web analytics

Το μαγνητικό πεδίο σε δύο σημεία

Στο σχήμα δίνεται ένας κυκλικός αγωγός κέντρου Κ και ακτίνας R, ο οποίος διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα σταθερής έντασης Ι.

  1. Αν Β1 η ένταση του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο Κ του κύκλου, η οποία οφείλεται σε τόξο ΑΓ, να σχεδιάστε στο σχήμα το διάνυσμά της και να υπολογίσετε το μέτρο της, αν το τόξο ΑΓ είναι 120°.
  2. Αν Μ το μέσον του τόξου ΑΓ ενώ το σημείο Ο του επιπέδου του κυκλικού αγωγού, βρίσκεται στην προέκταση της ακτίνας ΜΚ σε απόσταση (ΜΟ)=R:

α) Να σχεδιάστε στο σχήμα την ένταση Β2 του μαγνητικού πεδίου, η οποία οφείλεται στο τόξο ΑΓ.

β) Για το μέτρο της έντασης Β2, ισχύει:

a) Β2 < Β1, b) Β2 = Β1,     c)  Β2 > Β1.

Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11  Το μαγνητικό πεδίο σε δύο σημεία

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13  Το μαγνητικό πεδίο σε δύο σημεία

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση.
Εμμένεις και βγάζεις ωραία θέματα ,όπως το iiβ).
Εν τω μεταξύ να το πω (;), μου θύμισε το “εξορισμένο” Doppler (στο Ο δέκτης και το ds κινείται στην περιφέρεια σφυρίζοντας! Βέβαια ο δέκτης θα λαμβάνει έντονο ήχο στα Α και Γ όπου αντίστοιχα δημιουργούν στο Ο dB=0).
Περίεργος ο συνειρμός, ε;

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Ακριβώς Διονύση.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Το α΄ερώτημα είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν όλοι οι μαθητές. Το β΄ερώτημα, αν και εδώ η μέθοδος είναι γενική, αφού μελέτησες την επίδραση ενός τυχαίου dl, είναι πιο εύκολο να το καταλάβουν με την επιλογή που έκανες στην ανάρτησή σου ΕΔΩ, στο ερώτημα 2.
Βέβαια το σχολικό αναφέρεται μόνο στο Μ.Π. στο εσωτερικό του κυκλικού δίσκου
comment image
αλλά πάντα θα υπάρχει και κάποιος μαθητής που θα αναρωτηθεί τι γίνεται έξω από τον κύκλο…

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Διονύση, καλησπέρα.
Ταλέντο να στήνεις ασκήσεις που απαιτούν ένα μικρό στύψιμο του μυαλού, αφού πρώτα σχεδιάσουν σωστά και με απαραίτητη στοιχειώδη γνώση γεωμετρίας (ο γεωμετρικός Παντελής είδε αμέσως την ευθυγράμμιση του αρχικού και τελικού τμήματος με τα αντίστοιχα διανύσματα θέσης). Φοβάμαι ότι τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται σε τέτοια ζητήματα. Κάπως έτσι έπρεπε να είναι τα Β θέματα.
Να είσαι καλά.