Και μετά την κλήρωση στην Β;

Η κυκλική κίνηση και η ορμή

Ένα σώμα Σ1 μάζας m1=2kg κινείται σε οριζόντια κυκλική τροχιά, κέντρου Ο, δεμένο στο άκρο μη ελαστικού νήματος, μήκους l=2m, με ταχύτητα υ1=4m/s, σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Σε μια στιγμή t0=0, περνά από την θέση Α, ενώ τη στιγμή t1 φτάνει για πρώτη φορά στο αντιδιαμετρικό σημείο Β. Στη θέση αυτή, το Σ1 συγκρούεται πλαστικά με ένα δεύτερο σώμα Σ2, μάζας m2=4kg, το οποίο κινείται επίσης οριζόντια με ταχύτητα κάθετη στην ακτίνα ΟΒ, μέτρου υ2=5m/s, όπως στο σχήμα (σε κάτοψη).

  1. Ποια χρονική στιγμή συγκρούονται τα δυο σώματα;
  2. Να υπολογιστεί η μεταβολή της ορμής του σώματος Σ1, μεταξύ των σημείων Α και Β (ελάχιστα πριν την κρούση).
  3. Να υπολογιστεί η τάση του νήματος ελάχιστα πριν και ελάχιστα μετά την κρούση.
  4. Αν η διάρκεια της κρούσης είναι αμελητέα, ποια χρονική στιγμή το συσσωμάτωμα θα περάσει από την θέση Α, για πρώτη φορά, μετά την κρούση;

Απάντηση:

ή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γεια σου Διονύση. Αυτό μάλιστα, είναι ..καθαρόαιμο Γ θέμα, οπότε οι συνάδελφοι που διδάσκουν, μπορούν να εμπνευστούν και να κάνουν κάτι σχετικό!
Είναι και μια ..εισαγωγή για τη Γ Λυκείου το θέμα Γ που προτείνεις..
Να είσαι πάντα καλά με τις όμορφες δημιουργίες σου, και προ πάντων διδακτικές!

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
23/05/2022 6:21 ΜΜ

Καλησπέρα.

Διονύση καλό θέμα ( αλλά για 4ο νομίζω )

Είναι θέμα Γ για προαγωγικές Β λυκείου ;
Δηλαδή κάνε μια εκτίμηση του χρόνου που απαιτεί η ανάγνωση ο σχεδιασμός και η απάντηση. 30 λεπτά η παραπάνω;

Αν και το τέταρτο θέμα έχει 4 ερωτήματα π.χ. στο 4.3 πρέπει να λυθεί μια εξίσωση διατήρησης δυναμικών (βαρυτικών και ηλεκτρικών συνδυαστικό γαρ ) και κινητικών. Ας πούμε 4 ως 5 όρων… πόσο χρονο απαιτεί για ανάγνωση των γεγονότων και επίλυση το 4ο θέμα σαν αυτά που βλέπω στην Τράπεζα θεμάτων; 40 λεπτά ή παραπάνω.

Αν τα Γ και Δ είναι λοιπόν της μορφής που έχουν στον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ των Πανελληνίων. Και απαιτούν το ελάχιστο 80 λεπτά. Τότε είναι κατάλληλα για ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ εξετάσεις 2 ωρών ; Τα Α και Β δεν θέλουν και αυτά την ωρίτσα τους.

Ξεφύγαμε μου φαίνεται

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
24/05/2022 10:37 ΜΜ

Καλησπέρα Διονύση. Πολύ καλή. Ετοιμάζω Α και Γ για τη Β΄ θετικής και η ανάρτησή σου έχει θέματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι μαθητές από τα πρώτα 2 κεφάλαια. Μπορεί επίσης να δώσει ωραίες ιδέες σε μας.