Η τροφοδοσία μιας κατοικίας.

Μια διώροφη κατοικία τροφοδοτείται με νερό μέσω μιας αντλίας, ο ρόλος της οποίας είναι να δημιουργεί σταθερή πίεση pο, στην αριστερή άκρη του οριζόντιου σωλήνα (Σ), με διατομή Α=10cm2.

Ο σωλήνας (Σ) διαχωρίζεται σε δύο άλλους σωλήνες (1) και (2), όπου ο πρώτος συνεχίζει σε οριζόντια διεύθυνση μεταφέροντας το νερό στο ισόγειο, ενώ ο δεύτερος ανεβάζει νερό στον πρώτο όροφο σε ύψος h=3m. Οι σωλήνες αυτοί, με διατομή Α1=5cm2, κλείνονται στα άκρα τους με τάπες. Ανοίγουμε την τάπα στο άκρο του σωλήνα (1), οπότε το νερό εκρέει με ταχύτητα υ1= m/s.

i) Να υπολογιστεί η πίεση που δημιουργεί η αντλία στο σημείο Ο.

ii) Κλείνουμε την τάπα στο σωλήνα (1) και ανοίγουμε την τάπα στο άκρο του σωλήνα του πρώτου ορόφου. Ποια είναι η παροχή μέσω του σωλήνα (2), αν η πίεση στο σημείο Ο παραμένει όση στο προηγούμενο ερώτημα;

Ανοίγουμε ταυτόχρονα και τις δύο τάπες και ρυθμίζουμε έτσι την αντλία, ώστε η παροχή του πρώτου ορόφου να γίνει ίση με 1L/s.

iii)  Να βρεθεί η παροχή από το σωλήνα του ισογείου.

iv) Πόση είναι τώρα η πίεση που δημιουργεί η αντλία στην έξοδό της (σημείο Ο);

Δίνεται η ατμοσφαιρική πίεση pατ=105Ν/m2, η πυκνότητα του νερού ρ=1.000kg/m3, η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s2, ενώ όλες οι ροές να θεωρηθούν μόνιμες και στρωτές ροές ιδανικού ρευστού.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Η τροφοδοσία μιας κατοικίας.
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Η τροφοδοσία μιας κατοικίας.

(Visited 1,064 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης

Ευχαριστώ πολύ Διονύση. Είμαι σε ενημέρωση ως αργά. Θα την διαβάσω όμως μόλις μπορέσω  Να είσαι πάντα καλά να δίνεις υλικό!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή Διονύση.

Μήπως όμως είναι 4 L/s ;

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης

πολύ καλή Διονύση όντως. Δίνεις μία ωραία κλιμάκωση στην άσκηση και καταλήγεις ωραία στην πίεση με ανοιχτές τις τάπες.

θα δώσω και εγώ το αποτέλεσμα του ερεθίσματος στον κατάλληλο χρόνο.

είναι 4L/s όντως

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Διονυση καλησπερα

Πολύ καλή άσκηση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή της πίεσης στο τελευταίο ερώτημα.
Να συμπληρώσω: Ίσως παραξενεύει στην εκφώνηση ότι ο ρόλος της αντλίας είναι να κρατά την πίεση στο σημείο Σ σταθερή. Μπορεί βεβαίως και να επιταχύνει το νερό και να το βγάζει με την ταχύτητα υ=2ρίζα6 m/s αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται στο αριστερό άκρο της αντλίας. Έτσι το νερό μπορεί να έρχεται ήδη με ταχύτητα υ=2ρίζα6 m/s και ο ρόλος της είναι να κράτα την πίεση στο Σ ίση με ρ0

Ιωάννης Βακαλόπουλος

Εξαιρετικό θέμα Διονύση και πολύ περιεκτικό. Συμπληρώνοντας το σχόλιο του Χρήστου, φαντάζομαι ότι η άγνοια των συνθηκών αριστερά από την αντλία δεν μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την ισχύ της.

Θεωρώ ότι το θέμα είναι μία πολύ καλή επανάληψη του κεφαλαίου, αλλά ιδιαίτερα δύσκολο αν ήταν θέμα διαγωνίσματος!