web analytics

Κυματικές υπερβολές.

Ας αλλάξουμε λίγο το «Ήρθατε σαν κύματα» των Κηλαηδόνη-Γκάτσου:

Γύρισαν τα κύματα, θύμησες παλιές

Με τις αηδίες τους και μ’ υπερβολές.

Εκτός από τις υπερβολές που καταλάβατε υπάρχουν και οι άλλες. Οι κροσσοί συμβολής.

Συνέχεια:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γιάννη ευχαριστώ για τις απαντήσεις και συγγνώμη για την αργοπορημένη
απάντηση, αλλά οι μέρες είναι πολύ πιεστικές….

Νομίζω μια αναφορά όπως

“Κατά τη διάδοση ενός κύματος στην επιφάνεια του υγρού, όταν απομακρυνόμαστε από την πηγή, το πλάτος ταλάντωσης μειώνεται. Αυτό δικαιολογείται, αφού καθώς το κύμα απλώνεται στην επιφάνεια, η ενέργεια που παρέχει η πηγή και μεταφέρεται από το κύμα, διαμοιράζεται συνεχώς και σε περισσότερα υλικά σημεία” αρκεί….

Αν δε οι εκφωνήσεις των ασκήσεων συνοδεύονται με το

“Στην επιφάνεια ενός υγρού διαδίδονται δύο κύματα που προέρχονται από δύο σύγχρονες πηγές, Ο1 και Ο2 , οι οποίες εκτελούν αρμονική ταλάντωση με εξίσωση απομάκρυνσης y1=y2=Aημωt. Για τα κύματα αυτά δεχόμαστε ότι διατηρούν σταθερό πλάτος και έχουν μήκος κύματος λ.”

είμαστε απόλυτα εντάξει και εννοιολογικά και διδακτικά

Δεν ξέρω αν πραγματικά χρειάζεται να λέμε πως:

“Σε όλα τα σημεία της μεσοκαθέτου μεταξύ των δύο πηγών, έχουμε ενισχυτική συμβολή με Α=Α1+Α2=2Α1 αλλά η τιμή του πλάτους Α είναι διαφορετική για κάθε σημείο της μεσοκαθέτου.

Επίσης τα σημεία ακυρωτικής συμβολής όπου r1-r2=(2N+1) λ/2, δεν μένουν ακίνητα, αλλά ταλαντώνονται με πλάτος ίσο με τη διαφορά των δύο πλατών που επιβάλουν τα κύματα”

Το επιχείρησα και μάλλον αναστάτωση δημιούργησα, μέχρι να ξεκαθαρίσω πως

“Τη μείωση του πλάτους όμως δεν την λαμβάνουμε υπόψη σε όσα πούμε στη συνέχεια”

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Aσκησεις ομως με 0cm και 50 cm ειναι λουκούμι.Καλημερα Γιάννη.