
Μεταβάλλοντας τη διαφορά δυναμικού μεταξύ μετάλλου και συλλέκτη
Στο διπλανό κύκλωμα μελέτης του φωτοηλεκτρικού φαινόμενου η ιδανική πηγή έχει Η.Ε.Δ. Ε και το ομογενές και ισοπαχές σύρμα ΚΛ αντίσταση R. Θεωρούμε ασήμαντη την ένταση του φωτορεύματος σε σχέση με το ρεύμα που παρέχει η ιδανική πηγή. Με τη βοήθεια των συρμάτων (1) και (2) μετακινούμε τους δρομείς πάνω στο σύρμα ΚΛ.
Α. Θέλουμε να πάρουμε μεταβλητή διαφορά δυναμικού VΜΣ μεταξύ του μετάλλου Μ και του συλλέκτη Σ σε τιμή και πρόσημο. Πώς θα το καταφέρουμε;
Β. Αν η συχνότητα του προσπίπτοντος στο μέταλλο φωτός είναι f (μεγαλύτερη από τη συχνότητα κατωφλίου), το έργο εξαγωγής του μετάλλου φ και τα ηλεκτρόνια φτάνουν σε κάθε περίπτωση στο συλλέκτη Σ, ποια θα είναι η ελάχιστη και ποια η μέγιστη κινητική ενέργεια με την οποία τα ηλεκτρόνια που εξέρχονται από την επιφάνεια του μετάλλου θα φτάσουν στο συλλέκτη Σ; Δίνεται η σταθερά h του Planck και το απόλυτο φορτίο e του ηλεκτρονίου.
Η απάντηση σε word
και σε pdf
![]()
Καλημέρα Αποστόλη.
Αυτά και αν είναι αντανακλαστικά!!!
Πλήρης συντονισμός με τον Κώστα, εδώ.
Καλημέρα Διονύση. Την είχα ήδη έτοιμη, αλλά ο Κώστας (καλημέρα Κώστα) επιτάχυνε τις διαδικασίες 🙂
Καλημέρα Αποστόλη .
Δεν είχαμε συννενοηθεί πάντως !
Ωραία η άσκηση σου. Λίγο προσοχή χρειάζεται στους συμβολισμούς .
Ίσως θα ηταν καλύτερα επειδη αναφέρεσαι σε διαφορές δυναμικου να έγραφες :
VZ – VΔ = VM – VΣ = – Ι * RZΔ .
Επίσης προσοχή χρειάζεται το εξής :
το ΚΣmin πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο από μηδέν.
Aυτό όμως με οδηγεί στο εξης Κ(Μ) >= e*E ==> Vo >= E [ Vo τάση αποκοπής ]
Αυτό με προβληματίζει .
Καλημέρα και από εδώ Κώστα. Πράγματι δεν είχαμε συνεννοηθεί.
Ως προς το πρώτο σου σχόλιο, νομίζω ότι όταν γράφουμε VZΔ εννοούμε VZ – VΔ.
Για το δεύτερο, εφόσον γράφω ότι τα ηλεκτρόνια φτάνουν σε κάθε περίπτωση στο συλλέκτη Σ, η τάση αποκοπής θα είναι τουλάχιστον ίση Ε. Ίσως να μην αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σου.
Αποστολή θελώ να πω το εξης :
το ΚΣmin πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο από μηδέν.
Aυτό όμως με οδηγεί στο εξης Κ(Μ) >= e*E ==> Vo >= E [ Vo τάση αποκοπής ] .
Άρα η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να δώσει τάση αποκοπής Vo = E (το πολύ) τότε
Κ(Μ)=e*Vo τότε το ΚΣ(min) = 0 .
Αν είχαμε VMΣ = 0.95Ε τότε ΚΣ= ΚΜ +(-e)*0.95E = e*Vo +(-e)*0.95E =
= e*E +(-e)*0.95E ===> ΚΣ = 0.05 e*E
Συμφωνούμε Κώστα.
Καλημέρα Αποστόλη. Χρειαζόμαστε αυτή τη διερεύνηση, από τη στιγμή που προτείνεται και στις οδηγίες η πειραματική διάταξη και εσυ την έκανες με τον καλύτερο τρόπο.
Δοκίμασα και στο phet μια διάταξη, που κάνει αντίστοιχη δουλειά.
Με μεσαία λήψη από δυο όμοιες πηγές και δρομέα (εδώ αλλάζω μόνο την πάνω αντίσταση), πετυχαίνουμε τάσεις από -Ε ως Ε.
Γεια σου Ανδρέα και σε ευχαριστώ. Κατά την παρουσίαση της διάταξης στην τάξη είδα μεγάλες δυσκολίες, οπότε είπα να κάνω την ανάρτηση.
Αποστόλη η απαξίωση της Β΄Γενικής οδηγεί στο να μην καταλαβαίνουν πως λειτουργεί ένας διαιρέτης τάσης ή ποτενσιόμετρο.
Και ξεκινάει από την απαράδεκτη απόφαση το 2018 του τότε υπουργού να κάνει μη εξεταζόμενο μάθημα τη Φυσική. Και ήταν και Φυσικός!