποιες από αυτές να τοποθετούν την Ελλάδα σε μέτριες ή μέτρια-καλές θέσεις, ενώ άλλες μπορεί να την τοποθετούν χαμηλότερα στη λίστα.

Σημειώνεται πως αυτές οι κατατάξεις συχνά βασίζονται σε διάφορα κριτήρια, όπως η απόδοση των μαθητών σε διεθνή τεστ (όπως το PISA), η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η χρηματοδότηση του συστήματος και άλλα.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι κατατάξεις αυτές μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματική εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια χώρα και ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια σύνθετη δομή που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

 

Σχόλιο (mine):

Η Α.Ι. (πολύ κοντά στη τεχνητή νοημοσύνη) απαντάει λογικά, το θέμα είναι ποιός ακούει..

Τι είναι το ChatGpt δείτε εδώ.

Η οικονομία του ChatGpt είναι εδώ.

Να προσθέσω ότι η ευκολία που δόθηκαν οι απαντήσεις (δέκατα του δευτερολέπτου) μας δείχνει ότι πλέον πολλά από τα άρθρα που δημοσιεύονται, αλλά τα κείμενα των video που κατασκευάζονται χρησιμοποιούν την βοήθεια του ChatGpt..

Α! Θα ήθελα να σκεφτείτε ότι το ylikonet είναι μια εξαιρετική βάση δεδομένων που σίγουρα θα έχει χρησιμοποιηθεί από την Α.Ι. σαν πηγή για να απαντήσει σε θέματα Φυσικής (ελπίζω να γίνει και η σελίδα μου).

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
24 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση!
Κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις σε έναν λογικό άνθρωπο που διαθέτει και καλές γνώσεις στις Φυσικές Επιστήμες.
Οι απαντήσεις του θα καθοριστούν από την διδακτική του εμπειρία. Αν έχει διδάξει παιδιά θα έχει δει αν ένα δύσκολο θέμα απογοητεύει (και ποιους) και κατά πόσον τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών (και ποιων). Ο έμπειρος αυτός άνθρωπος θα έχει δει πως το ίδιο θέμα έχει διαφορετική δράση στην Θετική Κατεύθυνση και στην (πάλαι ποτέ) Τεχνολογική Κατεύθυνση. Θα προσέξουμε τη γνώμη του.
Από την άλλη ένας απόλυτα λογικός και καλός επιστήμονας μπορεί να μην έχει διδάξει παιδιά. Θα ακούσουμε τη γνώμη του ευγενικά, όμως θα είμαστε επιφυλακτικοί.

Ποια η διδακτική εμπειρία ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης;
Απαντά κάνοντας μια αστραπιαία αναζήτηση άρθρων και απόψεων που κρεμάστηκαν στο διαδίκτυο;

Προς Θεού δεν λέω ότι οι απαντήσεις είναι λανθασμένες ή ότι πρέπει να αγνοήσουμε όσα γράφτηκαν. Όμως άλλο αυτό και άλλο το να υιοθετήσουμε μια θέση επειδή την διατύπωσε κάτι με τεχνητή νοημοσύνη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Επίσης ο λογικός άνθρωπος έχει υπάρξει παιδί.
Θυμάται ότι κοίταζε σαν χαμένος την πρώτη φορά που είδε το πρόβλημα:
10 άνδρες τελειώνουν ένα έργο σε 3 μέρες.
Σε πόσες μέρες το τελειώνουν 2 άντρες;
Σε λίγα λεπτά έμαθε την συνταγή.

