
Η λεπτή ομογενής πλάκα του σχήματος έχει σχήμα ισόπλευρου τριγώνου πλευράς α και μάζας Μ. Να υπολογιστεί η ροπή αδράνειας της πλάκας ως προς άξονα κάθετο στο επίπεδο της, που διέρχεται από το κέντρο μάζας της.
Η λύση σε word
και σε pdf
![]()
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Στο Θραψανό λεξικό διαβάζουμε ότι είναι παραφθορά του “Εις πολλά έτη”.
Πορτοκαλισμός ή ακριβές;
Γιάννη το ίδιο είδα και εγώ. Ίσως ο Σαραντάκος να βοηθούσε. Τελευταία διάβασα μια ωραία ομιλία του στο Λουξεμβούργο για ‘δάνεια’ και ‘αντιδάνεια’.
Ο Σαραντάκος δεν το αναφέρει στο Κρητικό γλωσσάρι του.
Κάποιος σχολιαστής μόνο το επικαλείται.
Γεια σας παιδιά.
Η έρευνα:
Απόστολε η όραση βελτιώνεται και αρχίζω να διαβάζω όμορφα πράγματα όπως η ανάρτηση σου αυτή … ομορφιές που μου είχαν λείψει ( ένα μήνα χόρτασα ραδιόρωνο …μετά ξεμύτησα με δυσκολία ακόμα )
Βαγγέλη ευχαριστώ. Διότι εμείς το σπολλάτι το λέγαμε με την καρδιά μας και το εννούμε το “πολλά χρόνια να ζήσεις” ( αυτά περί ειρωνικής σημασίας που λένε κάτι παππούδες ερευνητές δεν αφορούν εμάς τους νεώτερους )
Αποστόλη καλησπέρα
Πολύ ωραία ιδέα, άλλωστε τα έχουν πει όλοι.
Απόστολε καλημέρα.
Με την ίδια ακριβώς ιδέα μπορούμε να βρούμε και τη ροπή αδράνειας της ράβδου η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ασκήσεις ( αυτό το 1/12). Παίρνουμε μια ράβδο μάζας Μ και μήκους L και το κάθε μισό το χωρίζουμε στη μέση. Έτσι έχουμε δύο ακριανές ράβδους μάζας M/4 και μήκους L/4 και μία ράβδο στο κέντρο Μ/2 και L/2 και εφαρμόζουμε Steiner.
Χρήστο και Πάνο καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
Πάνο πράγματι μπορεί να προκύψει έτσι. Γιατί όμως να χωρίσουμε τη ράβδο στα τέσσερα και όχι στα δύο;
Το ίδιο είναι Αποστόλη. Σε όσα κομμάτια συμμετρικά ως προς το κέντρο να τη χωρίσεις. Έβαλα 3 για να συνάδει με το δικό σου τρίγωνο.
Καλημέρα στη νησίδα
Μου άρεσε το σχόλιο του Πάνου και δίνω τη “συμβολική” λύση ισοδύναμη της φραστικής του…
…και μια και τώρα θυμάμαι την αντίστοιχη του Γκενέ (έδωσε το λινκ σε προσχόλιο) σε σύντομη γραφή με τη διαφορά ότι θεωρεί τα δυό μισά και eφαρμόζει Steiner. Είδα και τον Αποστόλη που το θίγει … έτσι για τον πλουραλισμό.
Εννοείται πως περιττό θα είναι να δώσω το παίγνιο μιας αντιμετώπισης παίρνοντας συμμετρικά τμήματα της ράβδου με μήκος L/ν (…χαμός στις πράξεις)
Πολύ ωραία αντιμετώπιση Αποστόλη, μπράβο!!!
Μπράβο επίσης και στις ιδέες των υπολοίπων της παρέας, Μήτσου, Κυρ, Πάνου, Παντελή…
Η φαντασία σας εν δράσει
αυτή άλλωστε είναι και ο οδηγός της ανθρώπινης δημιουργίας…
Καλημέρα σε όλους. Παντελή ευχαριστώ για την ματιά σου, Πρόδρομε σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Αποστόλη, πολύ καλό και έξυπνο! Νομίζω όμως πως θα έπρεπε να δίνεται από την εκφώνηση (ως δεδομένο) ότι η ροπή αδράνειας ως προς το κέντρο μάζας είναι της μορφής Ι=λ.Μ.α^2 …..οπότε ο μαθητής να βρει το λ… ίσως και να επιλέξει από επιλογές…για το λ
Γιώργο σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Το θέμα, έχει περισσότερο τη μορφή μιας παρουσίασης και όχι ενός Β θέματος (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν θα επέλεγα προς αξιολόγηση)…