
Το πράσινο σώμα έχει μάζα 1 kg. Κρέμεται μέσω αβαρούς ράβδου από το καφέ ξυλάκι το οποίο έχει αμελητέα μάζα.
Η άρθρωση Κ δεν παρουσιάζει τριβές, ενώ η Α παρουσιάζει.
Κάποια στιγμή που η ράβδος είναι κατακόρυφη το χέρι μας θέτει σε κίνηση το ξυλάκι με σταθερή ταχύτητα 2 m/s.
Λόγω των τριβών της Α κάποια στιγμή η ράβδος παραμένει μόνιμα στην κατακόρυφη θέση.
Πόσο έργο έχει παράξει το χέρι;
Η αντίσταση του αέρα αμελητέα.
Η ιδέα ήρθε από την ανάρτηση του Διονύση:
Μια σφαίρα και η δύναμη από το νήμα.
Αφιερώνεται στον Διονύση.
Η απάντηση θα δοθεί οπωσδήποτε, από κάποιον φίλο ή εμένα.
![]()
επειδή εδώ μέσα, έχει γράψει ένας “γνωστός” μου, κατοικεί μια Λερναία Ύδρα, ένα κεφάλι της κόβεις δύο φυτρώνουν, ας λειτουργήσω κι εγώ μια φορά ως νέο κεφάλι…
αφού δίνουμε με το χέρι μας ταχύτητα στο ξυλάκι, δεν θα πρέπει να το ακουμπάμε με την παλάμη μας ώσπου να αποκτήσει αυτήν την ταχύτητα;
δεν δαπανούμε, άρα, ενέργεια όση και η κινητική της παλάμης μας;
Καλησπέρα παιδιά.
Άργησα να επιστρέψω και μπήκα τώρα.
Η λύση που σκέφτηκα είναι ακριβώς ίδια με αυτήν του Διονύση.
Ιδια μέχρι κεραίας και ας μην την ξαναγράψω.
Το έχω ξανακάνει όταν ανασήκωνα ένα σώμα δεμένο σε σπαγκάκι την πρώτη φορά, 4 σώματα δεμένα με σπάγκους τη δεύτερη και μία αλυσίδα την τρίτη.
Είναι συναρπαστική η απολύστευση στην περίπτωση της αλισίδας, άσκηση που λυνόταν με πολύ φασαρία. Δοκιμάστε παρατηρητή πάνω στο χέρι που βλέπει το πάτωμα να κατεβαίνει και την αλυσίδα να ακινητοποιείται. Όλη της η ενέργεια γίνεται θερμότητα.
Διονύση θεωρούμε ότι το χέρι κινείται με σταθερή ταχύτητα.
Αυτό είναι ρεαλιστικό.
Ένα χέρι αποκτά ακαριαία (σχεδόν) την ταχύτητα 2 m/s , επομένως ο παρατηρητής μας βλέπει d’ Alembert για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η ώθηση της d’ Alembert είναι αμελητέα.
Βαγγέλη δαπανούμε και άλλη ενέργεια πέραν αυτής που δαπανούμε για να κινήσουμε την παλάμη μας. Αναπνέουμε π.χ. Κυκλοφορεί το αίμα μας, κ.λ.π.
Ζητάμε το έργο που προσφέρθηκε στο σύστημα και όχι όλες τις πιθανές ενεργειακές δαπάνες.
Επειδή Γιάννη σε παρακολουθώ ανελλιπως θυμάμαι και αυτήν την άσκηση που είχες βάλει που είναι παρόμοιας φιλοσοφίας. Το κιβώτιο, ο ιμάντας και το έργο.
Ευχαριστώ Κωνσταντίνε.
Δεν θυμόμουν τον ιμάντα.