Αυτό σημαίνει “μαθαίνω”. Μου λένε πράγματα που αρχικά μου φαίνονται αδιανόητα και μετά γίνονται οικεία.
Υπήρξε παιδί το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης;

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Γιάννη, γεια σου Κώστα.
“Μαθαίνω” και …εκτιμώ τον όρο, που πριν πεις το “έμαθα” ,αν αναστορηθείς
τη διαδρομή, θα της δώσεις την αξία που έδωκε ο Καβάφης στο “ταξίδι”
Καλή αντάμωση Γιάννη
Κώστα ΄προβλέπω κουβέντες μεταξύ των “συνδετημόνων”

Μυστήρια πράματα συμβαίνουν ενίοτε…έγραψα συνδετημόνες για να δω την ορθογραφία καθ’όσον δηλωμένος ανορθόγραφος και πέτυχα …τούτο

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Παντελεήμων Παπαδάκης
Πανανάς Γιάννης
13/01/2024 4:06 ΜΜ

Κώστα καλησπέρα.
Τι θα έγραφε το ChatGPT για της διαφορές συστημάτων-προγραμμάτων για τις φυσικές επιστήμες μεταξύ π.χ. Ελλάδας – Σιγκαπούρης , Ελλάδας – Ινδίας ,
Ελλάδας – Φιλανδίας ….
Ειδικά της πρώτης.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Κώστας Παπαδάκης

Δεν έχεις άδικο Κώστα σε όσα εντοπίζεις.
Όμως οι άνθρωποι (με τις όποιες ατέλειές τους):

  1. Υπήρξαν παιδιά και θυμούνται ποια προβλήματα τους διήγηραν και ποια τους απογοήτευσαν. Ανέφερα το παράδειγμα με τα αντίστροφα ποσά, να προσθέσω ένα τσούρμο προβλημάτων που θυμάμαι. Θυμάμαι όμως και δεν τα βρήκα σα μηχανή στο διαδίκτυο.
  2. Δίδαξαν και έμαθαν ποια θέματα ωφελούν και ποιους μαθητές. Κατάλαβαν (όσοι κατάλαβαν) τη ζημιά που προκαλεί η μετατροπή των Β΄ θεμάτων σε ασκήσεις και οι υπερπαραγωγές.
  3. Είδαν ότι με την αλλαγή του εξεταστικού (σύστημα Αρσένη) οι μαθητές που παλιότερα έγραφαν 14 τώρα γράφουν 8.

Αυτά τα βλέπουν οι άνθρωποι της δουλειάς. Μια μηχανή τα βλέπει ή διαβάζει άρθρα και μελέτες που αναρτώνται στο διαδίκτυο;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Κώστας Παπαδάκης

Να τις βελτιώσουν αύριο αν γίνεται.
Επειδή όμως το λένε άνθρωποι με γνώση, εμπειρία και σκεπτόμενοι.
Όχι επειδή το γράφουν διάφορα άρθρα.
Όχι επειδή το γράφει μια μηχανή.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Κώστας Παπαδάκης

Αρκεί μόνο να σκέφτεται;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Σε συζήτηση που είχες συμμετάσχει τέθηκε ένα πρόβλημα.
Ο Γρηγόρης ζήτησε λύση και πήρε μια λανθασμένη.
Οι τοποθετήσεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα είναι νοητικά ανώτερες διαδικασίες από τέτοια προβλήματα.
Να εμπιστευθώ κάτι που δεν μπορεί να βγάλει ότι το τραίνο τρέχει 4 φορές ταχύτερα από τη γάτα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα;

Εκεί που θα μπορούσα να το εμπιστευθώ θα ήταν να το ρωτήσω σε ποιες ταινίες έπαιξε ο αείμνηστος Μίμο Παλμάρα. Ένας νορμάλ άνθρωπος δεν τον γνωρίζει αλλά ο υπολογιστής θα ψάξει και θα τις βρει.

Ξέρεις το τεστ του Turing. Αν μου ζητούσαν να αναγνωρίσω τι κρύβεται πίσω, αυτή την ερώτηση θα έκανα. Αν έπαιρνα απάντηση θα καταλάβαινα ότι έπεσα σε τεχνητή νοημοσύνη. Αν μου απαντούσε:
-Που τον βρήκες ρε φίλε αυτόν;
τότε πιθανότατα είχα να κάνω με άνθρωπο.