web analytics
Subscribe
Ειδοποίηση για
75 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Παναγιωτίδης

Αφού λες ότι διάβασες την εργασία δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω. Ήσουν ένας από τους 281 επισκέπτες και τους 0 σχολιαστές της μέχρι σήμερα, 24/1/2020, ώρα 16:05. Παραδέχομαι ότι ξεφεύγει από τα πλαίσια της φυσικής στη Β΄ βάθμια εκπαίδευση, όπως και ότι χρησιμοποιεί πανεπιστημιακά μαθηματικά, αλλά καταλήγει σε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την συντηρητικότητα του μαγνητικού πεδίου. Αν εγώ ενδιαφέρθηκα για τη δική σου ανάρτηση ήταν γιατί διέκρινα ομοιότητες με τη δική μου. Πχ, η ενέργεια μιας μαγνητικής ροπής είναι μεν συνάρτηση του σημείου στο οποίο βρίσκεται, αλλά εξαρτάται και από τον προσανατολισμό της. Μήπως θα έπρεπε να είναι συνάρτηση μόνο του σημείου; Όμως η δύναμη στο δίπολο εκφράζεται σαν το ανάδελτα κάποιας ποσότητας, δηλ. της –μ.Β. Συνιστά κάποιο δυναμικό πεδίο αυτή η ποσότητα;

Μπορεί να έκανα λάθος που έγραψα ότι δεν μελέτησες την εργασία, αλλά στα σχόλιά σου στην παρούσα συζήτηση, δεν έκανες κάποια αναφορά σ΄ αυτή. Είχες το ίδιο ουσιαστικά πρόβλημα: όταν η δύναμη εκφράζεται σαν το ανάδελτα κάποιας ποσότητας, συνιστά η ποσότητα αυτή (δηλ. η πίεση) ένα πεδίο δυναμικού; Η απάντησή μου ήταν ότι, θα συνιστούσε αν η ενέργεια του σώματος μέσα στο ρευστό εξαρτιόνταν μόνο από τη θέση του. Αλλά υπάρχει κι άλλη παράμετρος από την οποία εξαρτάται η ενέργεια. Είναι ο όγκος του σώματος. Στο δικό μου το πρόβλημα υπήρχε επίσης άλλη παράμετρος: ο προσανατολισμός του διπόλου. Επομένως, ούτε στο δικό μου, ούτε στο δικό σου πρόβλημα έχουμε να κάνουμε με πεδία δυναμικού και συντηρητικές δυνάμεις. Φαινομενικά ίσως αλλά αυστηρά όχι.

Νίκος Παναγιωτίδης

Γιάννη, το σχηματάκι σου αποδίδει πολύ καλά την κατάσταση. Όποιος το βλέπει κατανοεί αμέσως γιατί ένα μαγνητικό πεδίο δημιουργεί ροπή σε έναν ρευματοφόρο δακτύλιο. Αν όμως θέλεις να σε παραδεχτώ σαν κορυφαίο "σχηματικό φυσικό" θέλω να μου κάνεις ένα σχήμα που να αποδίδει τη δύναμη που ασκείται στον δακτύλιο από το πεδίο (δηλ. τη συνισταμένη δύναμη).

Νίκος Παναγιωτίδης

Θα ήθελα να μου βρεις τη δύναμη σαν τη συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στα στοιχειώδη τμήματα του δακτυλίου. Αλήθεια, αν υπάρχουν τα μαγνητικά μονόπολα, δηλ. απομονωμένοι βόρειοι και νότιοι πόλοι, ένα ζευγάρι δυο αντίθετων πόλων θα συνιστούσε ένα συνηθισμένο μαγνητικό δίπολο;

Αφού συζητάμε για μαγνητικά μονόπολα, θα θέσω ένα πρόβλημα που μου ήρθε σήμερα στο μυαλό ενώ περπατούσα: το μαγνητικό πεδίο που ξέρουμε έχει κλειστές δυναμικές γραμμές. Αν υπάρχουν τα μονόπολα, ένα ζευγάρι αντίθετων μονόπολων θα δημιουργούσε δυναμικές γραμμές που έχουν αρχή και τέλος. Από την άλλη, εκτός από το πρόβλημα του αν υπάρχουν μαγνητικά μονόπολα, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα στον ηλεκτρισμό: υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί ηλεκτροστατικό πεδίο με κλειστές δυναμικές γραμμές;

Ισχυρίζομαι ότι τα δυο προβλήματα συνδέονται: αν μου βρεις μαγνητικά μονόπολα, θα σου πω πως κάνουμε ΗΣ πεδίο με κλειστές δυναμικές γραμμές.

Μπορείς (εσύ ή οποιοσδήποτε) να βρεις τι ιδέα είχα;

Νίκος Παναγιωτίδης
24/01/2020 11:14 ΜΜ

Γιάννη, σου δίνω άλλη μια ευκαιρία να κάνεις ένα σχήμα με ρευματοφόρο δακτύλιο και μαγνητικό πεδίο και να δείξεις την εμφάνιση δύναμης στο δακτύλιο. Αν δεν εκμεταλλευτείς την ευκαιρία θα το κάνω εγώ αύριο και θα κερδίσω παίζοντας μπάλα στο γήπεδό σου.

Βέβαια χρειάζονται 3-Δ, αλλά εσύ βρες τρόπο να το περιορίσεις σε 2-Δ.

Νίκος Παναγιωτίδης
25/01/2020 12:47 ΠΜ

Το σχήμα να εμφανίζει δυνάμεις μόνο επί του δακτυλίου.

Νίκος Παναγιωτίδης

Το σχήμα που αποδίδει τη δύναμη που ασκεί το μαγνητικό πεδίο στο δακτύλιο είναι το παραπάνω. Βλέπεις τις 7 δυναμικές γραμμές. Το επίπεδο του δακτυλίου είναι κάθετο στο σχήμα και φαίνονται μόνον οι δυο απέναντι διατομές του δακτυλίου, τα γκρίζα κυκλάκια με τα σύμβολα της φοράς του ρεύματος. Φαίνονται επίσης οι δυνάμεις Laplace F σε στοιχειώδη τμήματα. Οι οριζόντιες συνιστώσες των δυνάμεων αναιρούνται και οι κατακόρυφες προστίθενται. Σε 3-Δ η συνισταμένη είναι στην κατακόρυφη κατεύθυνση.

Νίκος Παναγιωτίδης

Ασφαλώς Γιάννη, αφού εδώ πρόκειται για έναν κυκλικό βρόγχο στο xy επίπεδο και ένα συμμετρικό πεδίο με άξονα συμμετρίας τον z. Αλλά στην ανάρτηση που είχα κάνει τον Σεπτέμβριο (Η δύναμη και η ροπή στο μαγνητικό πεδίο (Μέρος Β΄) δεν μούρθε να βάλω και κανένα σχήμα. Θα έδινε το έναυσμα για συζητήσεις.