Δύο σώματα Α και Β ηρεμούν σε λείο οριζόντιο επίπεδο, το ένα δίπλα στο άλλο, όπως στο σχήμα (σε κάτοψη). Στα σώματα ασκείται η ίδια δύναμη F (όχι ταυτόχρονα), με αποτέλεσμα να κινηθούν οριζόντια στην ίδια διεύθυνση και η ταχύτητά τους να μεταβάλλεται σύμφωνα με το διάγραμμα.
- Επί πόσο χρονικό διάστημα ασκήθηκε η δύναμη σε κάθε σώμα;
Αν το σώμα Α έχει μάζα m1=4,5kg: - Να υπολογιστεί η επιτάχυνση του σώματος Α τη στιγμή t1=1,5s.
- Ποια η θέση του σώματος Α τη χρονική στιγμή t2=6s.
- Να βρεθεί η μάζα m2 του Β σώματος.
- Ποια η απόσταση μεταξύ των δύο σωμάτων τη στιγμή t2, καθώς και τη στιγμή t3=7,5s.
ή
![]()
Καλημέρα Διονύση.
Μία “άλλη ματιά” που μελετά ένα συνηθισμένο πρόβλημα, μέσω μιας γραφικής παράστασης υ-t ,που πρέπει να “διαβαστεί” σωστά ώστε να μπορεί ο μαθητής της Α Λυκείου να φτάσει στη λύση της!
Άκρως διδακτική!!
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Πρόδρομε.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Καλημέρα Διονύση
Δηλώνω παρών πριν δεχθώ “παρατήρηση” απουσίας…
Το πας “λάου-λάου” χαράζοντας το φυσικό δρόμο στους νέους …άνευ τριβών ακόμη.
Να είσαι καλά
Ευχαριστώ για το σχόλιο Παντελή.
Να είσαι καλά και ας … κάνεις μερικές απουσίες 🙂
Καλησπέρα Διονύση. Πολύ χρήσιμη, ακριβώς ό,τι χρειάζεται μετά την εισαγωγή στο 2ο Νόμο, για να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση του. Μην ξεχνάμε ότι μας έχουν βάλει να κάνουμε πρώτα “Δυναμική σε μια διάσταση”, οπότε η κάτοψη που προτείνεις, μας λύνει το ηθικό και διδακτικό πρόβλημα, να σχεδιάζουμε σώματα και να μην βάζουμε δυνάμεις σε “άλλες διαστάσεις”.
Να είσαι καλά!
*Προσπάθησα στο i.p. να την φτιάξω. Όταν στο παράθυρο ιδιοτήτων της δύναμης στο m2 βάζω 2<t<6 δεν το δέχεται… Αν βάλω t>2 το καταλαβαίνει. Μήπως ξέρεις πως να το συντάξω, ώστε να δείξω και τη σχετική προσομοίωση στο σχολείο;
Καλησπέρα Ανδρέα.
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και χαίρομαι που σου άρεσε.
Όσον αφορά για τον περιορισμό, δεν ξέρω αν υπάρχει άμεση λύση, απλά μπορεί να αντιμετωπισθεί με άσκηση δύο δυνάμεων, όπως στο αρχείο.
Δες το.
Σε ευχαριστώ Διονύση. Ολόκληρο το αρχείο
Ίδια δύναμη
Καλημέρα Ανδρέα.
Σε ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό με το i.p. που αναπαριστά το φαινόμενο.