Αρνητικά φορτισμένο σφαιρίδιο με ειδικό φορτίο q/m=2∙104 C/Kg εισέρχεται με ταχύτητα υ0 σε χώρο όπου επικρατεί κατακόρυφο ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=5∙10-2T με κατεύθυνση που φαίνεται στο σχήμα και του οποίου η τομή είναι κύκλος ακτίνας R=1m. Η κατεύθυνση της ταχύτητας εισόδου είναι κάθετη στην προς το κέντρο της τομής του ΜΠ. Α)Να εξηγήσετε ότι η διεύθυνση εξόδου από το ΜΠ διέρχεται από το κέντρο Ο της τομής του ΜΠ
Η συνέχεια…σε Word και εδώ σε pdf
Καλό μεσημέρι στη νησίδα.
Το βασικό αίτιο για την παρούσα ήταν η “γωνία εκτροπής” για την οποία είχα παρατηρήσει εσφαλμένη εκτίμηση από μερικούς μαθητές μη λαμβάνοντας υπ’όψιν τις κατευθύνσεις των ταχυτήτων. Στην πορεία προέκυψε το τελευταίο ερώτημα παρατηρώντας το σχήμα…
Εξαιρετική Παντελή!
Ευχαριστώ Γιάννη
Κοίταζα περίεργα το τελευταίο ερώτημα και
κατάλαβα ότι είναι στην ουσία γεωμετρικό ερώτημα
τομής δυο ομοεπίπεδων κύκλων και της κοινής χορδής
στην οποία είναι κάθετος η Δυ
Μόνη απαιτούμενη από τη φυσική γνώση το οτι
η ταχύτητα διατηρεί σταθερό το μέτρο της…
Καλό απόγευμα
Καλησπέρα Παντελή. Πολύ καλή μελέτη. Θα την εκτιμήσουν οι φίλοι της Γεωμετρίας. Δεν άφησες τίποτα χωρίς απόδειξη. Είχα κάνει παλιότερα την
Εκτροπή σωματιδίου από σωληνοειδές
όπου έδινα έτοιμη της διεύθυνση εξόδου. Με είχε προβληματίσει τότε η τοποθέτηση του Θοδωρή για τη χρήση της Γεωμετρίας σε προβλήματα Φυσικής.
Ο Μαθηματικός του σχολείου μου που κάνει συνήθως τη Γεωμετρία της Α΄ή της Β΄ , ξεκινάει από 15, στον μαθητή που γράφει 5! Μάλιστα μου τη λέει όταν βλέπει το δικό μου 9 στον ίδιο μαθητή. Υπάρχουν πολλοί Μαθηματικοί που απαξιώνουν τη Γεωμετρία, οπότε τι να ζητήσουμε από τα παιδιά; Στα τρισδιάστατα σχήματα του Ηλεκτρομαγνητισμού άσε καλύτερα. Να βάλουμε ας πούμε την Β να σχηματίζει γωνία με το επίπεδο που κινείται ο αγωγός και να ζητήσουμε F Laplace εκεί να δεις σχεδίαση.
Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την άσκησή σου, που είναι εξαιρετική, θεμελιωμένη και σίγουρα υπάρχουν και οι μαθητές που μπορούν να την μελετήσουν.
Καλημέρα Ανδρέα.
Χιλιοειπωμένες οι δυσκολίες στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού λόγω των γεωμετρικών εργαλείων που απαιτούνται ,όμως στοιχειώδεις θεωρώ τις απαιτήσεις .
Εννοώ πως πρέπει να διδάσκονται από τους φυσικούς δασκάλους της γεωμετρίας και ημείς οι δάσκαλοι της φυσικής ας εντοπίζουμε τα κύρια εργαλεία και να τους εκπαιδεύσουμε προς χρήση …
Σ’ ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο
Καλημέρα Παντελή με τα ωραία σου!
Καλημέρα Αποστόλη.
Σ’ ευχαριστώ
Παντελή, όμορφη με τη γεωμετρία της η οποία «καλά κρατεί». Για τα παιδιά όμως τα βλέπω σκούρα.
Μπορούσες εξ αρχής να τη δώσεις γενικώς με γωνία εκτροπής φ, όπως κάνεις στο Δ ερώτημα (στο οποίο νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί ο σχεδιασμός των ταχυτήτων και της μεταβολής τους να γίνει στο σημείο εξόδου). Στο μαγνητικό πεδίο νομίζω θέλει διόρθωση ο εκθέτης.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα Ντίνο.
Έγινε η διόρθωση του εκθέτη από -4 σε -2, όπως είχα στη λύση.
Ως προς την δοθείσα γωνία φ=120 ήθελα να τονίσω ότι η γωνία εκτροπής
είναι γωνία των διανυσμάτων των ταχυτήτων εισόδου και εξόδου (με πλευρές στον προσανατολισμό των ταχυτήτων) άρα πρέπει να σκεφτούν από ποιο τεταρτημόριο πρέπει να βγει το σωματίδιο.
Σ’ ευχαριστώ για τη ματιά σου.