web analytics

Οι πιέσεις σε ένα δίκτυο ύδρευσης

Στο σχήμα βλέπετε ένα τμήμα ενός δικτύου ύδρευσης, σταθερής παροχής Π=40L/s. Ο φαρδύς κυλινδρικός σωλήνας έχει διατομή Α1=400cm2, ενώ ο λεπτός Α2=100cm2. Η πίεση στο σημείο Κ παραμένει σταθερή και ίση με p1=1,2∙105Ρa, ανεξάρτητα αν η μικρή διακλάδωση του δικτύου κλείνεται με τάπα ή ο μικρός σωλήνας είναι ανοικτός και το νερό εξέρχεται στην ατμόσφαιρα. Με κλειστή την τάπα, να βρεθούν:

  1. Οι ταχύτητες ροής του νερού υ1 στο φαρδύ σωλήνα και υ2 στον λεπτό σωλήνα, στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο.
  2. Η πίεση στο σημείο Μ, στο κάτω άκρο του κατακόρυφου ανοικτού σωλήνα, ο οποίος έχει συνδεθεί στο λεπτό σωλήνα, όπως στο σχήμα.
  3. Το ύψος του νερού στον κατακόρυφο σωλήνα.
  4. Ανοίγουμε την τάπα του λεπτού σωλήνα με αποτέλεσμα να εξέρχεται νερό όγκου 2L/s, χωρίς αυτό να μεταβάλλει την συνολική παροχή στο φαρδύ σωλήνα. Σε ποιο ύψος ανέρχεται τώρα το νερό στον κατακόρυφο σωλήνα;

Το νερό να θεωρηθεί ιδανικό ρευστό πυκνότητας ρ=1.000kg/m3, οι ροές μόνιμες, η ατμοσφαιρική πίεση pατ=105Ρa, ενώ g=10m/s2.

Απάντηση:

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψε ότι η παραπάνω λύση οδηγεί σε “παράλογα” συμπεράσματα, αφού στην πραγματικότητα ξεκινά από αντιφατικά δεδομένα.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
23 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Ωραία Διονύση και η σκέψη ,με τις σχέσεις στα μετόπισθεν ,ρέει : …ανοίγω την τάπα – μειώνεται η παροχή στο Α2 – μειώνεται η υ2 – αυξάνεται η Ρ2 -αυξάνεται το ύψος στο σωληνάκι .

Καλό μεσημέρι 

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα σε όλους,

Διονύση είχαμε τη συζήτησή της με τον Κώστα χθες βράδυ.

Δεν φαίνεται κάπως περίεργο να …. τρυπάει κάπου ένας σωλήνας και η πίεση μετά την τρύπα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει; Δεν μπορέσαμε όμως να βρούμε λάθος smiley.

(Μήπως η τρύπα προκαλεί αύξηση στην αρχική παροχή, ενώ εμείς την υποθέτουμε σταθερή; Ή τί άλλο;)

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

… Η απορία μου είναι δηλαδή τί συμβαίνει στην πράξη σε ένα σωλήνα αν τρυπήσει.

Μήπως αυξάνεται η συνολική παροχή και ίσως πέφτει και η αρχική πίεση p1;

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
28/03/2018 3:17 ΜΜ

Διονυση σε ευχαριστω για την αφιερωση !smiley

Πραγματικα εχθες ,αρκετα αργα , ειχαμε αυτην την συζητηση με τον Δ.Μητροπουλο . Απο την αρχη κατι μου δημιουργουσε εναν προβληματισμο . Αυτα που γραφεις εκτιμω οτι δεν εχουν καποιο σφαλμα απλα το συμπέρασμα ειναι λιγο σε συγκρουση με αυτο ισως που θα περιμεναμε οπως γραφει πιο πανω και ο Διονυσης !

Νίκος Διαμαντής
28/03/2018 6:44 ΜΜ

Καλησπέρα Διονύση,

Τελικά όλους μου φαίνεται μας έχει λίγο πολύ προβληματίσει   αυτό που λέει  ο Διονύσης Μ. 

