Πειραματικός έλεγχος του νόμου του Faraday για την επαγωγή;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε την ισχύ του νόμου του Faraday, όταν ο νόμος διατυπώνεται με τη συνηθισμένη μορφή του, δηλαδή Ε = ΔΦ/Δt. Αυτή η σχέση δεν είναι κάποιος νόμος αλλά ο ορισμός της ΗΕΔ επαγωγής. Πράγματι πώς ορίζεται η ΗΕΔ επαγώγης, αν όχι με αυτό τον τρόπο;

Δηλαδή αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε πειραματικά είναι ότι π.χ. σ’ ένα αγώγιμο βρόχο ισχύει Ι R = ΔΦ/Δt, όπου Ι το επαγόμενο ρεύμα και R η αντίσταση του αγωγού. Κατόπιν το πηλίκο ΔΦ/Δt το ονομάζουμε ΗΕΔ επαγωγής και το συμβολίζουμε με Ε. (Έχω παραλείψει το αρνητικό πρόσημο για απλότητα.)

Είναι φανερό ότι, το πηλίκο ΔΦ/Δt το ονομάσαμε ΗΕΔ, διότι όταν σ’ αυτόν τον αγώγιμο βρόχο δεν έχουμε φαινόμενο επαγωγής και παρεμβάλλεται κατάλληλη ηλεκτρική πηγή συνεχούς τάσης, ισχύει παρόμοιος τύπος, δηλαδή ΙR = E, όπου Ε η ΗΕΔ της πηγής.

Ποια είναι η άποψή σας;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
93 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

Γιάννη, επειδή Πειραματικός, θα έβαζα βολτόμετρο, αντί πυκνωτή, γιατί να κάνω πράξεις όταν κάτι το έχω απευθείας; ή κάτι δεν "πιάνω";

Ανδρέα (Βαλ) βούθησέ με να καταλάβω τί ακριβώς ρωτάς

Βαγγέλης Κουντούρης

ουάου!!!

βούθησέ με, αντί βοήθησέ με, μην το δει ο Βαγγέλης…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Βολτόμετρο Βαγγέλη θα έβαζα και εγώ. Όμως θα υπήρχε ένσταση. Ένσταση που θα εστίαζε στο ότι το βολτόμετρο διαρρέεται από ρεύμα, έστω μικρότατο. Φυσικά η ακρίβεια μέτρησης της ΗΕΔ θα ήταν μεγαλύτερη, όμως θα υπήρχε επιχείρημα ότι πρόκειται για γινόμενο Ι.R 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Ανδρέα.

Αντί για βολτόμετρο βάζουμε μια δίοδο και έναν πυκνωτή. Ο πυκνωτής θα φορτισθεί στην ΗΕΔ και όχι σε κάποια πολική τάση.

Η δίοδος θα εμποδίσει εκφόρτισή του όταν θα σταματήσεις την κίνηση του μαγνήτη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα ο ορισμός της ΗΕΔ πρέπει να είναι γενικός. Δεν μπορούμε να την ορίσουμε ως Εεπ=ΔΦ/Δt διότι δεν καλύπτονται οι μπαταρίες.

Την ορίζουμε είτε ως πηλίκο ενέργειας προς φορτίο είτε ως πολική τάση όταν δεν παρέχει ρεύμα είτε ως επικαμπύλιο ολοκλήρωμα. Έτσι δεν διαφοροποιούνται μία μπαταρία, μία γεννήτρια, ένα τροφοδοτικό. Η σχέση  Εεπ=ΔΦ/Δt ισχύει για μια γεννήτρια και (τοπικά) για ένα τροφοδοτικό, όμως δεν έχει νόημα στην περίπτωση της μπαταρίας.

Όπως η σχέση U=1/2 k.x.x ισχύει σε ελατήριο αλλά δεν αποτελεί ορισμό της δυναμικής ενέργειας.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Ανδρέα.

