web analytics

Μια βοήθεια σε άσκηση στάσιμου κύματος.

Βρήκα μια άσκηση, την οποία παραθέτω με την απάντησή της:

Γραμμικό ομογενές ελαστικό μέσον εκτείνεται κατά τη διεύθυνση του άξονα  x’x. Δύο σημεία του Α, Β απέχουν μεταξύ τους απόσταση 20 cm και αρχίζουν να ταλαντώνονται κατακόρυφα με την ίδια συχνότητα f = 5 Hz και πλάτος Α= 4 cm.

Κατά μήκος του ελαστικού μέσου διαδίδονται τα δύο ημιτονοειδή εγκάρσια κύματα που παράγονται λόγω της ταλάντωσης των σημείων Α και Β. Το μήκος κύματος είναι λ = 4 cm.

Θεωρούμε αρχή του άξονα  x’x το μέσο O της απόστασης ΑΒ, με το Α αριστερά και το Β δεξιά. Επίσης θεωρούμε αρχή του χρόνου, τη χρονική στιγμή κατά την οποία τα κύματα συναντώνται στο O και είναι, για το σημείο O, y = 0 και V > 0.

α. Να γράψετε την εξίσωση του στάσιμου κύματος που προκύπτει από τη συμβολή των δύο κυμάτων.

*β. Να βρείτε τις θέσεις και τον αριθμό των δεσμών και κοιλιών που σχηματίζονται.

(Στάσιμο κύμα κατά μήκος του ελαστικού μέσου σχηματίζεται μόνο μεταξύ των σημείων Α, Β. Αριστερά του Α και δεξιά του Β τα κύματα διαδίδονται κατά την ίδια κατεύθυνση).

γ. Να γράψετε την εξίσωση της απομάκρυνσης y σε συνάρτηση με το χρόνο για τη δεύτερη προς τα δεξιά κοιλία μετά το σημείο O.

Τι δεν καταλαβαίνω;

Τα δεδομένα είναι τέτοια ώστε να σχηματισθούν κοιλίες στα Α , Ο και Β. Η λύση δείχνει πως το πλάτος ταλάντωσής τους είναι 8 cm και όχι 4 cm. Πως να εκλάβω το:

Κατά μήκος του ελαστικού μέσου διαδίδονται τα δύο ημιτονοειδή εγκάρσια κύματα που παράγονται λόγω της ταλάντωσης των σημείων Α και Β. 

Τα σημεία Α και Β ταλαντεύονται αρχικά με πλάτος 4 cm και τελικά με πλάτος 8 cm;

Με άλλη απόσταση μεταξύ τους θα μπορούσα να τα καταστήσω δεσμούς. Τι θα λέγαμε τότε;

Δίνεται μια άλλη απάντηση:

-Τα Α, Ο και Β είναι κοιλίες. Αφού τα Α και Β ταλαντεύονται με πλάτος 4 cm , και το Ο και κάθε κοιλία ταλαντεύεται με ίδιο πλάτος. Η εξίσωση μιας κοιλίας είναι επομένως:

y=4.ημ10πt  (y->cm , t->s)

Αν αποτελέσει θέμα εξετάσεων θα γίνουν δεκτές και οι δύο λύσεις;

Πέρα από αυτά,ποια πραγματικότητα θα οδηγούσε σε πλάτος κοιλιών 8 cm ;

Ας μου πει λ.χ. ένας από εσάς ότι τα σημεία Α και Β είναι σημεία αναφοράς και όχι πηγές κυμάτων.

Κυκλοφορούν άλλες τέτοιες ασκήσεις;

Είναι προϊόντα κακής κατανόησης του θέματος, εκ μέρους των κατασκευαστών τους;

 

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ιωάννηs Τσιφτελήs
08/02/2018 6:11 ΜΜ

Γιάννη καλησπέρα.Το πρόβλημα στην άσκηση ξεκινά με το που δίνει μήκοs κύματοs λ=4cm και πλάτοs ταλάντωσηs πηγών Α=4cm.Aν έδινε για μήκοs κύματοs λ=60cm και πλάτοs ταλάντωσηs πηγών 4cm δε θα υπήρχε πρόβλημα.Οι κοιλίεs με βάση το σημείο αναφοράs θα είχαν πλάτοs 8cm ενώ τα άκρα που είναι οι πηγέs θα είχαν πλάτοs 4cm που είναι σταθερό.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
08/02/2018 7:36 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη.

Το θέμα το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν και με το Βαγγέλη Κορφιάτη…

Η γνώμη μου. 

Αν δοθεί μια τέτοια άσκηση, δεν μας ενδιαφέρει ο μηχανισμός υλοποίησης. Δεν καλείται ο μαθητής να προτείνει πειραματική διάταξη και δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει να ψάχνεται…. Θα μείνει στο επίπεδο μαθηματικής διαπραγμάτευσης του βιβλίου του και θα δώσει απαντήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματά του.

Αλλά αν επιμένεις να μου ζητάς το μηχανισμό, θα μπορούσα να επικαλεστώ δυο βρύσες που στάζουν στην επιφάνεια ηρεμούντος υγρού.

Μόλις κτυπά το νερό η σταγόνα, το σημείο αυτό αρχίζει μια ταλάντωση με φορά προς τα κάτω και ορισμένο πλάτος Α.

Αν τώρα μετά από λίγο, τη στιγμή που φτάνει στην επιφάνεια η σταγόνα, το σημείο πρόσπτωσης εξαιτίας του κύματος από την άλλη "πηγή", έχει απομάκρυνση -Α, ποιο θα είναι το πλάτος ταλάντωσης; Δεν θα είναι 2Α;

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
08/02/2018 8:07 ΜΜ

Το ξέρω το θέμα και τις παρενέργειές του Γιάννη.

Θέλεις ελάσματα και ηλεκτρομαγνήτες. Βάλε ελάσματα…

Θέλεις σταθερό πλάτος. Έστω αλλά πρέπει να το πεις  στην εκφώνηση. αν δεν το πεις, ο μαθητής θα γράψει μαθηματικές εξισώσεις αδιαφορώντας για μηχανισμούς και υλοποιήσεις…

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
08/02/2018 11:00 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη

εδώ κολλάει νομίζω

η προειδοποίηση του Λαοκόοντος 

"Φοβού τους πειραματικούς και στάσιμα φέροντες"