
Καλημέρα συνάδελφοι
Μια προσπάθεια για ταξινόμηση των μεγίστων ελαχίστων
Ασκήσεις με μέγιστα – ελάχιστα έχουν γραφτεί αρκετές και αξιόλογες από συναδέλφους. Εδώ γίνεται μια μικρή προσπάθεια ταξινόμησης, για βοήθεια σε εκπαιδευτικούς σκοπούς.
![]()
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…

Καλημέρα συνάδελφοι
Μια προσπάθεια για ταξινόμηση των μεγίστων ελαχίστων
Ασκήσεις με μέγιστα – ελάχιστα έχουν γραφτεί αρκετές και αξιόλογες από συναδέλφους. Εδώ γίνεται μια μικρή προσπάθεια ταξινόμησης, για βοήθεια σε εκπαιδευτικούς σκοπούς.
![]()
Καλησπέρα Βασίλη.
Χρήσιμη η ταξινόμηση που σίγουρα τα max kai min κρύβουν η μάλλον επιδεικνύουν τη δυσκολία τους.
Τα παρακάτω αφορούν τα …΄΄χωρίς μέθοδο…΄΄
Ευχαριστώ για την αναφορά και το κολακευτικό σχόλιο.
Θα την δω προσεκτικά.
Καλησπέρα Βασίλη.
Προσωπικά προτιμώ τις "με τις δικές τους συνθήκες"…
Έτσι μου άρεσε το παράδειγμα που έδωσες, όπως μου άρεσε και η γραφική λύση του Παντελή (καλησπέρα Παντελή).
Η πρώτη λύση όμως, όχι η δεύτερη! Αν τη στιγμή που έχουν ίσες ταχύτητες αποφευχθεί η σύγκρουση, δεν μας απασχολεί από κει και πέρα. Δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση.
Καλησπέρα Διονύση.
Δεν νομίζεις πως χρειάζεται το "μόλις" στην εκφώνηση για την 1η λύση;
Και στη 2η λέω αντίστοιχα με το λόγο σου …" αν τη στιγμή που σταματήσει το επιβρ/νο δεν έχουν συγκρουστεί δεν με απασχολεί από κει και πέρα.'' Έχω ;;;
Το “μόλις” Παντελή θα το έβαζα και γω. Αφού έτσι εξασφαλίζουμε το α=2m/s^2. Διαφορετικά θα μπορούσε να ζητηθεί η ελάχιστη επιβράδυνση ώστε να μην συγκρουστούν.
Στη 2η λύση όμως, δεν καταλαβαίνω το “Έχω;”…
Εννοώ έχω ερωτηματικά για την ορθότητα της 2ης λύσης στην εκφώνηση χωρίς το μόλις.
Παντελή νομίζω ότι στην 2η λύση, θα υπάρξει σύγκρουση, πριν μηδενιστεί η ταχύτητα του δεύτερου αυτοκινήτου.
Παρ'όλο που το είχα σκεφτεί το άφησα ερωτηματικά .Το κοιτάζω τώρα
Ευχαριστώ Διονύση
Κακός σύμβουλος το σπριντ στις πράξεις μα και στην αρχική … σκέψη.
Τελικά αν α=1,5 συναντιώνται δυό φορές στα 20s και στα 20/3s
Διονύση, Γιάννη, δάσκαλε Παντελή ευχαριστώ πολύ για την προσοχή. Σίγουρα θα προσθέσω το μόλις, στην εκφώνηση για να είναι απόλυτα σαφές τι ζητάω.
Θα κρατήσω και την πρώτη γραφική λύση ως ενίσχυση, αλλά και την παρατήρηση ότι η συνθήκη στην ίδια θέση να μηδενιστεί η ταχύτητα του δεύτερου δεν μας καλύπτει, αφού συναντιούνται δύο φορές!
Γι αυτό είναι καλό να μοιράζεσαι, αυξάνεται η γνώση.