Subscribe
Ειδοποίηση για
22 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλημέρα Δημήτρη

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Η κλεψύδρα πιστεύω πως αρχικά χρησιμοποιούσε νερό εξ ου και το όνομα της. Ήταν ένας τρόπος να μετριέται ο χρόνος. Οι κλεψύδρες που με κάποια ακρίβεια μετρούσαν το χρόνο πρέπει να ήταν και κάπως περίπλοκες, Για κλεψύδρες νερού και εγώ δε βρίσκω κάτι "επιστημονικό" με μια ματιά που έριξα στο διαδίκτυο.  

Διονύσης Μάργαρης
15/03/2017 10:03 ΠΜ

Καλημέρα Δημήτρη.

Με τόσες βροχές, εσένα το μυαλό σου πήγε να "κλέψεις ύδωρ";

Μια απορία που μου δημιουργήθηκε είναι η εξής.

Οι κλεψύδρες μετρούσαν το χρόνο ή κάποιο χρονικό διάστημα;

Γιατί αν χρησιμοποιούντο για να μετράνε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (μέχρι να αδειάσουν), τότε δεν μας ενδιαφέρουν οι ενδιάμεσοι χρόνοι, ούτε θα πρέπει να ενδιαφέρει το πώς μεταβάλλεται η ταχύτητα ροής…

 

Βαγγέλης Κουντούρης

Καλημέρα Μήτσο

Νομίζω ότι η κλεψύδρα έδινε χρόνο πλήρους αδειάσματος, ήταν δηλαδή ένα, μόνο, "κλικ" χρόνου.

(για χαλάρωση δες εδώ: http://ekountouris.blogspot.gr/2016/10/blog-post_4.html

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μπράβο ρε Μήτσο!

Μετά τα όσα έχουμε δει στα ρευστά με τις προσεγγίσεις τους γιατί όχι;

Εδώ στον διαγωνισμό πήραμε νόμο Μπερνούλι και βγήκε ο χρόνος με άριστη προσέγγιση.

Γιατί κει εδώ, που το σχήμα ταιριάζει στο πολύ περίπου, να μην προκύψει παραπλήσια συμπεριφορά;

Μάλλον αν μελετήσουμε την κίνηση της επιφάνειας θα την βγάλουμε ομαλή ή σχεδόν ομαλή.

Πάντως υπάρχει φιάλη με σταθερή παροχή.

Η φιάλη του Mariott.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μήτσο και φίλοι,

καλησπέρα

η γοητευτική ανάλυσή σου αναδεικνύει ότι οι συνθήκες για σταθερή εκροή του νερού απ’ τον πυθμένα μπορεί να προσεγγίζεται ικανοποιητικά μέχρι το νερό φτάσει το 1/4 του αρχικού ύψους.

Από την άλλη, είμαι σίγουρος ότι το έχεις και συ διαβάσει, το αγγείο που παραθέτεις στην εικόνα λειτουργούσε στα δικαστήρια για όριο χρόνου ομιλίας των διαδίκων. Μάλιστα ο χρόνος έχει προσδιοριστεί στα 6 λεπτά.

Και μια σχετική πραγματολογική λεπτομέρεια, που θ’ αρέσει και στον κυρ – Γιάννη που μόλις βλέπω ν’ άνοιξε την πόρτα του καινούργιου σπιτιού κουβαλώντας το μπουκάλι του Μαριότ. Το δοχείο έχει πάνω του την επιγραφή ΑΝΤΙΟΧΙΔΟΣ. Αναφέρεται στην Αντιοχίδα φυλή των Αθηναίων, που κατοικούσε στο σημερινό Φάληρο.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Γειά σου Μήτσο.

Ωραίο θέμα και σπουδαίος προβληματισμός.

Βιαστικά, μου'ρθε  τούτη… καλά καλά δεν ξέρω γιατί και γιαυτό συγνώμη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μήτσο αν η παροχή είναι σταθερή τότε σε κυλινδρικό δοχείο είναι σταθερή και η ταχύτητα της στάθμης του νερού.

Είναι μάλιστα ρυθμιζόμενη η ταχύτητα.

Περίμενε λίγα λεπτά.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μήτσο εννοώ την φιάλη Mariott.

 

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Σήμερα, η πρώτη ανοιξιάτικη έξοδος στο Αμφιαράειο Ωρωπού, λατρευτικό χώρο που άκμασε από τον 5ο π.Χ. έως και τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Ιδρύθηκε προς τιμή του Αμφιάραου, ενός από τους επτά επί Θήβας, που επιχείρησε ανεπιτυχώς και μέσα σε λουτρό αίματος με άλλους έξι Αργείους να καταλάβει την προϊστορική Θήβα. Αιδώς Αργείοι! 

Η ανάρτησή σου  για τη λειτουργία της κλεψύδρας Μήτσο, μας οδήγησε να εστιάσαμε στη μεγάλη δημόσια κλεψύδρα, που βρίσκεται στη μια πλευρά του χείμαρρου Μαυροδήλεσι που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο.

Στη φωτογραφία φαίνεται η πρισματική κλεψύδρα – υδραυλικό ρολόι σε σύγκριση με τις διαστάσεις μου, με βάθος περίπου 1,90m και διαστάσεις πλευρών περίπου 1m x 1 m. Η θέση που βρίσκομαι είναι ο χώρος απορροής, που στραγγίζει το νερό στον ξερό χείμαρρο που φαίνεται κάτω από το δέντρο, μέσα από οπή 10cm x 10cm περίπου.

Η στάθμη του νερού καθόριζε την ώρα, αλλά αυτή η ορθοκανονική δεξαμενή δεν φαίνεται να λαμβάνει καμία μέριμνα για στοχαστικές σχέσεις όπως αυτή που προτείνεις για τα αγγεία –κλεψύδρες (h = c r^4).

Η έλλειψη ακρίβειας της κατασκευής θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι τέτοιου τύπου δημόσια έργα, είναι δηλωτικά της επιστημοσύνης των κατασκευαστών και των χορηγών τους, παρά σχετίζονται με την πρακτική χρηστικότητά τους.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στη μια πλευρά της βάσης υπάρχει ο χάλκινος κρουνός της φωτογραφίας, απ’ όπου θα πρέπει να άδειαζε υποτίθεται με σταθερό ρυθμό το νερό στον περίβολο που βρίσκομαι στην προηγούμενη φωτογραφία.

Είναι βέβαια δύσκολο να αποδεχτώ ότι ένα χάλκωμα θα παρέμενε 20τόσους αιώνες ανοξείδωτο στην εικονιζόμενη κατάσταση ή θα είχε γίνει σεβαστό από τους διαχρονικούς “κυνηγούς” του χαλκού.