Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα.

Αυτό που εκπλήσσει εμένα είναι η άρνηση πολλών από αυτούς να δουν τα βίντεο και τις (απόλυτα ακριβείς) προσομοιώσεις που έχουν αναρτηθεί και αναρτηθεί και αναρτηθεί.

Επομένως …. Bezzuoli:

1f905512b6a662815ae358a7b85d58e9

Είναι δική μας επιλογή το εάν θα μοιάζουμε με τους εικονιζόμενους δεξιά στην εικόνα, οι  οποίοι αρνούνται να δουν τη σανίδα και ψάχνουν κιτάπια.

Η πραγματικότητα είναι ισχυρότερη από κάθε προσέγγισή της.

 

Θα συμφωνήσω στο ότι ο καθένας κρίνει ποια είναι η σωστή απάντηση.

Γιώργος Μαθουσάκης
10 μήνες πριν

Καλημέρα σας, μαθηματικός και δυστυχώς έχω αφήσει προ πολλού τη γνώση για τη φυσική αλλά καθώς είδα το θέμα και υπήρξε ένα ενδιαφέρον θα κάνω και εγώ την ερώτησή μου για αποσαφηνίσω την άποψη των 6.75.

Η πρώτη μου σκέψη ως προς τη λύση ήταν η απλή γεωμετρική πόσες φορές χωράει ο δίσκος στην απόσταση του τεταρτοκυκλίου που διαγράφει και η απάντησή μου ήταν προφανώς 7.

Καταννοώ πως με το πρίσμα της φυσικής παίζει ρόλο το σύστημα που το κοιτάμε, και αν πράγματι βάλω μέσα στο παιχνίδι το γνωστό παράδοξο των νομισμάτων που το σημείο εκτελεί καρδιοειδή καμπύλη θα πρέπει να σκεφτώ λίγο περισσότερο τα πράγματα.

Παρόλο που μέχρι στιγμής έχω καταλάβει πως η διαφωνία βρίσκεται λοιπόν στον παρατηρητή (είτε μετράμε τις ιδιοπεριστροφές του δίσκου είτε μετράμε την επαναφορά του σημείου επαφής) θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

1) Ως περιστροφή της κίνησης ο καθολικός ορισμός δεν είναι το σημείο επαφής να επανέλθει μετά απο 2π στη θέση του;

2) Στις αντίστοιχες προσομοιώσεις η ακτίνα που λέτε πως ξεκινάει παράλληλα όμως καταλήγει κάθετα και εκεί είναι το χαμένο π/2 εξού και 6.75, αν το παραλληλήσουμε τότε η αρχική παράλληλη ακτίνα κάθετη δεν θα είναι; Εν ολίγοις πάντα η ακτίνα (σημείο επαφής) δεν ξεκινάει και καταλήγει σε επαφή με το δάπεδο του τεταρτοκυκλίου.

3) Το παράδειγμα του κυρίου Καραβολα δεν είναι προφανές στο τι απάντηση θα δινόταν ως προς το αν περιστρέφεται ή οχι ο δορυφόρος;

Ευχαριστώ για όποια απάντηση

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Καλημέρα Βασίλη, καλημέρα Γιάννη.

Βασίλη διάβασα πριν λίγο το ίδιο θέμα, κάτω από την ανάρτηση του Διονύση.

Το να γίνει και αυτόνομη δημοσίευση, προσφέρει κάτι;

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, πολύ απλά!!!! ας απαντήσουμε στο ερώτημα:

Πότε ένα στρεφόμενο σώμα εκτελεί ΜΙΑ περιστροφή ως προς ακίνητο παρατηρητή;

Ας αφήσουμε τον ισημερινό, τα αεροπλάνα, τα βαπόρια. 

Τι σημαίνει ένα σώμα εκτελεί ΜΙΑ περιστροφή; Όλα τα άλλα σώματα του σύμπαντος μένουν ακίνητα.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Μεταφέρω και εδώ, σχόλιο που είχα κάνει δίπλα. 

