
Ο δίσκος του σχήματος ηρεμεί με το επίπεδό του κάθετο πάνω σε οριζόντιο δάπεδο. Φέρει αυλάκι γύρω από το οποίο έχει τυλιχτεί αβαρές μη εκτατό νήμα. Ασκούμε στο άκρο του νήματος δύναμη, το νήμα τεντώνεται και ασκεί με τη σειρά του τάση σε κάποιο σημείο Α του εσωτερικού αυλακιού. Ο συντελεστής στατικής τριβής του δίσκου με το οριζόντιο επίπεδο είναι αρκούντως μεγάλος και δεν παρουσιάζεται ολίσθηση.
Να διερευνήσετε για ποια διεύθυνση της δύναμης o δίσκος
α. θα κινηθεί προς τα δεξιά.
β. θα ισορροπεί.
γ. θα κινηθεί προς τα αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση να σχεδιάσετε τη στατική τριβή που ασκείται στο δίσκο αιτιολογώντας τη φορά της.
![]()
Αφιερωμένη στον Αποστόλη Παπάζογλου, που προηγήθηκε ΕΔΩ
Ανδρέα χαιρετώ . Τόσο η χθεσινη ανάρτηση του Αποστολή όσο και η δική σου μας θύμισαν άλλες εποχές ….
Να τονίσω ότι η ταχύτητα του άκρου του νήματος (άρα και του νήματος) θα είναι η συνισταμένη της ταχύτητας του CM και της γραμμικής ταχύτητας που έχει το σημείο της περιφέρειας του δίσκου με το οποίο είναι σε επαφή το νήμα .
Το νήμα είναι τυλιγμένο αντιωρολογιακά άρα αν γυρίσει ο δίσκος ωρολογιακά θα τυλιγεται , ενώ αν γυρίσει αντιωρολογιακα θα ξετυλιγεται . Κάνω κάπου λάθος στο τελευταίο ;
Δίνω και ένα link από μια παλιότερη μελέτη μου στο θέμα .
Καλημέρα, υπάρχει λάθος σύνδεσμος στην άσκηση.
Κώστα σε ευχαριστώ. Είχα ξεχάσει το “ξε”. Το κοπυπέηστ τάχει αυτά.
Δε θυμόμουν την ανάρτησή σου – το μακρινό 2018. Πριν αναρτήσω κάτι, ψάχνω στο Υλικό. Έβαλα “φορά κύλισης ” και δε μου έβγαλε κάτι. Διαφορετικά δε θα είχα κάνει την ανάρτηση, αφού η δική σου υπερκαλύπτει το θέμα. Και μάλιστα κάνεις και ενεργειακή μελέτη.
Άγγελε δε βλέπω κάποιο λάθος σύνδεσμο.
Καλημέρα Ανδρέα
Υπήρχε λάθος σύνδεσμος μέχρι τη στιγμή που ήθελα κι εγώ να το γράψω
και κάποιο χέρι “μαγικό” διόρθωσε! Έβγαζε το αρχικό, στην τελευταία ανάρτηση του Διονύση !
Ωραίο και πλήρες το θέμα
Καλημέρα σε όλους. Ανδρέα σε ευχαριστώ για την αφιέρωση του θέματος, που όπως λέει ο Κώστας μας θυμίζει άλλες εποχές.
Όμορφη Ανδρέα.
Καλησπέρα, υπάρχει ακόμη πρόβλημα στο σύνδεσμο αν πατήσετε πάνω στο “PDF” και στο “Word” και όχι πάνω στο “Απάντηση”.
Καλησπέρα .
Ανδρέα έχουν όλα αυτά τα χρόνια γίνει τόσες αναρτήσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμαται κάποιος τι έχει γίνει …..
Το νήμα τελικά το ξετυλίξαμε όταν γυρίζει ο δίσκος αντιωρολογιακά 🙂
Είχε κάνει και ο Διονύσης ο Μητρόπουλος κάτι σχετικό .
Καλησπέρα συνάδελφοι. Άγγελε βρήκα το λάθος στο σύνδεσμο και σε ευχαριστώ. Οι εικόνες τώρα παραπέμπουν σε URL εικόνας…
Παύλο, Παντελή σας ευχαριστώ.
Παντελή ο Άγγελος εξήγησε το περίεργο.