web analytics

Γιατί αυξάνεται η ταχύτητα;

Το πρόβλημα έθεσε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου πριν περίπου ένα χρόνο.

Ας το διατυπώσω πάλι, με μικρές τροποποιήσεις:

Ανοίξτε το αρχείο interactive physics “Σκαλοπάτι”. Θα δώσετε όποια ταχύτητα θέλετε σε μια σφαίρα. Αυτή κυλίεται χωρίς ολίσθηση.

Όταν οι ταχύτητες είναι μικρές, αυξάνεται η ταχύτητα της σφαίρας κατά την προγείωση από το σκαλοπάτι στο πάτωμα.

Αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλες ταχύτητες.

Γιατί;

Ποιο είναι το όριο;

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
35 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
20/10/2021 2:36 ΜΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Παραπάνω μίλησα για την γεωμετρία.
Αν δούμε το πρόβλημα στην περίπτωση μιας σφαίρας ακτίνας R=2,5m, τότε με βάση την ακτίνα καμπυλότητας, βρίσκουμε ότι η ελάχιστη ταχύτητα της σφαίρας για να χαθεί η επαφή, χωρίς να αυξηθεί το μέτρο της ταχύτητας είναι ίση με 5m/s.

Ας πάρουμε τώρα το σχήμα όπου η σφαίρα εγκαταλείπει το σκαλοπάτι τη στιγμή t=0 και τη στιγμή t το κέντρο της έχει μετατοπισθεί οριζόντια κατά x και κατακόρυφα κατά y, εκτελώντας οριζόντια βολή.

comment image

Τότε από την εξίσωση της τροχιάς βρίσκουμε την εξίσωση (1).
Με βάση το σχήμα, για να μην έχουμε επαφή της σφαίρας με το σκαλοπάτι, θα πρέπει για κάθε x να ισχύει:

d ≥ y → R-α ≥ y →
που καταλήγει στην εξίσωση (2):

comment image
 
 
Δίνοντας την ανίσωση στο wolfram αφού αντικαταστήσουμε g=10 και R=2,5 η ανίσωση που μας ενδιαφέρει παίρνει τελικά τη μορφή:

comment image
      
Βλέπουμε δηλαδή αυτό να ισχύει για ταχύτητα μέτρου μεγαλύτερου ή ίσου με 5m/s…

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
20/10/2021 8:05 ΜΜ

Γεια σου Γιάννη.
Στο Σε ποια θέση εγκαταλείπει το ημισφαίριο;  και στο  τμήμα «ένα άλλο πρόβλημα»  υπάρχει πράγματι η απάντηση για το ποια ακτίνα καμπυλότητας εννοούσες. Βρίσκεις εκεί την ακτίνα καμπυλότητας στο ανώτατο σημείο του ημικυκλίου και απαιτείς να είναι μεγαλύτερη από την ακτίνα του ώστε να ακολουθήσει μια άλλη (παραβολική) τροχιά που περιβάλλει το ημικύκλιο.
Στο τμήμα «παρατήρηση» όμως νομίζω ότι η αντιστοιχία με το προηγούμενο διασφαλίζει μόνο ότι η σφαίρα θα πέσει σε απόσταση μεγαλύτερη του   h=ύψος του σκαλοπατιού, το αντίστοιχο της ακτίνας του παγόβουνου. Η Ν που εμφανίζεται εδώ τι σχέση έχει με την επεξεργασία για το ημισφαίριο;

Υ.Γ. Η σφαίρα στην δουλειά του Δημήτρη έχει πολλές διαφορές π.χ. υπάρχει κύλιση, το βάρος δεν παίζει σημαίνοντα ρόλο κλπ. 

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
20/10/2021 8:46 ΜΜ

Δεν είπα Γιάννη ότι χρειάζεται.
Το έδωσα σαν μια λύση που δεν εμπλέκει την ακτίνα καμπυλότητας, παρά μόνο την Γεωμετρία της σφαίρας.