Αν μας μπερδεύει ο αριθμός τωνπεριστροφών, ας πάρουμε μικρότερη γωνία:

———————- 

…. Η αρχική κατάσταση είναι η (1) και η τελική η θέση (2), όπου ο κίτρινος δίσκος (ή μήπως νόμισμα,,,) κυλίεται σε επαφή με τον ακίνητο γκρι δίσκο, ίσης ακτίνας.

  

Λόγω κύλισης τα τόξα ΑΒ και Α΄Β είναι ίσα. Δηλαδή αν είχαμε τυλίξει μια ταινία στον κίτρινο θα ξετυλιγόταν μήκος 1/4 2πR και θα κόλλαγε στον γκρι δίσκο.

Όμως οι γωνίες θ και φ δεν είναι ίσες. Αν θ=45° τότε φ=90°!

Δεν είναι σαφές; Πού υπάρχει διαφωνία; Δεν υπάρχει καμιά "σπαζοκεφαλιά" ούτε κανένα παράδοξο υπάρχει.

——————– 

Αν η επιβατική ακτίνα διαγράφει γωνία 45°, ο δίσκος στρέφεται κατά γωνία 45°, ως προς ακίνητο παρατηρητή. 

Αν το προεκτείνουμε στις 360°, τότε όταν ο κίτρινος δίσκος ολοκληρώνει μια πλήρη στροφή γύρω από τον ακίνητο, έχει περιστραφεί στο χώρο κατά 720°, έχει ολοκληρώσει δύο περιστροφές ως προς τον άξονά του.

Το ζήτημα είναι τι θα έβλεπε ένας ακίνητος παρατηρητής που βρίσκεται στο κέντρο του ακίνητου; Ας το δεχτώ.

Τι πρέπει να μετρήσει για να απαντήσει;

Πρέπει να κοιτάζει τι κάνει το κέντρο Ο του κίτρινου και να πει ότι αφού το κέντρο Ο ολοκληρώνει μια στροφή έχουμε μία περιστροφή ή τι κάνει και πόσο στρέφεται μια ακτίνα (ή ένα οποιαδήποτε ευθύγραμμο τμήμα) του κίτρινου δίσκου;

 

Γιώργος Μαθουσάκης
10 μήνες πριν

Καθόλου δε μπερδέυει ο αριθμός των περιστροφών και καμία παράδοξο δεν υπαρχει στο παράδειγμά σας. Παρόλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω πως το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πρόβλημα ορισμού και όχι σωστού λάθους.

Μια πλήρης περιστροφή δεν ορίζεται ως η κίνηση των σημείων που εκτελούν κύκλο 2π?
Επομένως ακόμη και στο παράδειγμα των νομισμάτων το σημείο Α , που γίνεται Α΄ στις 45, τότε δεν θα επανέλθει στην αρχική του θέση μετά απο 2π ?  Και άρα σύμφωνα με τον ορισμό τότε θα έχει κάνει μια πληρη περιστροφή;

Αν τώρα ο ορισμός της πλήρους περιστροφής δεν είναι αυτός, ή η περιστροφή γίνεται ως προς τον άξονα σαφώς έχουμε 720.

Επομένως το ζήτημα είναι τα παιδιά , το σχολικό κλπ πως ορίζουν την πλήρη περιστροφή και κυρίως γιατί όταν το θέμα ρωτάει πόσες περιστροφές κάνει ο δίσκος πάνω στο τεταρτοκύκλιο να πρέπει να θεωρηθεί ως προς τον άξονά του και όχι ως προς τα 2π που ολοκληρώνει ένα πλήρη κύκλο το εκάστοτε σημείο;

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Καλημέρα Γιώργο.

"Επομένως ακόμη και στο παράδειγμα των νομισμάτων το σημείο Α , που γίνεται Α΄ στις 45, τότε δεν θα επανέλθει στην αρχική του θέση μετά απο 2π ?  Και άρα σύμφωνα με τον ορισμό τότε θα έχει κάνει μια πληρη περιστροφή;"

Το κέντρο του δίσκου Ο θα έχει κάνει μια περιστροφή γύρω από το Κ. Αν κοιτάμε το κέντρο τότε μπορούμε να μιλάμε για μια περιστροφή.

Αλλά δεν είναι αυτή η γωνία περιστροφής ενός ΣΤΕΡΕΟΥ. άλλο το υλικό σημείο, άλλο το στερεό και τι σημαίνει στρέφεται. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τι κάνει ένα ορισμένο ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει δύο του σημεία. Ας πούμε μια ακτίνα.

Και αυτή στρέφεται κατά 720°…

Γιώργος Μαθουσάκης
10 μήνες πριν

https://en.wikipedia.org/wiki/Turn_(angle)

Εδώ και η πηγή της πληρης περιστροφής όταν μιλάμε για κύκλο

Ιάκωβος Μάζης
10 μήνες πριν

Μια ερώτηση για τον Δρα Β. Καράβολα. Θεωρούμε βέλος χαραγμένο ακτινικά στον δίσκο και έστω ότι στην αρχική θέση του το βέλος έχει κατεύθυνση κατακόρυφη προς τα πάνω. Στην τελική θέση του δίσκου αν έχει κάνει ακέραιο πλήθος περιστροφών (7) δεν θα πρέπει το βέλος να έχει πάλι  κατεύθυνση κατακόρυφη προς τα πάνω; Συμβαίνει αυτό;                                                   

Χριστάκος Παναγιώτης

κ Καράβολα γράφετε ένα κείμενο προσπαθώντας να πείσετε για τις θεσεις σας χρησιμοποιωντας εκφρασεις οπως δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν καταλαβαίνετε, αηδίες κ.ο.κ  Σας ρωταω λοιπόν πως θα χαρακτηρίζατε τη θεση αυτού που θεωρεί πως η κυκλική κίνηση υλικού σημείου είναι περιστροφική; Και κατι άλλο. Θέλω να μου πείτε αν ο τροχός εκινειτο σε παραβολή στην ίδια ερωτηση τι απαντηση θα δίνατε; 

Δε χρειάζετε να βαφτίσουμε το κρεας ψάρι για να παμε στον παραδεισο

Χριστάκος Παναγιώτης

* χρειάζεται

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
10 μήνες πριν

Καλημέρα συνάδελφε Βασίλη. Η ερώτηση για το δορυφόρο που έθεσες είναι:

"Ερώτηση λοιπόν: Σε 24 ώρες κατά την κίνησή του πόσες περιστροφές έχει εκτελέσει·"

Πριν απαντήσουμε δεν πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται ο παρατηρητής, που μετράει τις στροφές; Ή μήπως, αφού δεν αναφέρεται στην ερώτηση, εννοείται ένας ακίνητος, που βρίσκεται στο κέντρο της Γης;

Για έναν παρατηρητή στον ισημερινό της Γης, στη διάκεντρο δορυφόρος – Γη, τι κίνηση κάνει ο γεωστατικός δορυφόρος;

Για έναν παρατηρητή στο κέντρο της Γης τι κίνηση κάνει ο δορυφόρος;

Πως συνδέεται αυτό το ερώτημα με το Δ5;

Παρόλο που είμαι "οπαδός του 6,75", το i.p. μου βγάζει 1 στροφή!

doryforos

Όταν λέμε ότι η περίοδος ενός γεωστατικού δορυφόρου είναι Τ = 24h, τι ακριβώς εννοούμε; Ότι είναι ακίνητος;
Γιώργο φαίνεται ότι δεν διαβάζεις όλα τα σχόλια. Το λήμμα το οποίο μας παραθέτεις, το έχω δώσει πριν δύο ημέρες ΕΔΩ, αλλά πολύ καλά έκανες και το έθεσες, αρκεί να αναφέρεις που βρίσκεται ο παρατηρητής που μετράει τις στροφές.