Δίνεται το κύκλωμα του παραπάνω σχήματος, όπου το ιδανικό πηνίο έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L=8mΗ, ο πυκνωτής χωρητικότητα C=20μF, η αντίσταση του αντιστάτη R=30Ω, ενώ η τάση του εναλλακτήρα (της πηγής), μεταβάλλεται αρμονικά με το χρόνο. Κλείνουμε το διακόπτη και μόλις σταθεροποιηθεί η ένδειξη του αμπερομέτρου, παίρνουμε κάποια στιγμή t=0, οπότε η τάση του εναλλακτήρα μπορεί να περιγραφεί από την εξίσωση v=60√2∙ημ(5.000t) (μονάδες στο S.Ι.).
Ας μελετήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο κύκλωμα αυτό.
Η συνέχεια στο Blogspot για καθηγητές.
ή
Εναλλασσόμενο ρεύμα και ταλάντωση.
Εναλλασσόμενο ρεύμα και ταλάντωση.
![]()
Η παραπάνω ανάρτηση αφιερώνεται στους νέους συναδέλφους, η οποία μπήκαν στο "επάγγελμα" την τελευταία δεκαπενταετία και δεν έχουν διδάξει ποτέ εναλλασσόμενο ρεύμα. Πολύ δε περισσότερο σε αυτούς που τέλειωσαν το Λύκειο στο διάστημα αυτό, οπότε δεν διδάχθηκαν ούτε στο Λύκειο το αντικείμενο.
Αλλά αφιερώνεται και σε όλους τους φίλους, σαν μια γέφυρα που συνδέει ένα παλιό θέμα, με την νέα ύλη η οποία οσονούπω…έρχεται.
Αναμνήσεις τέτοιο τρόπο λύσης έχω να δω απ’ όταν έδωσα και εγώ εισαγωγικές. Ηταν και θέμα στις εξετάσεις (του 94)
Λες να είναι στη νέα ύλη? Πολύ θα το ήθελα
Ευχαριστούμε Διονύση
Καλημέρα Διονύση, χίλια μπράβο , ειδικά οι τελευταίες παράγραφοι είναι όλα τα λεφτά, πόσο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στις εξαναγκασμένες!! Πως η ασκησιολαγνεία τύφλωσε τόσους μαθητές και ανέστειλε τη φυσική σκέψη σε τόσους συναδέλφους που τους έγινε συνήθεια η 'παραφυσική' ;;
Ακριβώς όπως τα λέει ο Μανόλης παραπάνω.
Τα εναλλασσόμενα ρεύματα τα μαθαίνουμε/μαθαίναμε ξεχωριστά από τις ταλαντώσεις. Η κατάτμηση της ύλης, αλλά και το ανακάτεμά της, όπως νομίζει κάποιος εγκέφαλος στο Υπουργείο, έδωσε και δίνει την εντύπωση οτι πρόκειται για ασύνδετα φαινόμενα. Η κακή αυτή κατανομή οδηγεί σε παρενέργειες του τύπου: "Διαχωρίζω τα φαινόμενα" ή "Σκέφτομαι κατ' αναλογίαν", πράγματα που τα βλέπουμε ακόμα και στα θέματα που βλέπουμε κάθε χρονιά.
Διονύση καλημέρα
Σπουδαία και εξαιρετικά επίκαιρη ανάρτηση. Ο καλύτερος τρόπος, κατά τη γνώμη μου, να αντιληφθεί κάποιος τι συμβαίνει στην εξαναγκασμένη ταλάντωση είναι να τη "δει" από τη σκοπιά των ηλεκτρικών ταλαντώσεων.
Οι διευκρινήσεις – παρατηρήσεις σου σχετικά με την ενεργειακή διακίνηση είναι καίριες.
Επίσης πολύ σπουδαία και η επισήμανση σου ότι για τις στιγμιαίες τιμές των τάσεων και των ρευματικών εντάσεων στην περίπτωση πηνίου ή πυκνωτή δεν ισχύει ο νόμος του Ohm. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι αν "δουλέψουμε" στο πεδίο των μιγαδικών η ισχύς του νόμου του Ohm αποκαθίσταται.
Α ρε Διονύση.
Ξανανιώσαμε !
