Το τσουνάμι από τον σεισμό της Ζακύνθου (26/10/2018).

Το τσουνάμι από τον σεισμό της Ζακύνθου (26/10/2018). Με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να αποτελέσει 2ο ή 3ο θέμα.

“…το τσουνάμι έφτασε στην νοτιοδυτική Πελοποννησο μετά από 26 λεπτά αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια, 56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα απο το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας.” Παρατηρώντας τον χάρτη να συγκρίνετε την ταχύτητα που είχε το κύμα προς τη μία κατεύθυνση, με την ταχύτητα του κύματος προς την άλλη. Τι συμπεραίνετε; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

“Aκόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.” Γιατί, κοντά στην ξηρά, τα κύματα ενισχύθηκαν τοπικά;

(Κώδικας χρωμάτων: Το μπλέ χρώμα αντιστοιχεί στο βάθος της στάθμης της θάλασσας και το κόκκινο στο ύψος της.)

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4132852/lepto-pros-lepto-i-poreia-toy-tsoynami-meta-ton-megalo-seismo-sti-

http://www.meteoweb.eu/2018/10/terremoto-zante-ingv-maremoto-calabria-video-mappe/1170289/

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
27/10/2018 11:31 ΠΜ

Καλημέρα Ανδρέα. Εντυπωσιακοί οι χάρτες που μας δίνεις, που δείχνουν την έκταση που κάλυψαν τα σεισμικά κύματα. Απορία επίσης δημιουργεί η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για 6,4R ενώ το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Ινστιτούτο δίνουν 6,8R (περίπου 10-πλάσια εκλυόμενη ενέργεια). Δε νομίζω όμως ότι το τσουνάμι ως φαινόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως 2ο ή 3ο Θέμα, αφού οι μαθητές γνωρίζουν ότι τα κύματα  δεν μεταφέρουν ύλη.

Αν δεν κάνω λάθος η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών δημιουργεί ρήγμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την κάθετη μετακίνηση ενός μεγάλου κομματιού του βυθού. Τεράστιος όγκος νερού, που βρισκόταν στο σημείο μετακινείται και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τη στεριά, δημιουργώντας το φαινόμενο του τσουνάμι. Μέχρι να φτάσει στη στεριά, το κύμα είναι δύσκολα ορατό, όταν όμως φτάνει κοντά στην ακτή, όπου το βάθος είναι μικρότερο, παίρνει ύψος, δεδομένου ότι ο όγκος του νερού παραμένει ο ίδιος. Η ενέργεια που μεταφέρει το κύμα, τελικά μεταφέρεται πάνω στη στεριά, όπου καταλήγουν οι τόνοι νερού, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν.