Το εκκρεμές του Φουκώ

Ουχί του Έκο, ουχί εμού.

Ο Μερκούρης, στα ωραία του «σαν σήμερα», μας είπε την ιστορία.

Ο Νίκος Παναγιωτίδης σε ένα σύντομο μαθηματικό κείμενο υπολογίζει την περίοδο περιστροφής που έχει το εκκρεμές σε έναν τόπο.

Αν ο μπαγάσας έδινε και σχήμα….

Δυστυχώς το κείμενο του Νίκου έμπλεξε με τον Άη Γιάννη και θάφτηκε από σειρά σχολίων στο παλιό υλικονέτ.

Κρίμα διότι η περίπτωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Γι αυτό του λέω να τα γράφει και στο καινούριο.

Περισσότερο για να καταλάβω ο ίδιος, παρά για να πω κάτι σε φίλους, επιχειρώ απλουστευμένη παρουσίαση του εκκρεμούς. Τόσο απλή που ακόμα και ένας οπαδός της «επίπεδης Γης» να μπορέσει να παρακολουθήσει εύκολα.

Δυστυχώς τα Μαθηματικά δεν παρακάμπτονται εντελώς. Ολίγη Στερεομετρία θα χρειαστεί.

Ολίγη όμως και εισαγωγική.

Συνέχεια σε pdf:

Συνέχεια σε word:

 

(Visited 223 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Ωραίο, κατατοπιστικό, αλλά και απολαυστικό κείμενο!

comment image

Στο κείμενο αριστερά, δεν πρέπει να μιλήσεις για “ξαπλωμένο” ραβδί;

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Διονύσης Μάργαρης
Νίκος Παναγιωτίδης

Γιάννη πολλά συγχαρητήρια. Το κάλος των μαθηματικών μου δεν συναγωνίζεται το καλος της περιγραφής της δικής που έχει και πολύ όμορφες εικόνες.

Νίκος Παναγιωτίδης

Τώρα που διάβασα, Γιάννη, το κείμενό σου θα σου κάνω και μια παρατήρηση: το ότι το εκκρεμές δεν θέλει να αλλάξει το επίπεδο αιώρησής του είναι δεκτό. Όμως δεν θα είχε αντίρρηση να περιστρέψει τον άξονα ισορροπίας του παράλληλα στο επίπεδο αιώρησης του. Γιατί, έστω ότι το εκκρεμές αιωρείται ώστε οι ταλαντώσεις του βαριδίου να είναι παράλληλες με την κατεύθυνση Ανατολή-Δύση. Καθώς η γη γυρίζει, ο άξονας ισορροπίας του περιστρέφεται, και μάλιστα με γωνιακή ταχύτητα ω, γιατί ο άξονας ισορροπίας πρέπει να συναντά το κέντρο της γης στην προέκτασή του. Επομένως, αν το εκκρεμές: 1. αιωρείται στον Ισημερινό, και 2. οι αιωρήσεις είναι στον άξονα Ανατολή-Δύση, τότε: η γραμμή που χαράσει στην άμμο είναι σταθερή.

Αν το 1. δεν ισχύει, αλλά ισχύει το 2. τότε το πράγμα περιπλέκεται λίγο.

Τι θα γίνει όμως αν το 1. ισχύει και οι αιωρήσεις είναι στον άξονα Βορράς-Νότος για παράδειγμα; μπορεί να συνεχίσει να αιωρείτα στο αρχικό επίπεδο;

Νίκος Παναγιωτίδης

O Coriolis δε μας ενδιαφέρει εδώ, τον παραλείπουμε. Αλλά ποιά στροφορμή πρέπει να είναι σταθερή; Νομίζω η στροφορμή του εκκρεμούς ως προς το σημείο αιώρησής του.