Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 23 Φεβρουάριος 2011 και ώρα 14:46
Σε ασκήσεις του σχολικού βιβλίου έχουμε ράβδους από την οποία κρέμονται κάποια βαράκια ή ένας ελαιοχρωματιστής είναι πάνω σε μια δοκό και παίρνοντας τις δυνάμεις που ασκούνται στη δοκό σημειώνουμε συνήθως και τα βάρη των άλλων σωμάτων. Προφανώς αυτό είναι λάθος. Το βάρος οποιουδήποτε σώματος ασκείται στο ίδιο το σώμα και όχι κάπου αλλού. Εξάλλου πόσο προσοχή δίνουμε στη φράση του βιβλίου για την ισορροπία στερεού: «Όταν η συνισταμένη δύναμη είναι μηδέν, αν υπάρχουν ροπές αυτές θα οφείλονται σε ζεύγη δυνάμεων…… επομένως η συνισταμένη ροπή να είναι μηδέν ως προς ένα οποιοδήποτε σημείο»;
Πάνω στο τελευταίο σημείο μπορείτε να δείτε και την ανάρτηση: Ισορροπία-ροπές και κάθετη αντίδραση.
……………
Μια ομογενής ράβδος ΑΒ μήκους ℓ και μάζας Μ=3kg μπορεί να στρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από άξονα που διέρχεται από το μέσον της. Πάνω στη ράβδο στηρίζεται ένα σώμα Σ, μάζα m=2kg, το οποίο θεωρείται υλικό σημείο, σε απόσταση από το άκρο Α ίση με ℓ/4. Το άλλο άκρο Β της ράβδου είναι δεμένο με κατακόρυφο νήμα, με αποτέλεσμα η ράβδος να μην στρέφεται.
Το σύστημα αυτό βρίσκεται μέσα σε ένα ανελκυστήρα (ασανσέρ) ο οποίος κινείται προς τα πάνω με επιτάχυνση α=2m/s2.
i) Να υπολογίστε την τάση του νήματος.
ii) Να εξετάσετε την ορθότητα της πρότασης: «Για να υπολογίσουμε…
Η συνέχεια στο blogspot.
![]()
Όταν ψάχνεις για παραδείγματα είσαι φοβερός (Θυμάμαι το αντιπαράδειγμά σου με το νήμα που χαλάρωνε όταν γινόταν συζήτηση για την ισοδύναμη ροπή αδράνειας). Για να είσαι δάσκαλος δεν αρκεί μόνο να ξέρεις Φυσική.
Το μήνυμα σαφές : “- Μη διδάσκετε μηχανιστικές μεταφορές δυνάμεων και ορίστε γιατί”
Επί τη ευκαιρία το επιταχυνόμενο ασανσέρ έχει ενδιαφέρον και σε θέματα άνωσης όπου η Αρχή του Αρχιμήδη χρήζει εποαναδιατύπωσης.
Ελπίζω οι συνάδελφοι να δουν τη διδακτική πρόταση και όχι βαθμολογική οδηγία για κάθε θέμα στατικής. Εννοώ ότι για οικονομία στο γραπτό πρέπει να συγχωρήσουμε μια μηχανιστική μεταφορά ακόμα και αν υποπτευόμαστε ότι ο μαθητής δεν καταλαβαίνει 100% τι κάνει.
Φίλε Διονύση,
τόσο η άσκησή σου όσο και η λύση που την συνοδεύει είναι εξαιρετικές. Δεν μπορώ να σκεφθώ κάτι καλύτερο για να περάσει το μήνυμα που τελικά καταφέρνεις να περάσεις. Πράγματι για να είσαι καλός καθηγητής Φυσικής εκτός από καλός Φυσικός πρέπει να είσαι και καλός δάσκαλος.
Γιάννη και Γιάννη!!! σας ευχαριστώ.
Μπράβο Διονύση κι από μένα. Συμφωνώ απόλυτα με τους … Γιάννηδες!
Θα μπορούσαμε πάντως να θεωρήσουμε σωστό το (ii) αν είχαμε σχεδιάσει … όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα 🙂
Σωστός Διονύση
(αλλά διόρθωσε F=102Ν, διότι πρόκειται για την “πέτρα του σκανδάλου” …)
Διαγραφή σχολίου
Ποια είναι 102Ν Βαγγέλη; Τι δεν βλέπω;
Βαγγέλη,
νομίζω ότι υπολογίζεις δύο φορές το βάρος της ράβδου.
( 102=72+30). Είναι έτσι;
Ωχ !
Πράγματι η “πέτρα” δεν είναι παρά μια …”πετρούλα” μόλις 72Ν.
(επέλεξα (!) για τη ράβδο επιτάχυνση 12m/s2, “τρεχαγύρευε” γιατί …)