Μια 20ετία τουλάχιστον…
(Χρήσιμη η σύνθεση ταλαντώσεων,
η συμβολή κυμάτων,
η …, δε λέω, αλλά…
δυο τρύπες κοντά-κοντά,
σχεδόν σε κάθε τοίχο σπιτιού,
να μην ξέρουμε τι "ρόλο βαράνε";)
Πόσα χρόνια περάσανε Διονύση;
Πάμε στην ενέργεια ταλάντωσης. Ας προσέξουν όλοι ότι αυτό που ονόμασες ενέργεια ταλάντωσης είναι το ηλεκτρικό αντίστοιχο του 1/2k.x2+1/2m.υ2 και όχι του 1/2m.ω2×2+/2m.υ2
Από τα αγαπημένα μου κομμάτια του "ηλεκτρομαγνητισμού"!
Είχα πάντα την απορία γιατί δεν δίνεται η δέουσα σημασία τα τελευταία χρόνια…..
Στο παρακάτω Link θα βρείτε δύο πολύ ωραία pdf με σημειώσεις σχετικά με το θέμα.
Θα ήθελα να τα μοιραστώ καθώς έχουν αρκετή ουσία.
Νομίζω οτι πρέπει να γνωρίζουμε 5 πράγματα ώστε να πούμε 2 στους μαθητές….όπως λέει
και η Νασίκα Ελευθερία.
https://www.dropbox.com/s/m14uut1p90yz7op/AC.zip
Γεια σας συνάδελφοι και σας ευχαριστώ για τα θετικά σας σχόλια.
Για το αντικείμενο της παραπάνω ανάρτησης, αν και νομίζω ότι ο στόχος είναι φανερός, ας μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια παραπάνω.
Μέρες τώρα γίνονται σε παράπλευρες θέσεις ένας μακρύς διάλογος, για το σωστό και το λάθος, με αφορμή τα θέματα των τελευταίων εξετάσεων.
Γνωρίζω τις θέσεις και τις απόψεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων, που εμπλέκονται στις εξετάσεις, είτε ως καθηγητές που διδάσκουν σε σχολεία, είτε ως καθηγητές που με τον ένα ή άλλο τρόπο, παρέχουν φροντιστηριακή υποστήριξη στα παιδιά. Και οι θέσεις αυτές, είναι δυστυχώς, αντίθετες από τις απόψεις που είναι κυρίαρχες στη «νησίδα του ylikonet» και οι οποίες εκφράζονται με ένταση από πολλούς φίλους μεταξύ των οποίων και από μένα.
Ο Θοδωρής έγραψε δίπλα «χαρά στο κουράγιο σου», επειδή επιμένω στην υποστήριξη κάποιων θέσεων.
Αλλά εδώ βλέπω ένα δίλλημα. Ή τα παρατάμε όλα (Διονύση χάσαμε…), πηγαίνοντας σπίτι μας (που λένε) ή το παλεύουμε ακόμη, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είμαστε ακόμη ζωντανοί».
Ναι, αλλά ο Θοδωρής έγραψε στο ίδιο: «Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε και οι υπόλοιποι ότι κάτι τέτοιο ισχύει….. ώστε να υπάρχει το άλλοθι για όσους δεν έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να παραδεχτούν το ΛΑΘΟΣ στο οποίο οδηγήθηκαν και τυφλά συντήρησαν…….» και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς της μειοψηφίας, αφού «έτσι λειτουργεί η δημοκρατία»! Θα μπορούσε βέβαια να υποστηρίξει κάποιος ότι μπορούμε να πείσουμε τους συναδέλφους για το σωστό και το λάθος…
Ανάρτηση 28/4/2009
Ενέργειες στην Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Μόνο για καθηγητές.
Έχει το ίδιο περιεχόμενο με την σημερινή. Και λοιπόν; Τι έγινε; Ποιον έπεισε;
Θα έπρεπε να εξηγώ μέρες τώρα, ότι δεν ζητάω να κατεβάσουμε την Πανεπιστημιακή Φυσική στο Λύκειο, λέγοντας ότι είναι λάθος η ΑΔΕΤ στην εξαναγκασμένη ή θα έπρεπε να σταματήσω να μιλάω γιατί ο κίνδυνος να γίνω γραφικός, ήταν προ των πυλών.
Τι θέλεις τώρα και επιμένεις; Είσαι κολλημένος!!!
