
Φωτόνιο ενέργειας Ε = 2 GeV σκεδάζεται από ακίνητο σωμάτιο μάζας m = 1 GeV/c2, όπου c η ταχύτητα του φωτός. Αν η ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου είναι Ε′ = 1 GeV, υπολογίστε:
α. Τη κινητική ενέργεια του σωματίου μετά τη σκέδαση.
β. Τη γωνία θ που σχηματίζει η διεύθυνση του σκεδαζόμενου φωτονίου ως προς την αρχική διεύθυνση του φωτονίου.
γ. Το μέτρο της τελικής ορμής του σωματίου σε GeV/c.
δ. Τη γωνία φ που σχηματίζει η τελική ορμή pσ του σωματίου με την αρχική ορμή p του φωτονίου.
 
 by
by 
Καλημέρα Γιώργο.
Όμορφη άσκηση!
Σε ευχαριστώ Γιάννη. Την ιδέα την πήρα από τις διαλέξεις – μαθήματα με θέμα τη Σχετικότητα του Καθηγητή Θεόδωρου Τομαρά στο mathesis προσαρμόζοντάς τη στην ύλη των Πανελλαδικών. Έχω τη γνώμη ότι πέραν του θέματος και οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμες.
Υπήρξες προσεκτικός με τις οδηγίες (έως και την έκφραση….).
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι κατάσταση συναντούν οι εν ενεργεία συνάδελφοι με τη νέα ύλη.
Καλησπέρα σε όλους.
Γ. Βουμβάκη τα θέματα αυτά βοηθούν και την επανηλήψη των μαθητων στις πλάγιες κρούσεις .
Το φαινομενο Compton μπορεί να δώσει ένα αναλογο Θέμα Β και προφανώς μπορεί να εξετάσει τόσο το φαινόμενο αυτό καθ’αυτό όσο και τους χειρισμούς που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τις πλαγιες κρούσεις.
Ανεβάζω μια ακόμη λύση ελαφρά διαφοροποιημένη από τη δική σας.

Σε ευχαριστώ Κώστα για την ενασχόληση σου με το θέμα και τη κομψή εναλλακτική λύση. Συμφωνώ πλήρως με αυτά που αναφέρεις.
Ωραία άσκηση, ευχαριστούμε Γιώργο, όπως όμορφη και η εναλλακτική λύση του Κώστα.
Ευχαριστώ πολύ Παύλο!
Καλησπέρα Γιώργο.Υπεροχη ιδέα.Καταλαβα οτι δεν ισχύει παντα η σχέση Κ=Ρ²/2m.Ευχαριστω.
Ευχαριστώ Θύμιο . Αυτό ακριβώς που αναφέρεις είναι και κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη εισφορά της δημοσίευσης.
Καλησπέρα Γιώργο. Ωραία άσκηση και μάλιστα με τις τιμές ενέργειας να δίνουν σχετικιστικά φαινόμενα, τα παρέκαμψες αφού δεν χρειάστηκε υπολογισμός ταχύτητας. Ο Τραχανάς έχει τονίσει ότι δεν χρειάζονται ταχύτητες στην Κβαντική, μόνο ενέργειες και ορμές υπολογίζουμε.
Πολύ έξυπνο να δώσεις τη μονάδα μάζας σε GeV/c^2, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ να το κάνω, αλλά βοηθάει πολύ τις πράξεις.
Ένας ακόμα τρόπος για να ελέγχουμε αν έχουμε σχετικιστικά φαινόμενα είναι η εύρεση της τιμής του παράγοντα Lorentz γ = Ρίζα[ 1/1-(υ/c)^2], που μας δίνει γ = 2.
Ένα σύνηθες όριο είναι το γ = 1,1. Αν είναι κάτω από 1,1 και όσο πιο κοντά στο 1, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Κλασσική Φυσική.
Ευχαριστώ Ανδρέα. “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”. Αναφέρομαι στη συμβολή των μαθήματων Kβαντομηχανικής και Σχετικότητας στο mathesis σε αυτά που αναδεικνύεις. Πάντα στις ερωτήσεις μας δίναμε ως δεδομένο g=10 σε μονάδες SI και όχι το ακριβέστερο g=9,81. Αυτό μπορεί να γενικευθεί και όπου είναι δυνατό με την επιλογή κατάλληλων μονάδων μέτρησης και αριθμητικών τιμών να διευκολύνουμε τις πράξεις χωρίς να αποκλίνουν σημαντικά τα αποτελέσματά μας από τα πραγματικά, αλλά να είναι πολύ κοντά . Έτσι δίνουμε περισσότερο χώρο στη φυσική σκέψη.