Ελάχιστη βάση εισαγωγής. 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βαθμολογικοί «κόφτες» – η Eλάχιστη Bάση Eισαγωγής (EBE) που επιτρέπει την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου ανά Επιστημονικό Πεδίο- διαμορφώνεται ως εξής (δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα με ειδικά μαθήματα):

  • Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94 
  • Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58 
  • Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70 
  • Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά περίπου 130 τμήματα από τα 430 –σχεδόν το 30% – θα έχουν φέτος ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περυσινή τους βάση. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν χιλιάδες κενές θέσεις κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα χαμηλόβαθμα τμήματα που απογειώνουν τις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρυσι ανήκουν στο 4ο και στο 2ο Επιστημονικό πεδίο. Λιγότερα ανήκουν στο 1ο και ελάχιστα στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αρχικά είναι γνωστό ήδη από τον Μάιο, ότι φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα ΑΕΙ για 14.675 υποψήφιους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις βαθμολογίες των μαθητών και την θέσπιση της ΕΒΕ, αναμένεται να μην μπορέσουν καν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ ακόμα 12.000 υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, φέτος καταγράφεται μικρότερο ποσοστό (και αριθμός υποψηφίων) με βαθμολογίες κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρσι, γεγονός που σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανεβάσει τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των Επιστημονικών Πεδίων.

πηγή: Alfavita.gr

οι Πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά σχολή. 
Ο πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΓΕΛ σε μορφή xls 
O πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΕΠΑΛ σε μορφή xls 

(Visited 1,843 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Τσουκάτος
3 μήνες πριν

Αν τελικά αυτές είναι οι τιμές για την ΕΒΕ θα έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις όπως αυτή:
Γλώσσα 12,5 , Μαθηματικά 16,4, Φυσική 17,1 και Χημεία 11,3. Μέρος όρος μαθητή για ΕΒΕ 14,33 και μόρια στο 2ο πεδίο 14789.
Αν είναι η ΕΒΕ 9,58 με το συντελεστή 0,8 οδηγεί σε μέση τιμή 11,975 οπότε για τις σχολές με συντελεστή 1,2 βγαίνει η ΕΒΕ 14,37.
Ο μαθητής θα πιάνει τα μόρια για αρκετές σχολές του 2ου πεδίου με συντελεστή 1,2 αλλά δεν θα μπορεί λόγω ΕΒΕ να δηλώσει καμμία.
Και την χρονιά που η μέση τιμή των βαθμών κάποιου πεδίου είναι 16, 7 και πάνω η ΕΒΕ θα είναι μεγαλύτερη ή ίση με 20,04 και κανένας μαθητής δεν θα περάσει σε σχολή με συντελεστή βαρύτητας 1,2!!!
Νομίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να κάνουν κάτι για να διορθώσουν τέτοιες καταστάσεις.
Είπαμε να μην μπαίνουν στο πανεπιστήμιο μαθητές με όλα τα μαθήματα κάτω από 10 αλλά όχι με μία διάταξη που εμφανίσαμε στην μέση της χρονιάς να το στερούμε από μαθητές με 14000 και 15000 μόρια.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χρήστος Τσουκάτος

Καλημέρα Χρήστο.
“Αν είναι η ΕΒΕ 9,58 με το συντελεστή 0,8 οδηγεί σε μέση τιμή 11,975 οπότε για τις σχολές με συντελεστή 1,2 βγαίνει η ΕΒΕ 14,37.”
Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό.
Αν η ΕΒΕ είναι 9,58, αυτό δεν οδηγεί σε βάσεις σχολών από 9,58×0,8= 7,66 μέχρι 9,58×1,2= 7,66=11,5;
Κάνω λάθος;

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Χρήστος Τσουκάτος
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Διονύση καλημέρα.
Το 9,58 δεν είναι η μέση τιμή των βαθμών του 2ου πεδίου αλλά η ΕΒΕ για τις σχολές με συντελεστή βαρύτητας 0,8 (άρα κανένας μαθητής με μέση τιμή βαθμολογίας κάτω από 9,58 δεν θα περάσει σε κάποια σχολή). Οπότε η μέση τιμή των βαθμολογιών είναι 9,58/0,8 = 11,975
Με το 11,975 προκύπτουν τα 9,58 και 14,37. Για αυτό γίνεται η συζήτηση μαθητώων με 14000 έως 15000 μόρια που δεν μπορούν να δηλώσουν τις σχολές με συντελεστή βαρύτητας 1,2 .