Έτσι σκέφτηκα να απευθυνθώ στην πολιτεία, όπως εκπροσωπείται από τους υπεύθυνους φορείς της, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής και να ζητήσω το στοιχειώδες. Την αποστολή οδηγιών διδασκαλίας…
Δεν τρέφω σοβαρές ελπίδες να εισακουστεί η παραπάνω έκκληση! Το πιθανότερο είναι να μην γίνει τίποτα. Κανείς δεν θα απαντήσει, κανείς δεν θα ασχοληθεί. Και οι δικαιολογίες (στην ακραία περίπτωση που σε προσωπικό επίπεδο τεθεί ερώτημα σε κάποιον υπεύθυνο) είναι πολύ εύκολες:
Έλα μωρέ, εκεί έχουν μαζευτεί κάποιοι περίεργοι ….. και η παιδαγωγική αντίληψη….. και η σύγχρονη διδακτική… και η διεθνής βιβλιογραφία ….. και τα παιδιά ….
Λοιπόν συνάδελφοι, την παραπάνω ανάρτηση την έκανα για να μεταφέρω σε κάθε υπεύθυνο το παρακάτω μήνυμα από έναν μαθητή:
Αγαπητέ κύριε.
Είμαι μαθητής της Γ΄ Λυκείου και παρακολουθώ την Τεχνολογική κατεύθυνση Ι.
Στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας διδάχτηκα το εναλλασσόμενο ρεύμα και ένα πρόβλημα, όπως το παραπάνω, έμαθα ότι πρέπει να το αντιμετωπίζω, όπως στο πρώτο μέρος της ανάρτησης. Το διδάχτηκα στην τάξη, από τον καθηγητή μου και το κατάλαβα. Έλυσα και αρκετές ασκήσεις, εξασκήθηκα και μπορώ να πω ότι το έχω καταλάβει καλά.
Γιατί στη Φυσική να μην ισχύουν όλα αυτά, αλλά πρέπει να δουλέψω με ΑΔΕΤ και να ορίσω άλλη ποσότητα για «ενέργεια ταλάντωσης»;
Άλλα πράγματα πρέπει να μάθω στο ένα μάθημα και άλλα στο άλλο, ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Έχω το δικαίωμα ως πολίτης αυτής της χώρας, να διεκδικώ να με σέβεστε όταν έχετε αναλάβει την εκπαίδευσή μου. Να είναι σαφές αυτό που μου διδάσκετε, ώστε να γνωρίζω και τι πρέπει να απαντήσω, όταν έρθει η στιγμή της εξέτασής μου.
Δεν το δικαιούμαι;
………………………
Αλλά ας έρθουμε στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Δεν ξέρω αν θα επανέλθει στη διδασκαλία μας στην Γ΄Τάξη. Ξέρω όμως πώς «χάθηκε». Οι σχεδιαστές (επί χάρτου) της μεταρρύθμισης Αρσένη, σχεδίασαν οι μαθητές οι οποίοι πρόκειται να εισαχθούν σε σχολές του Πολυτεχνείου ή αντίστοιχα ΤΕΙ, που χρειάζονται γνώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, να παρακολουθήσουν την Τεχνολογική κατεύθυνση Ι, οπότε έβαλαν εκεί στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας, το εναλλασσόμενο ρεύμα (και όχι μόνο, αλλά και κάποιες ειδικές περιπτώσεις του συνεχούς ρεύματος), αφαιρώντας το από το μάθημα της Φυσικής.
Αλλά άλλο ο σχεδιασμός … και άλλο το τελικό αποτέλεσμα, που είναι σε όλους γνωστό…
Θα πρέπει να μπει το κεφάλαιο αυτό στη Φυσική που θα εξετάζεται στην Γ΄ Λυκείου; Υπάρχουν απόψεις, ότι το κεφάλαιο αυτό έχει μικρό «φυσικό περιεχόμενο», σε αντίθεση με άλλα κεφάλαια Φυσικής. Και αφού δεν μπορούν να διδαχτούν όλα, αναγκαστικά κάποια θα μπουν και κάποια όχι.
Αυτό που θα ήθελα απλώς να επισημάνω είναι ότι υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του ηλεκτρομαγνητισμού που διδάσκεται στο Λύκειο, προς όφελος άλλων κεφαλαίων, όπως είναι η μηχανική ή η κυματική.
Αν αυτό γίνεται με κάποιο σκεπτικό ή απλά έτσι προέκυψε… δεν είμαι σίγουρος.
Μπράβο Διονύση! Τέλεια σύνδεση με όσα συζητήθηκαν, και μεγάλη συγκίνηση..
Να είσαι καλά Ελευθερία. Μάλλον κάποια φλέβα "κτύπησε" η ανάρτηση…