Σε όλες όμως τις πηγές, (επαγωγικές κινητικές, επαγωγικές μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου, χημικές, φωτοηλεκτρικές κ.λ.π.) έχουμε κάτι κοινό. Η πηγή δίνει ενέργεια  σε χρόνο dt. Αυτή μετατρέπεται σε ενέργεια στο εξωτερικό κύκλωμα και ενεργειακές απώλειες εντός της πηγής. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί φορτίο dq. το πηλίκο ενέργειας προς φορτίο είναι η ΗΕΔ. 

Δεν επικαλούμαστε υποχρεωτικά κάποιο έργο επί κάποιου φορτίου σε κάποια διαδρομή.

Με πιο απλά λόγια, αν ένα κουτί έχει δύο πόλους και τροφοδοτεί ένα κύκλωμα, δεν θα καταλάβουμε τι έχει μέσα. Η γνώση- μέτρηση των ενεργειών θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε την Η.ΕΔ

Επί τη ευκαιρία δεν καταλαβαίνω το:

στην περίπτωση της ΗΕΔ μπαταρίας συνηθισμένο λάθος είναι να αναφερόμαστε σε έργο κατά μήκος κλειστής διαδρομής, όπως κάνουμε στην περίπτωση της ΗΕΔ επαγωγής. 

Σε μία μπαταρία ένα φορτίο q πηγαίνει κάνοντας κύκλο από τον θετικό στο ένα άκρο της αντίστασης, στο άλλο της άκρο, στον αρνητικό και πάλι στον θετικό διασχίζοντας την πηγή. Η πηγή προσφέρει έργο σ' αυτό το φορτίο. παράγει επ' αυτού έργο τόσο όσο το άθροισμα εξωτερικώς προσφερθείσας ενέργειας συν ενεργειακών απωλειών εντός της πηγής.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα δεν χρειάζεται να τις ταυτίσουμε εμείς. Έχουν ταυτισθεί από μόνες τους. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις δύο πηγές κλεισμένες σε δύο μαύρα κουτιά. 

Στο πρόβλημα 53 υπάρχει τάση μεταξύ των Κ και Λ. Είναι η (κάθε στιγμή) πολική τάση της πηγής-ράβδου.

Είναι ίση με την τάση στα άκρα του αμπερομέτρου. Στο κάτω-κάτω μεταξύ Κ και πάνω άκρου αμπερομέτρου δεν υπάρχει πτώση τάσης. Το ίδιο μεταξύ Λ και κάτω άκρου. 

Η περίπτωση της 53 είναι εντελώς όμοια με αυτήν:

6

Ονομάζω Κ το ένα δαχτυλίδι και Λ το άλλο. Η τάση μεταξύ των δαχτυλιδιών είναι ίδια με την τάση μεταξύ των ψυκτρών. Σε επαφή είναι. Δεν υπάρχει τάση;

Δεν στέκει ερώτημα;

-Βρείτε την διαφορά δυναμικού μεταξύ των ψυκτρών;

Έχει νόημα η διαφορά δυναμικού μόνο όταν στο μαύρο κουτί έχω πυκνωτή που εκφορτίζεται;

Εκτός αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην χρήση του όρου "διαφορά δυναμικού" αντί του όρου "τάση".

Αν ναι, θυμήσου τις βιβλιογραφικές αναφορές που προχθές έκανα από Αλεξόπουλο, Χαλλιντέυ Ρέσνικ, Χαλκιά. Ομιλούν περί δυναμικών και κατανομής δυναμικού. Η πηγές τους κάλλιστα μπορεί να είναι τροφοδοτικά, δηλαδή επαγωγικές πηγές.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι διαφέρουν τα Κ και Λ της 53 από τα δαχτυλίδια του προηγουμένου σχήματος.

Αν δικαιούμαι να μιλάω για διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο δαχτυλιδιών δικαιούμαι να μιλάω για διαφορά δυναμικού (πολική τάση) μεταξύ Κ και Λ.