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Χρήστος Τσουκάτος

Καλημέρα Χρήστο.
Δίκιο είχες, δικό μου το λάθος στον υπολογισμό…

Άγγελος Μακρής
3 μήνες πριν

Δείτε κι εδώ.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Άγγελος Μακρής

Καλημέρα Άγγελε.
Άλλο διαφωνώ με την βάση εισαγωγής και άλλο τα επιχειρήματα που προβάλλονται.
Γράφει το άρθρο που παραπέμπεις:
“«Το 16,9 στα Μαθηματικά αποτελούν πολύ καλή επίδοση. Το 14,7 στη Γλώσσα αποτελεί επίσης καλή επίδοση. Το 15 στη Χημεία είναι παντελώς άχρηστο ως πληροφορία. Ο Μαθηματικός βλέπει Χημεία για τελευταία φορά στη ζωή του την ημέρα που εξετάζεται στις Πανελλαδικές. Δεν θα ξαναδεί ποτέ άλλοτε στη διάρκεια των σπουδών του Χημεία. Φυσική επίσης δεν θα ξαναδεί στη διάρκεια των σπουδών του. Δεν υπάρχουν τέτοια μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μαθηματικών Θεσσαλονίκης. Αποτελούν, όμως, κριτήρια εισαγωγής. Το 50% των κριτηρίων εισαγωγής στο τμήμα είναι άσχετα με το αντικείμενο σπουδών. Παίζουν, όμως, καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό του υποψηφίου από το τμήμα» τονίζει στη συνέχεια.”
Συμφωνούμε ότι η Χημεία και η Φυσική είναι παντελώς άσχετα μαθήματα για έναν που θα σπουδάσει Μαθηματικά; Είναι αλήθεια αυτό;
Και αν ακόμη ένας Μαθηματικός θεωρεί άσχετο μάθημα τη Φυσική και τη Χημεία (πρωτοφανής θεωρία!!!), μήπως αυτό οδηγεί στο ένα μοναδικό μάθημα για την εισαγωγή σε μια σχολή; Το θέλουμε;
Αλλά ακόμη και τότε ο υποψήφιος Δικηγόρος σε τι πρέπει να εξετασθεί; Γιατί να δώσει Αρχαία και Ιστορία; Και ο Ψυχολόγος; ο Νηπιαγωγός; ….

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Μπράβο Διονύση

Άγγελος Μακρής
3 μήνες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλησπέρα κ. Διονύση.
Ανέβασα το άρθρο για το αριθμητικό παράδειγμα που αναφέρει και όχι για τα επιχειρήματα.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας στα ερωτήματα που βάζετε.

Μαλάμης Γρηγόρης
3 μήνες πριν

Σύμφωνα με τα δεδομένα περί ΕΒΕ του άρθρου ( δίνει ΕΒΕ για σχολές με συντελεστή 0,8 ) οι Μέσοι όροι και η ΕΒΕ για σχολές με συντελεστή 1,2 φαίνονται στο πινακάκι
 
ΕΒΕ (ΜΕ 0,8 ) Μ.Ο. ΠΡΟΣ ΕΒΕ (ΜΕ 1,2 )
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 8,94 11,175 13,41
ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 9,58 11,975 14,37
ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 9,7 12,125 14,55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 8,27 10,338 12,405

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο παιδείας οι Πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής 
Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.
Ο πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΓΕΛ σε μορφή xls 
O πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΕΠΑΛ σε μορφή xls 

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν

Με ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις του μέτρου της ΕΒΕ, ιδίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και ζητά «υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας» των εν λόγω τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής εκτιμάται ότι περίπου 27.000 υποψήφιοι στις πανελλήνιες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, αφού δεν θα πιάνουν τα ελάχιστα όριά της.

Αναλυτικά, η Σύνοδος των Πρυτάνεων τόνισε ότι «εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές. Ζητούμε υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.

Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων».

Μιχαήλ Μιχαήλ
3 μήνες πριν

Επιστολή προς Κεραμέως: Με 20.988 μόρια, «αποτυχημένος άριστος»
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/353931_epistoli-pros-kerameos-me-20988-moria-apotyhimenos-aristos

Αντώνης Χρονάκης
Αρχισυντάκτης
2 μήνες πριν

Βλέπω πολλούς να ρίχνουν τις ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για τις κενές θέσεις που θα προκύψουν. Αντίθετα θα έλεγα να αρχίσουν να φωνάζουν στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές. Τι ήθελα διάφορες σχολές με 13000 – 15000 μόρια (περσινές βάσεις εισαγωγής) να βάλουν συντελεστή 1,2!;!;!;!;!
Οπότε τώρα που θα μείνουν χωρίς φοιτητές θα φταίνε μόνο αυτοί.
Ελπίζω κάποιος από το υπουργείο να διορθώσει την γκάφα των πανεπιστημιακών και να δώσει λύση σε τόσους μαθητές ώστε να μην αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο άδικα.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Σήμερα είχα τη θερινή υπηρεσία στο σχολείο

Μου ζητήθηκε “συστατική επιστολή” για ιδιωτικό Κολλέγιο από αυτά που διαφημίζονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες….
Στην παρατήρησή μου, για το πόσο δήθεν είναι όλα αυτά,
η μαθήτρια μου είπε πως η εγγραφή έχει ήδη γίνει και τα ετήσια
δίδακτρα είναι 7200 ευρώ (όσο περίπου τα ετήσια έξοδα για σπουδές
σε σχολή πόλης άλλης από την κατοικία του μαθητή)

Η επιστολή δεν θα κούραζε ιδιαίτερα τον καθηγητή αφού το υπόδειγμα
ήταν σαφές…
Σας παραθέτω τα κριτήρια αξιολόγησης
comment image

Σας θυμίζουν κάτι;

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Θοδωρής Παπασγουρίδης