Πανεπιστημιακές σπουδές των ευρωπαίων ηγετών

Ποιες είναι οι πρώτες πανεπιστημιακές σπουδές των ευρωπαίων ηγετών;

Αφορμή

Ένα σημερινό άρθρο της Huffpost που αναπαράγει μια καταγραφή του portal Statista και μια αντίστοιχη παρουσίαση του Independent όπου κατέφυγα για διασταύρωση.

Το “σκανδαλώδες” εύρημα που προβάλλεται εμφατικά και από τις δυο πηγές αφορά στο ότι ο Σουηδός Πρωθυπουργός δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο. Ο Πρωθυπουργός Kjell Stefan Löfven ξεκίνησε σπουδές στο αντικείμενο Κοινωνική Εργασία, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του μετά από ενάμιση χρόνο.

Έχει ενδιαφέρον

Οι νομικές σπουδές πλειοψηφούν και περιγράφουν γλαφυρά τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα των Δυτικών Δημοκρατιών.

Οι ηγέτες με προπτυχιακές οικονομικές σπουδές είναι λιγότεροι απ όσους περίμενα, μόνον δύο, ενώ επίσης μόνο δύο έχουν σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Στον κύκλο κοινωνικών σπουδών εντάσσεται και το πτυχίο της Τερέζα Μέι, που σπούδασε γεωγραφία.

Τρεις έχουν σπουδάσει φιλοσοφία και ιστορία, μεταξύ των οποίων και ο Μακρόν.

Ο Ράμα είναι απόφοιτος της Καλών Τεχνών των Τιράνων και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έχει σπουδάσει σύμφωνα με τον Independent, πυροσβέστης. Η Βικιπαιδεία διευκρινίζει ότι ο Μπορίσοφ  «σπούδασε στην Ανώτερη Ειδική Σχολή του Υπουργείου Εσωτερικών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982 ως μηχανικός. Από το 1982 ως το 1990 ανέλαβε διάφορες θέσεις στο υπουργείο εσωτερικών, ως πυροσβέστης και έπειτα δίδαξε στην Αστυνομική Ακαδημία της Σόφιας όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορα».

Σπουδές μηχανικού έχουν ο δικός μας, ο Φιλανδός Γίουχα Σίπιλα και σύμφωνα με τον Independent, ο Ερντογάν. Όμως η Βικιπαιδεία, δεν το επιβεβαιώνει, γράφοντας ότι ο Ερντογάν έχει πτυχίο στη διεύθυνση επιχειρήσεων.

Ο Ιρλανδός Λίο Βαράντκαρ είναι γιατρός.

Στα “δικά μας”

Είναι γνωστό ότι η Μέρκελ έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, έκανε διδακτορικό στην Κβαντική Χημεία, ενώ εργάστηκε και για δέκα περίπου χρόνια ως ερευνήτρια σ’ αυτό το πεδίο. Τα ελληνικά ΜΜΕ, θεωρούν ότι έχει πρώτο πτυχίο Χημείας, παρασυρόμενα ίσως από την ερευνητική της κατεύθυνση.

Ο Independent θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει πτυχίο Φυσικής. Προφανώς δεν αναφέρεται στον τωρινό Πρωθυπουργό Mihai Tudose που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο αντικείμενο Military Science Information, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Τα ρουμάνικα ΜΜΕ, το 2016, ισχυρίστηκαν ότι το διδακτορικό του είναι προϊόν λογοκλοπής και ο ίδιος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν δήλωσε ότι «ανακάλυψε το Πυθαγόρειο Θεώρημα». Αλλά, ούτε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Sorin Grineanu σπούδασε Φυσική. Ο πρώτος κύκλος  σπουδών του αφορούσαν τα Μαθηματικά και την Πληροφορική. Και αυτός όμως προβάλει τις σπουδές του στο ίδιο αντικείμενο (Military Science) όπως και ο Tudose στην Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών. Φαίνεται ότι στην Ρουμανία οι σχετικές σπουδές ευνοούν την ανέλιξη στην εξουσία.

Θυμίζω ότι η τραγική Έλενα Τσαουσέσκου, σύζυγος του τότε Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Νικολάι, υπήρξε διδάκτωρ χημικός-μηχανικός και ακαδημαϊκός της χώρας της, αλλά και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (26 Μαρτίου 1976).

Τι μένει

Το μπέρδεμα μεταξύ Χημικών και Φυσικών από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Ελπίζουμε ότι δεν θα ευνοήσει αυτό το μπέρδεμα την …. ενοποίηση των δύο μαθημάτων.

Θα περίμενα μεγαλύτερη προσοχή από τον Independent στις διασταυρώσεις των στοιχείων στα οποία αναφέρεται.

Η επίκλησή του ως πηγής κύρους σε παρόμοια ζητήματα που έχουν οπωσδήποτε ελαφρές σκοπεύσεις, ίσως να πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Η επίκληση διδακτορικών τίτλων και λαμπρών σπουδών ως εφόδια για πολιτική καριέρα, επίσης.

Σε τέτοια ζητήματα, παντού είναι … Ρουμανία.            

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γεια σου Γιώργο, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το Ν.Α άκρο της Ευρώπης

είναι πολύ μπροστά…. με πρώτο όλων τον πρωθυπουργό της Αλβανίας…

Το είπε και ο άλλος Διονύσης….Εδώ είναι Βαλκάνια…

Ένα με τρομάζει μόνο….

Αυτό το "Natural Sciences" στο πρασινούλι…..