Όταν αλλάζει η κατεύθυνση της δύναμης

Στο σημείο Ο ενός λείου οριζόντιου επιπέδου ηρεμεί ένα σώμα μάζας 10kg. Σε μια στιγμή t0=0, στο σώμα ασκείται μια σταθερή οριζόντια δύναμη μέτρου F=5Ν, οπότε τη στιγμή t1=4s, το σώμα φτάνει στο σημείο Α, έχοντας ταχύτητα υ1. Τη στιγμή αυτή η δύναμη αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται κάθετη στο ευθύγραμμο τμήμα ΟΑ, παραμένουσα οριζόντια και με σταθερή κατεύθυνση, ενώ διατηρεί σταθερό και το μέτρο της.

  1. Να βρεθεί η ταχύτητα υ1 καθώς και η απόσταση (ΟΑ).
  2. Να βρεθεί η ταχύτητα του σώματος υ2 τη χρονική στιγμή t2=8s.
  3. Πόσο απέχει η θέση Β, από την οποία περνά το σώμα τη στιγμή t2, από την αρχική θέση Ο;
  4. Με ποιο ρυθμό προσφέρει ενέργεια στο σώμα η δύναμη F, στις θέσεις Α (μετά την αλλαγή κατεύθυνσης) και Β;

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11Όταν αλλάζει η κατεύθυνση της δύναμης

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13Όταν αλλάζει η κατεύθυνση της δύναμης

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
05/10/2017 9:48 ΠΜ

Καλημέρα,

το έργο και η ισχύς μέσω του εσωτερικού γινομένου γιατί αλλιώς παραμονεύουν κίνδυνοι. Κρατάω αυτό το σημαντικό σημείο από την διδακτική αυτή άσκηση.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
05/10/2017 10:02 ΠΜ

Καλημερα !

Διονυση "εκρυψες" το βαρος και "εβαλες" την F να σου κανει την οριζοντια βολη φτιάχνοντας ετσι μια ωραια παραλλαγη.Εκτιμω βεβαια οτι ηθελες να εστιασεις στο ερωτημα το τελευταιο .

Εδω να προσθεσω οτι καθαρα για διδακτικους λογους καλο θα ηταν να βρισκαμε και το εργο της δυναμης οχι εμμεσα , βλεπε ΘΜΚΕ , αλλα άμεσα εφοσον η δυναμη ειναι ενα σταθερο διανυσμα καθετο στην ΟΑ . Οποτε το εργο της θα ηταν ισο με το γινομενο του μετρου της δυναμης επι την προβολη της μετατοπισης της στην διευθυνσης της : 

W = F * y = + (5 * 4) j = +20 j .

 

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Διονύση και Τάσο.

Διονύση ωραία η "οριζόντια βολή" στο οριζόντιο επίπεδο, μετά το σημείο Α. Στην αρχή νόμισα ότι έβαζες την F από το σημείο Α και μετά μόνιμα κάθετη στην ταχύτητα, αλλά αυτό μάλλον έρχεται προσεχώς .

Τάσο άντε πέστα στους μαθητές με εσωτερικά γινόμενα. Εχθές σε ένα τμήμα Γ, που υποτίθεται έχουν μάθει παραγώγους, ζήτησα να μου παραγωγίσουν μια αx+β και με κοίταζαν σαν εξωγήινο..

Νίκος Κορδατζάκης
05/10/2017 10:20 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους…

Πολύ ωραία Διονύση, προσωπικά μου άρεσε το (ii) με την αρχή της επαλληλίας.

Στο τέλος, στο σχόλιο σου,υπάρχει και ο εναλλακτικός τρόπος "διαβάσματος" του τύπου: Η ισχύς της δύναμης υπολογίζεται από το γινόμενο του μέτρου της ταχύτητας επί το μέτρο της συνιστώσας της δύναμης , στη  διεύθυνσή της ταχύτητας ( αναλύοντας τη δύναμη σε 2 κάθετες συνιστώσες με τη μία από αυτές πάνω στην ταχύτητα).

 

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
05/10/2017 12:58 ΜΜ

Καλημέρα Διονύση. Πολύ ωραία άσκηση, που δείχνει ότι η δύναμη είναι διανυσματικό μέγεθος και μια αλλαγή στην κατεύθυνσή της μετατρέπει μια απλή κίνηση σε σύνθετη. Κάθε χρόνο κάνω στο σχολείο και "Η μεταβολή της ταχύτητας και η ισχύς."

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
05/10/2017 2:25 ΜΜ

Aποστόλη, δεν είπα ότι είναι εύκολο,

είπα όμως ότι έτσι πρέπει να προσπαθήσουμε να το μάθουν γιατί είναι το σωστό. Το πως θα το δώσει ο καθένας να το καταλάβουν και ότι τελικά δεν μπορούν όλοι να το καταλάβουν το γνωρίζω. Όμως αξίζει να προσπαθήσει κανείς πιστεύω. 

Γι αυτούς που συναντούν δυσκολίες στην κατανόηση του υπάρχουν και οι άλλοι τρόποι οι πιο εύπεπτοι ασφαλώς.

Σαν υστερόγραφο ωραία η απόδειξη στην επιτάχυνση της ΟΚΚ…

 

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Διονύση καλησπερίζω …ύστερα από κάμποσο καιρό .

(Θέλαμε βλέπεις τριχρωμίες στη χρωματική ανανέωση του οίκου και ανέλαβα τη δουλειά μόνος…σπατουλαρίσματα ,χαρτοταινίες, βαψίματα 1ο χέρι-2ο χέρι ,κοψίματα,…με το αποτέλεσμα να δέχεται θετική κριτική ,ευτυχώς, από την ελέγχουσα)angel

Όμορφο το στήσιμο της συγκεκριμένης την οποία λύνοντας εθεώρησα την F «κάθετη στην ΟΑ» αλλά κατακόρυφη και επειδή F<W δεν ταυτιζόμουνα με την τροχιά του σχήματος (θα συνέχιζε ευθύγραμμα στο οριζόντιο επίπεδο) οπότε διαβάζοντας αυτό που λες στην εκφώνηση… «Τη στιγμή αυτή η δύναμη αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται κάθετη στο ευθύγραμμο τμήμα ΟΑ, ενώ διατηρεί σταθερό το μέτρο της.» λέω σωστός ο Διονύσης με βάση το σχήμα που αποδίδει ΚΑΤΟΨΗ, και προφανώς για τη χρήση του μπήκε στην εκφώνηση , μα εγώ δεν το αξιολόγησα …’’αδικαιολόγητα’’sad

Σε μια εκφώνηση χωρίς αρωγή σχήματος νομίζω πως η παραπάνω πρόταση θα ήταν…

Τη στιγμή αυτή η δύναμη αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται κάθετη στο ευθύγραμμο τμήμα ΟΑ, ενώ διατηρεί σταθερό το μέτρο της παραμένουσα οριζόντια.

Ωραία τα ερωτήματα …

Με το αρχικό σφάλμα μου ως προς την κατεύθυνση της F νοιώθω μια έλξη για μια παραλλαγή της παραλλαγής αν μου βγει… αξιοπρεπής.