
Από φίλο πήρα την παρακάτω ερώτηση.
Είναι στην ύλη η εύρεσης της απόδοσης της αντίδρασης, στην περίπτωση που έχουμε εισάγει αντιδρώντα και προϊόντα;
Ακολουθεί ένα παράδειγμα τέτοιας άσκησης.
Έστω η αμφίδρομη αντίδραση Α + Β <=> Γ + Δ (όλα gas)
Σε ένα δοχείο εισάγονται 10 mol Α, 10 mol Β και 10 mol Γ.
Στη χημική ισορροπία η ποσότητα του Δ είναι 4 mol.
Να βρεθεί η απόδοση της αντίδρασης.
Τι λέτε συνάδελφοι;
![]()
Καλημέρα Βασίλη.
Αν η εκφώνηση έλεγε “να βρεθεί η απόδοση της αντίδρασης 10 mol Α και 10 mol Β, παρουσία 10 mol Γ” θα με έβρισκε σύμφωνο και θα θεωρούσα ότι μπορεί να ζητηθεί.
Με την παραπάνω διατύπωση που δίνεις, μάλλον για σκόπιμη συσκότιση, μου ακούγεται…
Καλημέρα Διονύση!
Τέτοιου είδους δεν βλέπω να “κυκλοφορούν στην αγορά”.
Αλλά σύμφωνα με το σχολικό α = ΠΠ/ΘΠ το πρακτικό ποσό είναι 10 και το θεωρητικό 4 άρα 40%.
Αλλά μάλλον δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο!
Καλησπερα Βασίλη και Διονύση, συμφωνώ με τις τοποθετήσεις (ειδικα με την σκοπιμη συσκοτιση), νομιζώ off θέμα (οχι off συναδελφος!)
Καλησπέρα κι από εμένα. Δηλαδή Διονύση όταν σου λέει ότι βάλαμε εξαρχής μαζί με τα Α και Β και 10 mol Γ δεν είναι το ίδιο με το να σου πει “παρουσία 10 mol Γ”; Εγώ θεωρώ ότι μια χαρά είναι η άσκηση, απλά πρέπει να υπολογιστεί η απόδοση από την τελική συνολική ποσότητα του Δ, όχι του Γ, ή εναλλακτικά, από την ποσότητα του Δ ή του Γ που παράχθηκε ή, εναλλακτικά, από τον βαθμό μετατροπής του Α ή του Β.
Εννοώ Διονύση ότι δεν έχει διαφορά όσον αφορά στον υπολογισμό της απόδοσης. Αν αναφέρεσαι στο αν είναι ρεαλιστικό, δηλαδή για ποιο λόγο στην πράξη να βάλουμε εξαρχής και Γ, οκ, ίσως να μην είναι.
Καλησπέρα παιδιά!
Ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Όπως είπα παραπάνω νομίζω μια χαρά βγαίνει με βάση το ΠΠ και ΘΠ, αλλά μία γρήγορη ματιά σε διάφορα βιβλία δεν βρήκα κάτι τέτοιο.
Υ.Γ. Να δίνεται η άσκηση όπως είναι και να ζητά άλλα πράγματα ναι υπάρχουν τέτοιες, αλλά να ζητείται απόδοση δεν πήρε κάπου το μάτι μου.
Συγγνώμη συνάδελφοι για την καθυστερημένη παρέμβαση. Απορία: η επίδραση κοινού ιόντος είναι off σαν θέμα ή συσκότιση, όπως λέει ο Παναγιώτης; Μήπως δεν είναι ακριβώς το πρόβλημα που θέτει ο Βασίλης; Η σκοπιμότητα της εξ αρχής προσθήκης, που λέει ο Θοδωρής; Παρασκευή ρυθμιστικού. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά.
Η διαφορά Δημήτρη είναι ότι μιλάμε για ισορροπία αερίων, όχι για ιοντική ισορροπια. Συνήθως κανείς μια αντίδραση για να πάρεις ένα προϊόν σε όσο δυνατόν καλύτερη αποδοση. Για ποιο λόγο να βάλεις εξαρχής προϊόν; Για να μειώσεις την απόδοση;