Εγώ ξεκίνησα από το πρόβλημα τι παροχή έχει μια βρύση στο σπίτι. Λοιπόν αυτό που λέμε πίεση δικτύου το όρισα ως την τιμή του πολυωνύμου Bernoulli -patm. Σκεπτόμενος  τα καμποχώρια εδώ στη Θεσσαλία με τους υδατόπυργους  ,  θεωρώντας   ότι   η ταχύτητα που κατέρχεται η στάθμη  στον υδατόπυργο είναι σχεδόν μηδέν,  το  πολυώνυμο Bernoulli  με σημείο αναφοράς το έδαφος  έχει την τιμή po=patm+ρgH. Όπου H το ύψος του υδατόπυργου. Επομένως  νομίζω  εκείνο που μένει σταθερό είναι το p+1/2ρu^2 και όχι η παροχή. Θεωρώντας οτι το υγρό είναι ιδανικό , η ταχύτητα εκροής είναι ίδια για κάθε βρύση του σπιτιού. Συνεπώς αν  έχεις μια βρύση ανοιχτή και ανοίξεις και μία δεύτερη, η πίεση και η παροχή στο σωλήνα διακλάδωσης της πρώτης βρύσης παραμένουν σταθερές ενώ  στον κεντρικό σωλήνα η παροχή αυξάνει και η πίεση ελαττώνεται.   Συνεπώς το "παράδοξο" του βγάζεις είναι τεχνητό γιατί εσύ θεωρώντας και την πίεση και την παροχή σταθερές.Όμως έτσι αλλάζεις την τιμή του πολυωνύμου Bernoulli. Μπορεί με κάποιο τρόπο να το κάνεις αυτό, όμως δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται στο δίκτυο νερού. Πο λογικό είναι αυτό που λέει ο Διονύσης Μ.Υπό συζήτηση όλα. 

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διονύση καλησπέρα.

Τα δεδομένα σου δεν αποκλείουν την παρακάτω υλοποίηση:

Θα δούμε επίσης το σωληνάκι να έχει το νερό ψηλότερα από την δεξαμενή.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Να διορθώσω κάτι:

Γράφω "η πίεση πέφτει σε μια άλλη τιμή…".

Ήθελα να πω:

"η πίεση ανεβαίνει σε μια άλλη τιμή…".

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
28/03/2018 8:04 ΜΜ

Θέλω να ρωτήσω κάτι. Αν ανοίξω μία τρύπα και χύνεται νερό όπως στο σχήμα το παραπάνω του Διονύση δεν θα έχω ρυθμό μεταβολής της μάζας διαφορετικό του μηδέν; μπορώ να εφαρμόσω εξίσωση συνέχειας με την μορφή που την εφαρμόζω και όταν εχω αρχή διατήρησης της μάζας;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διονύση δεν ανακατεύω την ατμοσφαιρική και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Πολύ απλά λέω ότι ένα παράδειγμα που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της άσκησης καταλήγει σε ένα παράδοξο.

Το σημείο Β να έχει πίεση μεγαλύτερη από Pατμ + ρ.g.h1.

Το τι θα γίνει αν ανοίξουμε τρύπα, είναι δυσκολότερο θέμα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Νομίζω ότι η εξίσωση Bernoulli εφαρμόζεται λανθασμένα.

Δηλαδή αν πάρουμε δύο φλέβες, μία από το Κ ως το Μ, και μία από το Κ ως την τρύπα, θα έχουμε την ιδιορρυθμία να μην έχουν οι δύο φλέβες ίδια ταχύτητα στο Κ. Αυτό δεν αποκλείεται σε στρωματική ροή. Στην μία φλέβα η ταχύτητα στο Κ είναι υ1α και στην άλλη υ1β.

Έτσι η παροχή είναι όχι υ1.Α1 αλλά υ1α.Α1α+υ1β.Α1β.

Ποιες είναι οι Α1α και Α1β ;